Esély a jobb életre

Elérkezett az első betakarítás ideje az EMESE program résztvevői számára. A résztvevő húsz asszony örömmel hordja haza mindazt, ami a 180 négyzetméter körüli területen megtermett.

A Kristály-völgy Egyesület által az idén áprilisban a nehéz élethelyzetben levő nők számára meghirdetett programban önkéntes jelentkezés alapján vehettek részt azok az asszonyok, akik úgy érzik, nehéz élethelyzetükön termeléssel tudnának javítani. A szervező egyesület elnökétől, Varga Andreától megtudtuk, a programhoz Ajka  Város Önkormányzata biztosította ingyenesen a területet, a vetőmagokat a pályázati támogatásból kapták. Beruházniuk a résztvevőknek nem kellett, csupán azt vállalniuk, hogy művelik a területüket. Varga Andrea a több felajánlott területből a bevásárlóközpont mögöttit választotta, amelyhez közel folyik egy patak, amelynek vize alkalmas a locsolásra. Többen ugyanis gyalog vagy kerékpárral járnak ki a területre, így a víz szállítását nehezen tudnák megoldani.

A nők, akik között vannak kisgyermeket nevelők, részmunkaidőben foglalkoztatottak, munkanélküliek, akkor járnak ki a földre, amikor kedvük vagy idejük van. Az elvárás csupán annyi, hogy ne legyen gazos a terület. Kezdetben szótlanul tették a dolgukat egymás mellett, ma már segítenek egymásnak. A közös munka az azonos élethelyzet miatt hamar megbarátkoztak.

Slemmer Jánosné népes családjával a családok átmeneti otthonában él. Öt gyermeke és unokája ellátásáról gondoskodik férjével együtt. Két lánya már nagykorú, a kicsik kilenc, négy és másfél évesek.

– Férjem és a kilenc éves kislány kerékpárral járnak ki locsolni minden nap – mondta az asszony. – Pedig a távolság több, mint ķét kilométer. Néha a legkisebbet is elvisszük. Most van  betakarítás. Miután hazavisszük a paprikát,  a krumplit, a cukkinit, és kitesszük az asztalra, az egész család együtt örül. Feldolgozzuk és eltesszük a fagyasztóba. Külön elő lányomnak is adok belőle. Az otthon lakói irigyelnek is érte bennünket. Mondtam, jövőre csatlakozhatnak a programhoz. Most tudatosodott bennem, hogy mennyit tudunk spórolni azzal, ha megtermeljük, amit tudunk, és nem kell mindenért a boltba menni. Szeretnénk mindent megadni a három kicsinek és az unokánknak ahhoz, hogy szép gyermekkoruk legyen, fejlődjenek, tanuljanak. Így több pénz jut rájuk.

A gyerekek is járnak ki a kertbe, amiben tudnak, segítenek. Ellesik szüleiktől, hogy mit jelent a gazdálkodás, a beosztás, az előre gondolkodás, így felnőttként számukra ez már természetes lesz.

Vörösmarty Andrea kisfiával és férjével panellakásban él, kertet művelni eddig nem volt lehetősége. Pedig szeretett volna és ért is hozzá, ugyanis falun nevelkedett. Andrea a Molnár Gábor Alapítványnál dolgozik négy órában. Jövedelme kevés, ezért örömmel csatlakozott a programhoz. Tudta, hogy sok munkával jár mindez, de azzal, hogy megtermeli azt, amit elfogyasztanak, sok pénzt spórol. És ami még ennél is fontosabb, tudja, mivel táplálja óvodás gyermekét.

– Az egész család szeret kint lenni a szabadban – mondta. – A kertek végében folyik egy patak, annak vízéből locsolunk. Kannákkal hordjuk a vizet, alkalmanként, ha nagyon száraz minden, húszat is fordulunk. Akkor jön mindenki, amikor ráér. Gyakran találkozunk a többiekkel, beszélgetünk, tapasztalatot cserélünk. Amikor kezdődött a program, még nem ismertük egymást, mára viszont egymást segítő közösséggé váltunk.

Andrea és társa azt tervezi, hogy jövőre a mostani 180 négyzetméternél nagyobb területet kér.

Varga Andreától megtudtuk, hogy az áprilisban indult program része a tanulás is. Halimbára járnak, hogy elsajátítsák a biogazdálkodás alapjait. Már mindannyian tudják azt, hogy milyen növényt mihez kell közel ültetni ahhoz, hogy a kártevők elkerüljék. A programban vegyszermentesen termelnek, törekszenek az egészség megőrzésére. Már felismerik a gyógynövényeket, és azt is tudják, melyik milyen panaszt enyhít.

Felszereltek egy közösségi konyhát a Molnár Gábor Műhely Alapítvány épületében, ahol a terményeket már az idén ősszel együtt dolgozzák fel, megtanulják, hogyan lehet szörpöt, lekvárt készíteni, kenyeret sütni, egészségesen és olcsón változatosat, finomat főzni. Délelőtt az alapítvány által foglalkoztatott sérültek önálló életre nevelésére használják az eszközöket, délután érkeznek az EMESE program résztvevői.

Az első évben mindenki csak saját szükségletre termelt. A későbbiekben a program részeként segítenek az őstermelői igazolvány megszerzésében, hogy a fölösleget értékesíteni tudják, és  így bevételhez is jussanak. A programot bővítik, a szervezők újabb húsz nő jelentkezését várják.

downloadfile-6

Fotó Györkös

Vörösmarty Andrea elégedett a terméssel

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás