Emlékek versben és prózában

Fotó: Györkös

A megye számos pontjáról érkeztek amatőr irodalomkedvelők a frissen felújított Tósokberéndi Közösségi Házba, ahol a nyugdíjasok Életet az Éveknek Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében a megyei nyugdíjas vers- és prózaírók találkozóját tartották november harmadikán.

A versírók közül tizenheten, a prózát, novellát választók közül négyen vették a bátorságot, hogy közönség előtt elmondják érzéseiket, gondolataikat. Megindító volt hallani a közzétett írásokat, amelyek többségében a szépkorúak megtapasztalásai nyomán íródtak. A művekről öttagú zsűri mondott véleményt. Paulics István, a megyei elnök, Farkas Sándor, a megyei elnökség tagja, Czingler Sándor, az országos elnökség tagja továbbá Kersner Istvánné nyugdíjas magyar-történelem szakos tanár és Pavlicsek Gyuláné nyugdíjas iskolaigazgató értékelte az írásokat.

Paksa Rudolf saját versével egykori öntödei munkatársait örökítette meg. Háttérben az öttagú zsűri munka közben.

Kersner Istvánné, a zsűri részéről hangsúlyozta, hogy nagy élményt jelentett számára a pályamunkákat hallani, olvasni, amelyekből az életöröm, az optimizmus áradt. Témájukat tekintve a táj, az életsorsok, és az elmúlás ezer arcát is bemutatták az alkotások és főként a visszaemlékezésekből táplálkoztak. Általuk érzelmekben gazdagodva tér haza. Szokták mondani, hogy az életet előre éljük, de csak utólag értjük meg. Ez a korosztály már érti, ezért is szerepel az őseik iránti tisztelet és a szeretet az írások többségében. Örömét fejezte ki, hogy a méltánytalanul háttérbe szorult, 200 éve született Arany Jánosról sem feledkeztek meg ezen a rendezvényen egy költemény erejéig.

Káldi Géza Lőrincze Lajos emlékét élesztette fel

Paulics István, akinek szülőhelye Tósokberénd a család fontosságát emelte ki. Elmondta, hogy sajnos az útkeresések, elköltözések és válások miatt szétesnek a családok. Ha az otthon maradottak elhalnak, akkor már nincs kitől megkérdezni az elődök dolgait. Ezért a jelenlévők nagy elismerést érdemelnek ezekkel az emlékező írásokkal, hiszen általuk tovább élnek a szülők, a nagyszülők, a közösségek.

Szép számú érdeklődő előtt rendezték a találkozót

Az értékelés után emléklapokkal és az egészséget szolgáló készítményekkel ismerte el a megyei elnökség a pályázatot benyújtott nyugdíjasok munkáját, akik a megye tíz településéről érkeztek.

Horváth Magda, a rendező klub vezetője, a megyei kulturális bizottság elnöke is elismeréssel beszélt az évről évre visszatérő nyugdíjasokról, akiknek a száma már elérte az ötvenet.

A program idején a Regös Nyugdíjas Klub szíves vendégfogadásban részesítette a pályázókat és az irodalom iránt érdeklődő hallgatóságot.

Cs.B.É.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás