Egyetlen meggondolatlan poszt 10.000 emberhez is eljuthat

Információ dömping (illusztráció)

Vicces videóid, pikáns fotóid, csípős megjegyzéseid az egekbe repíthetik népszerűségedet ma, de tönkretehetik az életedet a jövőben, ezt mérlegelve posztolj, de legfőképpen gondolkodj, mielőtt bármit kiteszel az internetre – fogalmazódott meg a legjobb tanács a Biztonságos Internet Napja keretében tartott előadáson, amit a Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány tagjai tartottak a bánkis kollégistáknak az Ajkai Rendőrkapitányság szervezésében.

A hasznos információkkal telített programon Gyuris Mónika rendőr főhadnagy, az Ajkai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója köszöntötte a fiatalokat, majd rövid felvezetés után át is adta a szót Nagy István informatikatanárnak és Steiner Zoltán programozónak, hogy mutassák be az internet árnyoldalait és a közösségi portálok működési elvét a jelenlévőknek.

A két szakember figyelemfelhívó előadást állított össze képekkel, adatokkal a virtuális lét legfőbb problémáit illetően, ám a srácokat jobban érdekelte lényegében minden a saját online biztonságuk helyett. Ha már túl késő lesz, lehet akkor eszmélnek majd rá, hogy milyen jó lett volna figyelni, hiszen az üzenet egy az egyben nekik szólt.

Az egy órás összeállításból kiderült, hogy ami az internetre felkerül, az bizony ott is marad, hiszen mindent figyelnek, eltárolnak és mentenek a szerverek. Hiába töröl akár egy-két perccel már a feltöltés után valamit a felhasználó, akkor is visszakereshető lesz az általa közzétett információ valahonnan, valamilyen formában.

Sőt mi több elég beírni valamit a keresőbe és visszatörölni még az enter lenyomása előtt, már azt is tárolja a rendszer, tehát érdemes megfontolni mindent.

A világháló fejlődése és gyorsulása egyre nagyobb mérvű információdömpinget hoz magával, amibe képek, videók, szövegek, személyes oldalak és bejegyzések egyaránt beletartoznak. A két szakember szerint ezért jobb az elővigyázatosság. A közösségi portálok érdeke az, hogy minél több információt adjunk meg magunkról, viszont a megfelelő biztonsági beállításokat már kevésbé reklámozzák.

Merre tovább? Posztolni, vagy ne posztolni? Ez itt a kérdés..

A három leggyakoribb hiba közé tartozik a nyilvános profil, amit olyan is láthat, aki nem az ismerősöd, sőt nem is az oldal tagja, a naivság-hiszékenység, tehát a „látatlanban lájkolás”. Vagyis, hogy egy adott tartalmat csak akkor nézhetünk meg, ha előtte kedveltük az adott oldalt, ami mögött vírus, pornó, vagy bármilyen kártékony alkalmazás állhat. Valamint a túlinformálás is gond, ha kitesszük, hogy éppen nyaralunk, mikortól vagy meddig vagyunk távol, kik vannak velünk.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy érdemes az ismerősöket csoportosítani, hiszen más tartozik a rokonokra és más a postásra, vagy a szomszédra. Nem mindegy milyen információt ki láthat, ezért nem érdemes mindenkit egy kalap alá venni. Az adatvédelem azért is fontos, hogy vadidegenek előtt csak olyan információk szerepeljenek, amit az ablakba kirakva is felvállalnánk. A szakemberek rámutattak, hogy profilképnek érdemes kisebb felbontású fotót választani, hiszen ha valaki manipulálni akarja, tehát nagyítaná, átalakítaná, akkor pixeles lesz.

Létfontosságú az erős jelszó használata, amely minimum hét karakternél hosszabb, tartalmaz ritkán használt karaktereket és nem található meg a nyilvános adataink között. Könnyen megjegyezhető egy értelmetlennek tűnő kód is, ha van mihez kötnünk, például: Tmh@hI@I (Talpra, magyar, hív a haza, itt az idő..) Természetesen azonos jelszó használata több helyen szigorúan tilos.

Beszéltek az internetes randizás szabályairól is, hiszen nehéz kontrollálni, kik bújnak meg a profilok mögött. Szerintük az alábbiakat érdemes megfogadni. A chatelés után érdemes Skype-ra váltani, ahol már kicsit többet lehet megtudni az illetőről (videó hívás), érdemes rákeresni az interneten, hiszen ha valóban az, akinek mondja magát akkor iskolai versenyeredmények, vagy más úgyis visszaköszön. Ha találkozóra kerül sor, fontos elmondani egy rokonnak, barátnak ezt a tényt. Érdemes forgalmas helyet választani, kerülni a kihívó öltözködést és sms-t küldeni egy családtagnak, barátnak az illető autójának rendszámával, ha azzal érkezik.

Zárásként a gyűlöletbeszédről, trollkodásról beszéltek, ami később visszahathat, hiszen a munkáltató is bármikor utánanézhet az alkalmazni kívánt jelölteknek, ezért ennek ugyanúgy nincs értelme, mint a hangulatjelekkel túlzsúfolt zavaros írásoknak, amik szintén negatív képet festenek rólunk.

Néha érdemes önmagunkra rákeresnünk, hiszen így láthatjuk, hogy milyen találatokkal szembesülnek mások, ha éppen ránk kíváncsiak. Mindezeken túl érdemes észben tartani, hogy egyetlen meggondolatlan megosztás, vagy poszt 10.000 emberhez érhet el abban az esetben is, ha csak 100 ismerőssel számolunk, akinek szintén száz ismerőse van.

Az Ajkai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója, Gyuris Mónika rendőr főhadnagy az általános iskolástól egészen az idős korosztályig, beleértve a fogyatékkal élőket is egész héten át, február 5-8 között prevenciós előadásokat és foglalkozásokat tartott a Biztonságos Internet Naphoz kapcsolódva. A rendezvények célja az volt, hogy a tanulók, az idősek és a fogyatékkal élők az információk birtokában kisebb arányban váljanak bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás