Emlékhelyet avattak a természetjárók

Fotó: Györkös

Az égiek is mosolyogtak szeptember 24-én a Bánki Donát Természetbarát Egyesület kopjafa avató ünnepségén a Somló déli lejtőin, a XV. században épült Szent Margit-kápolna szomszédságában.

A kellemes őszi időben közel száz túrázó gyalogolt fel a kápolnához, hogy tisztelegjen a nemes kezdeményezés előtt, amikor a lepel alatt rejlő kopjafát felszentelik az eltávozott túratársak emlékére. A meghatódottság, az emlékezés pillanataiban Móricz Vilmos elnök köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a 2003-as megalakulásuk óta a megye legnagyobb egyesületévé fejlődött csoport mérföldkőhöz érkezett ezzel az eseménnyel, amely a generációk együvé tartozását erősíti. Az emlékfa azt a célt is szolgálja, hogy az emlékezés erejével mozgásba tartsa az egyesületet.

Káldi Géza ünnepi beszédét mondja a lepel alatt rejlő kopjafánál, mellette Móricz Vilmos elnök látható

Káldi Géza örökös, tiszteletbeli elnök ünnepi beszédében megemlékezett a kopjafa fél évezredes múltjáról, a természetjáráshoz kapcsolódó vonatkozásokat is nyomatékosítva. Beszélt e helyi kezdeményezéséről, amelyet Lukács József sporttársuk szorgalmazott, tervezett. Méltatta az elkészítésben résztvevő Bakonykarszt Víz- és Csatornamű Zrt. támogatását. Kiemelte Somlóvásárhely Önkormányzatának, Marton Zsolt polgármesternek és a római katolikus egyházközségnek segítő hozzáállását, a hely biztosítását. Hangsúlyozta Bachstadt János alelnöknek a terület kialakításában végzett munkáját, a TovaFutók SE segítségét. Természetesen az egyesület anyagi támogatása nélkül nem jöhetett volna létre az emlékhely.

Közel százan gyalogoltak fel a frissen állított kopjafához

– Sajnos, már az első név felkerült az emlékfára. Völgyesi Ferencné Horváth Judit nemrég távozott az égi túrázók közé. Mindnyájan tudjuk, hogy ez az élet rendje. Akik születünk, egyszer majd búcsú nélkül távozunk. Ez az a momentum, amire előre képtelenség ráhangolódni, pedig egyszer be fog következni. Sportágunk, a természetjárás azt is feladatának tartja, hogy ez az időpont minél később jöjjön el – hangoztatta Káldi Géza.

A somlóvásárhelyi plébános Kocsis Tamás szentelte fel az emlékfát

Majd Kocsis Tamás Somlóvásárhely plébánosa felszentelte a kopjafát, a jelenlévőket megtisztelve gondolataival.

– A természetjárók leginkább átélik Istennek a nagyságát, amikor járják a természetet és rá rácsodálkoznak azokra a szépségekre, amit a rohanó ember nem vesz észre és megfeledkezik olyan dolgokról, amelyek nagyon fontosak – ezekkel a szavakkal elgondolkodtatott és megerősítette a természetjárásban való hitet az atya.

A rendezvényt Kovács Mária és Brotschul Istvánné szavalata is ünnepélyessé tette. A szentelést követően a szeretet virágait elhelyezték a szervező egyesület tagjai és a vízmű munkatársai a kopjafánál. Majd vendéglátásban részesítették a jelenlévőket az egyesület szorgos túrázói.

A szervező egyesület nevében Csuba Erzsébet és Huff Lajosné koszorúzott

Az avatáson részt vettek a székesfehérvári Vízivárosi Lakótelepi Sportegyesület tagjai Durmitsné Baics Rózsa megyei elnök vezetésével, a Bánki Donát Intézményegység diákjai. Továbbá jelen voltak a Völgyesi család tagjai is, akik nagy megtiszteltetésként élték meg, hogy édesanyjukról ily módon is megemlékezett az egyesület.

Ezentúl a Somlón járó vándorok leróhatják tiszteletüket az emlékhelynél, amelynek megindítóbb helyet nem lehetett volna találni, ahol az égiek szelleme és a földi szépségek találkoznak.

Cs.B.É.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás