Előkészületek tél előtt.. – közlekedés, fűtési támogatás, növények védelme

Fontos a téligumi Fotó: Gyökrös

Ha szerencsénk van, még hetekig tarthat a jó idő, de így októberben érdemes már rákészülni az alacsony hőmérsékletre, erős szélre és az esetleg fagyokra is. Aki előrelátó, már most kér időpontot a téli gumi felrakásához a szervizben, beszerzi a tüzelőt. A családi házban élők a növényeiket is igyekeznek megvédeni a fagytól, a hótól. A kerti munkák elmaradása komoly károkat okoz a későbbiekben.

Aki munkába járáshoz használja az autót és az időjárástól függetlenül be kell érnie időre, feltétlen használjon téli gumit saját és a többi autós biztonsága érdekében, ha a hőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken, ugyanis ha balesetet okoz, azzal nem csak saját, de mások testi épségét is veszélyezteti. Önmagában a téli gumi nem véd, annak minősége is fontos. A téli gumikon a minimális bordamélységnek el kell érnie  a 4 millimétert, az ennél kopottabb abroncs semmit sem ér a csúszós úton. A guminyomást is rendszeresen kell ellenőrizni.  Minden típusú autóhoz megadják a gyári értéket, amely a  megfelelő tapadást biztosítja az utakon.

A gumik mellett legalább ennyire fontos, hogy sötétben, rossz látási viszonyok között, esőben és hóesésben is megfelelően lássunk. Minden ősszel ellenőriztessük az ablaktörlő lapátokat, ha azok töredezettek, kopottak, ki kell cserélni. Legyen autónkban már ősszel is jégkaparó, jégoldó, hiszen reggelente akár már fagyhat is.

Az ablakra fagyott jeget, havat a teljes szélvédőről le kell olvasztani indulás előtt. Sokan csak a vezető előtti részt tisztítják meg. Úgy elindulni felelőtlenség, ugyanis jelentősen szűkíti a kilátást, tehát balesetveszélyes.

Ellenőriztessük a fékbetétek, a féktárcsa, a fékdob állapotát és a fékfolyadék szintjét is. A nyári ablakmosó folyadékot még a fagyok beköszönte előtt cseréljük fagyállót tartalmazó télire, annak mennyiségét érdemes rendszeresen ellenőrizni, ugyanis a sárfelverés miatt az esős, latyakos időben gyakrabban kell használni.

A hűtővíz állapota is fontos, hazánkban -20-25 fok körül alakul a legalacsonyabb téli hőmérséklet, érdemes ennél néhány C fokkal hidegebbet is elbíró fagyallót alkalmazni. Az ajtózárak sem mindig bírják a hideget, ezért legyen a sofőrnél jégoldó spray, ami meggyorsítja a folyamatot.

Téli indulásnál érdemes korábban lemenni a gépjárműhöz azért, hogy ha nem indul elsőre vagy jeget kell kaparni, esetleg a zárral akad problémánk, jusson idő annak megoldására és még mindig időben legyünk. Hiába ugyanis a kiváló téli gumi, a jó fékek, az ideges, siető, kapkodó sofőr által elkövetett hibákat egyik sem képes kivédeni.

-Télen sok család költségvetésében komoly kiadás a fűtési díj. Az alacsony jövedelműek kiadásaihoz a lakhatási támogatás nyújt segítséget. Az önkormányzat a rászorulókat lakhatási támogatással segíti, amelyet a jogosult a villanyáramhoz-, a víz- és a gázfogyasztáshoz, a távhőszolgáltatáshoz, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a közös költséghez, illetve a tüzelőanyag költségeihez állapíthat meg – tudtuk meg Péntek Magdolnától, a Szociális és Igazgatási Iroda irodavezetőjétől.

Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 százalékát és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. A lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege a lakásfenntartás elismert havi költségének 30 százaléka, de legfeljebb 6000 forint. A lakhatási támogatást tárgyév december 31. napjáig kell megállapítani. Ajkán szociális tűzifa igénylésére nincs lehetőség.

– A növények is odafigyelést igényelnek a hideg évszak beköszönte előtt – tájékoztatta lapunkat Rainiss Andrea virágkereskedő. Vannak virágok, – például az árvácska – amelyek télen a mínuszokban sem károsodnak. A szarvacska árvácska megszórja a területet, így abból a következő évben több lesz. A balkonládákba is ültethetünk belőlük.  Most divatos dísznövény még az erika, a hangafélék, a díszkáposzta, a fajdbogyó, a minituják és a minikrizantém. A föld tetejét díszíthetjük színes mulccsal, tobozokkal, gesztenyével, dísztökökkel. Így szebb és színesebb lesz a kert.

A tujákat érdemes összekötni azért, hogy az erős szél és a lehulló nagyobb mennyiségű hó ne tegyen kárt benne, ne törje le az ágakat. A tavaszi hagymásokat ilyenkor kell elültetni azért, mert a téli fagy szükséges ahhoz, hogy a jobb idő beköszönte után kihajtson. A lehulló faleveleket össze kell gyűjteni, mert télen rothadásnak indul és károsítja alatta a füvet. A falevelek égetése előtt nézzük át a kupacot, ilyenkor már a sünök a menedéket keresve behúzódhatnak alá, nehogy megégessük őket.

Egyre több udvarban van kerti tó. A ráhullott faleveleket szedjük ki, mert ha bent marad a vízben, aminek e teteje megfagy, ott rothadásnak indul, elveszi a levegőt a halak elől, így azok elpusztulnak. A halak télen a hideg elől a tó aljában keresnek menedéket. Etetni nem kell őket, de az oxigén biztosítására egy fazék forró víz ráöntésével csináljunk léket a jégen.

(ta)

 

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás