Erős a közösségi összefogás

“Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás. Nem akart hát kockáztatni az Ajkarendekért Egyesület, így libalakomára hívta november 18-án a falu apraját és nagyját.

A program kreatív kézműves foglalkozással kezdődött a gyerekeknek. A nagy munka közben zsíros kenyérrel és forró teával kínáltál a fiatalokat. A libás ajtó- és ablakdíszeken kívül mindenki elkészítette a saját egyedi Márton lámpását is, amivel a falu védőszentjéről elnevezett templomba sétáltak a családok. Útjukat beragyogta a lámpások fénye, libás dalaiktól hangos volt a környék. A kultúrházban Horváth Csaba lufibohóc minden apróságnak egy-egy lufi libával kedveskedett.  Közben szép számmal gyülekeztek a község lakói a szépen megterített asztalokhoz. Elsőként Rainiss Andrea, az Ajkarendekért Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlevőket magyar nyelven. Röviden ismertette az est programját és elszavalta Aranyosi Ervin: Márton napi hagyomány című versét, majd Nagy Józsefné Mári néni vette át a szót, aki németül köszöntötte a megjelenteket. A beszédek után a Laschober Mária Német Nemzetiségi Általános Iskola 5. osztályos tanulói német nyelven játszották el Márton püspök életéből egy részletet. Az est fénypontja a Márton napi libalakoma volt hagyományos sváb ízekkel. Kemencében sült libacombot, sváb pogácsát, párolt káposztát és persze az ilyenkor elmaradhatatlan újbort is megkóstolhatták a jelenlévők.

Az Ajkarendekért Egyesület huszonnyolc kilogramm libával, tizenöt kilogramm káposztával és több mint száz, helyben sütött sváb pogácsával készült az estére. A pogácsa nemcsak a helyi ízektől, hanem az asszonyok szeretetétől is különleges volt.

Ajkarendek bebizonyította, hogy a közösség összefogása erős, hiszen a városrész lakói nemcsak dolgozni képesek együtt, de közösen ünnepelni is. A Márton napi mulatságra a Duna Tv stábja is ellátogatott, hogy megörökítse a helyi hagyományokat.


Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás