Elismerés a padlóhokisoknak

Archív fotó: Györkös

Harmadik helyezést ért el a 2017-es évben nyújtott teljesítményével a magyar padlóhoki csapat az Év Fogyatékos Csapata kategóriában. A csapat a 2017-es Téli Világjátékokon arany érmet szerzett. Az elmúlt év legjobbjainak listáját a sportújságírók szavazatai alapján állították össze. A padlóhoki csapatban az ajkai Molnár Gábor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény egykori diákjai is sportolnak.

A játékosok és a felkészítők meghívást kapnak a január 11-i gálára Budapestre, a Nemzeti Színházba. Mint korábban megírtuk, sokadszor szerezte meg a bajnoki címet a magyar padlóhoki-válogatott Ausztriában a XI. Speciális Olimpia Téli Világjátékain 2017. március 14-24-e között. Padlóhokisaink 1997, 2005, 2009 és 2013 után ötödször is aranyérmesek lettek. A csapatnak hat ajkai tagja volt. Mindannyian másodszor lettek bajnokok. Kalász Attila 2009-ben már az aranyérmes csapat tagja volt, akkor az Amerikai Egyesült Államok adott otthont a világjátékoknak. Koreában 2013-ban Török Bálint, Berkes László, Pelikán Barnabás, Szigeti Balázs, Varga Csaba állt a dobogó legfelső fokán.

A magyar válogatott tavaly a legerősebb, a legjobb képességűeket felsorakoztató divízióban küzdött. Gulyás Lajos egykori trénertől  megtudtuk, hogy a mérkőzések során a gólok 90 százalékát az ajkaiak szerezték. A legtöbbször Berkes László és Kalász Attila talált a kapuba, de az edző kiemelte még Szigeti Balázs teljesítményét is. A döntőben a Kanada elleni mérkőzésen László három, Attila kettő gólt lőtt, amely meghozta a győzelmet. Az eredmény 5:3 lett.

A magyar csapat tagja volt Kalász Attila, Török Bálint, Berkes László, Pelikán Barnabás, Szigeti Balázs, Varga Csaba (Bakonyi Tömegsport Egyesület, Ajka), Péntek János, Sivinger Márton, Király Arnold (Staféta DSE, Győr), Gerencsér Gábor, Horváth Miklós, Zelenák Szabolcs, Zelenák Balázs, Böcskei Lajos (Kőszeg, Wink PSC). Szakágvezető: Pintér István, edző: Németh István, Gulyás Lajos, valamint Barabásné Győrvári Adrienn.

Pillanatkép a játékról (Ajka-Kőszeg) Archív fotó: Györkös

Gulyás Lajos azt is megosztotta lapunkkal, hogy a tanulásban akadályozott gyerekeket oktató intézményben 21 éve kezdődött a padlóhoki-oktatás. A diákok lelkesek voltak, hamar jöttek az első sikerek, amelyek hatására jobban kötődtek az iskolához. Teljesítményük a fiatalabbakat is ösztönözte, így az utánpótlással sem volt gond.  A bajnokok  mindannyian befejezték az iskolát, szakmát szereztek, de a sportolást nem hagyták abba. Van, aki munka és család mellett jár edzésre.

– Játékosainknak többet jelent a sport, mint az egészségeseknek. Az állapotuk miatt több területen hátránnyal indulnak az életben. A sportban azonban eljuthatnak az olimpiai- vagy világbajnoki címig is. A válogatottság pedig feledhetetlen élményt nyújt. Mit is jelent egy olyan, nehéz körülmények között felnőtt fiatalnak, aki talán a Balatonra sem gyakran jut el, az hogy elutazhat az Amerikai Egyesült Államokba vagy Koreába? Repülőn ülhet, szállodában lakhat? Stadionban, zsúfolt lelátók előtt mérkőzhet, majd a dobogó legfelső fokán hallgathatja a tiszteletére szóló magyar Himnuszt? Majd itthon fogadja a környezete gratulációját? – fogalmazta meg Gulyás Lajos, aki szerint a srácok már a környezetük számára is bajnokok, akikre felnéznek, akiket elismernek

A sportág

A padlóhokit, ami a jégkorong és a floorball elemeiből jött létre, a tanulásban vagy értelmileg akadályozottak számára találták ki. A padlóhoki lényege, hogy bottal kell az ellenfél kapujába bejuttatni a középen lyukas korongot. A korong közepébe teszik a játékosok a botot, amivel irányítják azt. Az ellenfél feladata, hogy saját botjával felüsse a másik csapat tagjáét, megszerezze a nála levő korongot, majd saját csapattársai segítségével vigye el az ellenfél csapat kapujába. A játék gyors, az ütések erősek. A balesetek megelőzésére a játékosok arcvédőt viselnek.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás