Elítélték az internetes csalókat, akik egy ajkai bizalmával is visszaéltek

Illusztráció

Újabb internetes csalókat ítélt el a bíróság, akik mások bizalmával éltek vissza. A vádlott két társával együtt felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A battonyai M. Zoltán három évvel ezelőtt elhatározta, hogy a lehető legegyszerűbb módon szerez pénzt azzal, hogy internetes hirdetéssel olyan műszaki cikkeket ad el, amelyek valójában sosem voltak a birtokában. A már többször büntetett 25 éves férfi akkori sógorát, a vésztői, vele egykorú B. Zoltánt kérte meg, hogy hozza őt össze egy olyan személlyel, aki a bűncselekményekhez adja a nevét és a bankszámlaszámát. Így kapcsolódott a társasághoz a harmadik csaló, egy másik vésztői, a 28 éves D. András. Ő, valamint a barátja az üzletekből 25-25 százalékot kapott, míg az interneten “kereskedő” M. Zoltán a summák felét vágta zsebre.

Az első áldozata egy alsóörsi férfi volt, aki átutalt 70 ezer forintot egy értékes telefonért, de a készülék sosem érkezett meg hozzá. Más alkalommal is kínált fel megvételre telefonokat M. Zoltán, de ekkor már csak 30-40 ezer forint között mozgott a tarifa. A becsapottak között volt egy sümegi hölgy is, aki régi készülékét szerette volna korszerűre cserélni. Az elsőrendű vádlott több példányban “meglévő” játékkonzolt is piacra dobott, amelyet hatszor adott el 40 és 50 ezer forint között. A pórul jártak között volt ajkai, hódmezővásárhelyi, balassagyarmati, budapesti, putnoki illető is.

Egy alkalommal a csaló egy drága tévét kínált fel, amelyre egy salgótarjáni házaspár csapott le. Ők azért óvatosak voltak, csak a 11 ezer forintos futárköltséget utalták el. Telefonon megígérték, hogy, ha megjön a tévé, kifizetik a 80 ezer forintot. A készülék sosem érkezett meg. A csalók összesen tizenhárom embert vertek át a jól ismert trükkel, de végül ők is lebuktak, csak úgy, mint elődeik, akik szintén azt hitték, sosem akad nyomukra a rendőrség.

A Veszprémi Járásbíróság a csalókat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, s kötelezte őket a károk megtérítésére. A döntés jogerős, ugyanis egyik vádlott sem fellebbezett az ítélet ellen.

(ma)

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás