Érett felnőttkorba lépett az Ajkai Grafikai Műhely

Harmincöt éves lett, mondhatnánk az érett felnőttkorba lépett az Ajkai Grafikai Műhely (AGM). Az ebből az alkalomból rendezett jubileumi kiállításuk megnyitóján azonban megmutatták, hogy az ifjúkor bolondozásai ma sem idegenek tőlük.

A vmk kiállítótermében június elsején a 18 órára meghirdetett nyitás előtt fél órával a megszokott módon kezdett gyülekezni a közönség. Némely bennfentesek azonban már ekkor híresztelték, hogy a megnyitóra majd le kell menni a földszintre. És valóban. Hat után pár perccel nem az est háziasszonya, hanem egy érdekesen öltözött, kezében fekete esernyőt tartó fiatalember lépett a mikrofonhoz és bejelentette, hogy a megnyitó előtt lent a téren megnyitnak egy másik kiállítást, és kéri az egybegyűlteket, hogy boros vagy üdítős poharakkal kezükben fáradjanak ki a ház elé a megnyitót megnyitó kiállítás megnyitójára.

Műalkotásként is szemlélhetjük mindennapjaink színhelyeit, hívták fel a figyelmet a Teleszterion tagjai

Odalent pedig az történt, hogy újabb műtárgyakat nem láttunk, azonban két angolosan öltözött úr – a Teleszterion Színházi Műhely két ifjú színésze, Móczár Benedek és Tegyi Kornél – esernyőit idegenvezetők módjára használva megmutatta nekünk, hogy Ajka hétköznapi arcai is megjelenhetnek műalkotásokként. Például két térelzáró fémoszlop akár finn szobrász alkotása is lehetne, a középső hiánya pedig Aquinói Szent Tamás filozófiájáról kínálhat elmélkedni valót. A kockaházak között feltűnő zöld domboldal mögül kikandikáló templomtorony pedig – képként szemlélve – sűrítve mutatja meg korunk ambivalenciáját.

A félórás vezetett séta után a terembe visszatérő közönség azután egy „szabályos” megnyitónak is részese lehetett. Előkerült a kiállítás háziasszonya, Rédling Nikoletta, aki üdvözölte az egybegyűlteket, köztük név szerint is az AGM tagjait: Baranyai Ferencet, Bodnár Imrét, Csabai Tibort, Dávid Zoltánt, Deák Németh Máriát, Fábián Lászlót, Horváth Rékát, Jáger Istvánt, Kamper Lajost, Kapolcsi Kovács Csabát, Kovács Dorottyát, Khell Zoltánt, Kocsis Leventét, Laluk Györgyöt, Németh Gyulát, Sipos Istvánt, Szőke Györgyöt, Szranyek Zsófiát és Ürmös Pétert. Ezután átadta a szót az egyesület elnökének, művészeti vezetőjének.

– 35 év! Fél élet, persze nem mindegy, hogy befelé haladunk, vagy kifelé. Talán azt mondhatom, hogy mindkettőt megéltük – kezdte ünnepi köszöntőjét Csabai Tibor, majd így folytatta: – Az Ajkai Grafikai Műhely 35 évvel ezelőtt a népművelési mozgalom termékeként jött létre. Fontos volt azonban a barátság, az elhatározás, hogy néhány frissen diplomázott képzőművész néha napján összejöjjön alkotni, sokszorosító grafikát csinálni. Az említett népművelési mozgalomnak akkor markáns része volt a grafika, egyrészt, mint a falra kiakasztható nyomat, másrészt, mint a tudatosan támogatott könyvkultúra illusztrációs anyaga. Aztán a kilencvenes években megélhettük, hogy a sokszorosító grafika „retró esztétikai” műfajjá vált, s ma a kortárs művészetben is ebben a műfajban van jelen. A tudatosan vállalt sokszorosító grafikai technikák továbbélése és használata végigkíséri a 35 évet, de az előbb említett 90-es évektől a rajz, az egyedi képgrafika kísérletei is jelen vannak a műhelyben. Visszaemlékezésében kitért rá, hogy a parkerdei együttlétek a technikával való ismerkedés, a tanulás évei voltak.

Kéri Imre ezt a korszakot segítette, alakította. Egger Attila, Tornavölgyi István és az akkori VMK igazgatói, Balikó Lajos, Vígváriné Németh Katalin, Nagy Karcsi támogatói, anyagi segítői voltak a mi lelkesedésünknek. Aztán nicsak, itt vagyunk 35 évesen, sokszor feltámadva, nem megfáradva, bár ez néhányunkról csak úgy ránézésre már nem mondható el, de élünk, és hiszem, hogy részesei, alakítói voltunk és vagyunk egy nem túl nagy térség művészettörténetének – fejezte be beszédét az AGM elnöke, alapító tagja.

A megnyitót P. Szabó Ernő művészettörténész tartotta, aki bevezetőjében kiemelte, hogy mint az Ajka Tárlatok rendszeres zsűritagja, ismeri a város képzőművészeti életét, ezért bátran kijelentheti, hogy az általában is magas színvonalon belül is kiemelkedő a grafikai alkotások minősége. Kitért az alkotócsoport történetére is, amit azzal a megállapítással kezdett, hogy az Ajkai Grafikai Műhely jókor és jó helyen alakult meg.

– 35 év eltelt és ez egy nagy idő – folytatta később –, a huszonegynéhány éves ifjú alapítók mára érett alkotókká váltak, és folyamatosan csatlakoztak hozzájuk fiatalabbak, olyan is van, aki már a műhely alapítása után több évvel született.

Megállapítása szerint munkáságukból jó ízelítőt az ez a jubileumi kiállítás. A képeket szemlélve kitűnik, hogy nagyon színvonalas, ugyanakkor nagyon sokszínű a bemutatott anyag. A magas szinten művelt hagyományos mélynyomó technikák mellett izgalmas új kísérletek és műfajok is megjelennek.

Barátok, pályatársak, művészetkedvelő ajkaiak a megnyitón

A kiállításra AGM 35 címmel egy négy oldalas, minőségi papírra nyomott jubileumi újságot is megjelentettek, aminek nagy sikere volt a megnyitóra érkezett közönség körében. Külső oldalain az Ajkai Grafikai Műhely tagjainak egy-egy alkotása látható, belül pedig az alkotócsoport történetét bemutató képes összeállítást tartalmaz. A megnyitó ünnepség végén pedig a TV Ajka által készített összeállítást tekinthették meg kivetítőn a megjelentek.

A kiállítás június 23-ig tekinthető meg a vmk kiállítótermében, hétköznapokon 9.00-17.00 óráig, szombaton 9.00-15.00 óráig.

Láng György Géza

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás