Emil és a detektívek

Jól mulatott felnőtt és gyerek egyaránt a Pannon Várszínház előadásán, melyet Vándorfi László és Szelle Dávid rendezett. Utóbbit Emil édesapjának szerepében is láthattuk.

A darabot a Művelődési Ház színháztermében mutatták be, általános iskolás diákoknak, mely Erich Kästner népszerű ifjúsági regényének alapján készült. Az eredeti mű 1928-ban jelent meg. Németországban játszódik. A cselekménye és a mondanivalója örökérvényű, ezért igazi klasszikusnak tekintjük.

A darab főhőse, Emil, akiről megtudjuk, hogy édesapja neveli, édesanyja pedig távol él tőlük. Apja munkanélküli, majd nagy örömére sikerül állást találnia porszívóügynökként. Szerencsétlenségére azonban autóbalesetet szenved, és be kell feküdnie a kórházba néhány hétre. Közben levél érkezik a rendőrségtől, melyet a fiú vesz át. Ebben az áll, hogy szülőjének elveszik a jogosítványát három hónapra, mert ő volt a vétkes a balesetben. A levelet, és annak tartalmát, eltitkolja az apa előtt, aki úgy dönt, hogy Berlinbe küldi Emilt, tanárának rokonához. Emil szeretné menteni a helyzetet, elviszi otthonról a jövőjére félretett pénzt, amit arra szeretne használni, hogy hamis jogosítványt készíttessen apjának. Ám ezzel csak fokozza a bajt, mert tőrbe csalják, egy tolvaj megszerzi tőle az iratra szánt összeget, amit vissza akar szerezni. A bonyodalmak itt nem érnek véget, még izgalmasabbá válik a történet. Egy gyerekcsapat siet a segítségére, akikkel közösen, és nagyon kreatívan, nyomozásba kezdenek. Humoros jelenetek követik egymást a mai korra átültetett történetben.

A vidám dalok, a vagány jelmezek, a mobiltelefon használata a beszélgetések során – mind hozzájárultak ahhoz, hogy közel hozzák, és élvezhetővé tegyék a klasszikus művet, a mai kiskamasz generáció számára. A felnőttek is jól szórakoztak az előadáson, a végére mindenkinek lett egy kedvenc jelenete, amit jókedvűen idézett fel a program befejezése után.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás