Emlékoszlop avatás a bányásznapon

Szeptember első hétvégéjén a bányászokat, a bányászatot ünnepeljük. A városszerte kiragasztott plakátok láttán néhányan kérdezik, miért, amikor már az utolsó bánya is bezárt. A bányászatot ma már ugyan nem művelik, de az iparaghoz kötődő kultúra velünk, bennünk él.

Nem csupán szeptember első hétvégéjén emlékezünk a bányászokra, hanem mindig, hiszen részei a hétköznapjainknak. Ezért szólal meg minden nap délután két órakor a belvárosi és a csingeri templomból a Bányászhimnusz. Az egykori munkatársak ma is összetartanak. Találkozáskor ma is a köszöntésük Jó szerencsét. Ma is működnek azok a sportegyesületek, művészeti csoportok, amelyeket a bánya alapított. A bányászok sem egykori bányászok. Ők egész életükben azok maradnak. Függetlenül attól, hogy mikor szálltak le utoljára. Ajka a bányának köszönheti várossá válását, gyors fejlődését.

A péntektől vasárnapig tartó ünnepségsorozat résztvevői minden egyes ajkai bánya egykori területén tartanak megemlékezést.

Emlékoszlop avatással kezdődött a 67. bányásznapi rendezvénysorozat a Molnár Gábor parkerdőben, a Bányászati Múzeum udvarán pénteken kora délután. Az ünnepségen avatták fel a 110 éves  Bányászati Aknamélyítő Vállalat emlékoszlopát. Ünnepi köszöntőjében  Tóth Árpád nyugalmazott bányaigazgató az aknamélyítők ugyancsak veszélyes, néha áldozatot is követelő munkájáról szólt.

Elmondta, hogy az aknamélyítők Padrag városrészben és dolgoztak, amely az országban az egyik legértékesebb telepük volt.  A most felavatott oszloppal a munka során életüket vesztett társaiknak állítottak emléket. Az oszlop alján a  gránit táblán örökítették meg az elhunytak nevét, amelyet Blaskó Sándor, az ajkai bányász hagyományőrző kör vezetője olvasott fel.

A város nevében dr. Horváth József alpolgármester és Gerencsér Hilda képviselő koszorúzott

Az emlékezők megkoszorúzták az 1909-es bányaszerencsétlenség 55 áldozatának emlékművét. A város nevében dr. Horváth József alpolgármester és Gerencsér Hilda, a városrész önkormányzati képviselője, Rig Lajos országgyűlési képviselő, a Bakonyi Erőmű Zrt. képviselői, a Bányász Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai, az Aknamélyítő vállalat és a bányásztelepi közösség koszorúzott.

Az emlékoszlopnál az Aknamélyítő vállalat bakonyi igazgatósága, a bányász szakszervezetek, valamint a Bányász Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai helyezték el a megemlékezés koszorúit.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás