ÉVÉRTÉKELŐ A fogadáson nyert a város – Ez az év is jól indult

Schwartz Béla polgármester mindenre kiterjedő évértékelőt tartott (Fotó: Györkös)

Csaknem kétszázan kaptak meghívót Schwartz Béla polgármestertől az újévi köszöntőre és évértékelőre. Köztük gazdasági egységek és intézmények vezetői, valamint két országgyűlési képviselő, Rig Lajos (Jobbik) és Gőgös Zoltán (MSZP) is. A vendégek a színházteremben élvezhették végig az este eseményeit. Először Zséda varázsolta el őket csodálatos dalaival és hangjával, majd a városi televízió anyagaiból láthattak egy összefoglalót a Varga Andrea és Cernák Róbert szerzőpáros jóvoltából.

Ezt követően a polgármester mondta el évértékelőjét, ami három pilléren nyugodott. Áttekintette a gazdaságban lezajlott folyamatokat, az önkormányzat munkáját, majd kitért a város működését befolyásoló személyi változásokra.

A gazdaságról szólva örömmel számolt be arról, hogy csökkent, bár nem szűnt meg az égető létszámhiány a termelő üzemeknél, amelyek nagy részénél a termelékenységi mutatók is örvendetesen javultak. Ezen a ponton kiemelte a Napcsillag Kft-t, ahol 27 százalékkal nőtt az intenzitás mérőszáma. Voltak olyan cégek, ahol állandó, sőt csökkenő létszám mellett sikerült bővíteni a termelést.

Sajnos a MAL Zrt. eredményei az ismert okok következtében visszaestek, de utódcégei így is kitettek magukért, mintegy 15 milliárd forinttal járulva hozzá a városban működő cégek gazdasági eredményéhez.

A legnagyobb ajkai üzemek működési eredményeiről egy kiadvány is készült, amit az est minden résztvevője kézbe vehetett.

Zséda műsorával kezdődött a program

Mint Schwartz Béla elmondta, az eredményes gazdálkodás jelenti az alapját annak, hogy az idei évben három sportcsarnok is épülhet, illetve újulhat meg, ami javítja a már működő egyesületek munkakörülményeit és a közönségnek is kedveznek. Említette a jégcsarnokot, a kosárlabda csarnokot és a régi kézilabda csarnok felújítását. Név szerint kiemelte a sportot legnagyobb mértékben támogató cégeket, így a Poppe + Potthoff Hungária Kft valamint, a Bourns Alkatrészgyártó Kft. és az L. Z. Form vezetőinek pozitív hozzáállását.

Az önkormányzat számára nehéz év volt a 2017-es – állította a polgármester. Lezajlott egy vezetőváltás a kórháznál, de a szakmai munka sajnos ezt követően átpolitizálódott. Az új főigazgató erőfeszítéseit sem koronázta az elvárt siker, ha mérleget vonnánk, még mindig az előző vezetés eredményei dominálnának, az “új” CT beszerzése ellenére is. A kórház esetében kívánatos lenne, hogy Ajkán élő és itt sikeres pályát befutó orvosok miatt legyen híres a kórház és nem másodállásban ide csábítottaké, akiknek az identitástudata is másképpen működik.

A bölcsődékben 95 gyermek elhelyezését lehet megoldani, de sajnos ennek negyedének megfelelő létszámot sajnos eddig el kellett utasítani. Örvendetes, hogy tavaly rekordszámú gyermek született a városban, az biztató a jövőre nézve. Ajkán 800-an járnak óvodába és ezekben az intézményekben a szakmai munka színvonala is kiválónak nevezhető.

A város legfontosabb szereplői jelen voltak a rendezvényen

Az általános és középiskolai oktatás sok izgalmat rejt Schwartz Béla szerint. A KLIK erőfeszítéseit nem kíséri mindig az elvárt eredmény, a gimnázium és a zeneiskola együttműködése is sok kérdőjelet tartalmaz.

Szerencsére voltak nyugodt szigetek is az oktatásban, például gyors fejlődésnek indult a Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola. Nőtt a tanulók létszáma és lerakták egy új tornaterem alapkövét is. “Köszönjük esperes úr!” – szólt a pulpitusról a polgármester.

A kulturális élet annyira gazdag és sokrétű Ajkán, hogy nehéz lenne bármit is kiemelni belőle. A lényeg: mindenki megtalálhatja az igényeihez legközelebb álló művelődési és szabadidő eltöltési lehetőséget.

A szociális ágazat minden gondja ellenére jól működik, de a fejlesztésekre itt is szükség van. Épül majd új integrált intézet a Sport utcában, ahol idősek és a legfiatalabbak találnak számukra szükséges szolgáltatásokra.

A Molnár Gábor Műhely Alapítvány kifogástalan szakmai munkát végez, de itt sem sikerül minden jelentkező és rászoruló számára helyet biztosítani.

Vollár Attila, az erőmű új igazgatója ígéretet tett a várossal való együttműködésre

Az élsportról szólva Schwartz Béla örömmel szögezte le, hogy “feltámadni látszik” a röplabda és erősödik a kosárlabda. Az ajkai női csapat – ami a Szent Pál Akadémia égisze alatt működik – jelenleg az NB I. B nyugati csoportjában játszik, de jó esélyei vannak az NB I-be kerülésre. A Sun-Dome SE sportolói szinte halmozzák a világbajnoki aranyakat, jelenleg 33-nál tartanak. Az elvárásokat meghaladóan teljesítenek a már igazi otthonra lelt, illetve annak küszöbén álló sportágak: a jégkorong és a vízilabda.

Három sportoló hölgy nevét külön is kiemelte a polgármester: Gaál Zsóka sakkozóét, Pad Franciska asztaliteniszezőét és Márton Eszter bokszolóét.

A sporthoz persze minden igényt kielégítő létesítmények is kellenek, de szerencsére ehhez a városban működő cégek adóalapja biztos hátteret nyújt. Így jelentős mértékben hozzájárulhatnak a HIT gyülekezet által épített kosárlabda csarnok és a 3200 négyzetméter jégfelületű jégcsarnok építéséhez is. Szerepel még a tervekben a lőtér korszerűsítése, valamint egy új asztalitenisz csarnok építése is.

Szép eredmények születtek tavaly a duatlonban, itt a triatlon működésének alapjait szeretné lerakni a város, a városligeti Csónakázó-tó szabad vízi úszásra alkalmassá tételével.

Fábián Gábor, a Le Belier képviseletében lépett színpadra a polgármester kérésének eleget téve

Az önkormányzat 6,5 milliárd forintot költhet el egy évben, de a legfontosabb dolgok ebbe bele kell, hogy férjenek. Így újulhatott már meg több mint 6000 társasházi lakás, amelyek korszerűsítésekor a költségek felét az önkormányzat állta. Sok út, járda és park is megújult, javítva az ajkaiak közérzetét és életkörülményeit.

Külön szólt a polgármester a “60 éves város” programról, ami várhatóan összekovácsolja majd a hozzá kapcsolódó versengésben induló 11 városrész lakóit. Bemutatta dr. Kocsis János egyetemi docenst, a verseny zsűrijének elnökét is.

Elismerően méltatta a meghívott két országgyűlési képviselő munkáját. Rig Lajosét, aki eszközöket hozott a kórházba és egy szociális intézménybe, és Gőgös Zoltánét, aki Ajka imázsának javításához járult hozzá jelentős mértékben.

A város az ország GDP-jének 1 százalékát állítja elő és az egy főre eső iparűzési adó 45 ezer forint. Ennek a “gazdagságnak” köszönhető, hogy az állam a normatív támogatáson felül egy fillérrel sem járul hozzá a város költségvetéséhez.

Schwartz Béla külön kitért egy ajkai politikus tevékenységére, aki bár tehetné, mégsem segíti a várost, mivel a jelek szerint pápai zsoldban áll. Ennek következménye, hogy Pápa 10 milliárd forinthoz juthatott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően, míg Ajkára ennek az összegnek csak egy huszada, ötszáz millió forint jutott. A polgármester megítélése szerint ez hiba volt. Ha a baloldalt akarta büntetni ezzel, akkor azért,
ha más célja volt vele, akkor pedig azért. Schwartz Béla szerint a jelenlévőknek, és azoknak, akik a sajtón keresztül értesülnek erről, vagyis a város polgárainak le kell vonniuk ebből a megfelelő következtetést.

Schwartz Béla kiemelte a városban működő gazdasági egységek vezetőivel való jó együttműködést, amit a maga részéről a jövőben is szívesen venne, sőt tenni is hajlandó ezért. A polgármester a városkép jelentős javulását szeretné elérni azzal, hogy a cégek szponzoráljanak egy-egy körforgalmat, ahol a támogatásokból szobrokat lehetne állítani. A MAL Zrt. már jelezte, hogy szívesen hozzá járul a Sport utca és az Ifjúság útja
kereszteződésénél található körforgalomban egy szobor felállításához. (Az est folyamán még további hét cég jelezte, hogy szívesen támogatja ezt az elképzelést a várossá válás 60. évfordulójához kapcsolódó program keretében – a szerk.)

A város első embere szólt a meghatározó személyi változásokról is. Mondhatni a “hab volt a tortán” a Bakonyi Erőmű Zrt-nél lezajlott tulajdonosváltás, ami egy jó együttműködés alapját képezheti. A polgármester a színpadra szólította az új vezérigazgatót, Vollár Attilát, aki a jó együttműködés mellett határozott ígéretet tett az ajkaiakat leginkább bosszantó pernyehullás megszüntetésére. Vollár 30 éve dolgozik az energetikában, volt már a Veolia Energia Magyarország Zrt. dorogi, kőbányai, debreceni, tatai és szakályi erőműveinek vezetője is. Szeretné, ha az ajkai erőmű munkatársai emelt fővel járhatnának a városban és hajlandó új stílusú kommunikációra a várossal.

Dr. Horváth József alpolgármester ünnepi köszöntője

Július óta a Le Belier Zrt. új igazgatója Fábián Gábor, aki néhány éves kínai kitérő után került vissza a céghez. Kínában nyolc év alatt 3 alumínium öntödét sikerült elindítania munkatársaival. A városiakat zavaró bűz problémák megoldása – amin külön mérnökcsapat dolgozik – a küszöbön áll, a kibocsátást rövid időn belül az egy tizedére szándékoznak visszaszorítani.

Október eleje óta ugyancsak új vezetője van a Bourns Kft-nek, a temesvári Kovács Csaba gépészmérnök személyében. Ő sajnos nem tudott eljönni az új évi fogadásra.

Befejezésképpen Schwartz Béla polgármester megköszönte mindazt a támogatást, amit a helyi cégek a színházi élethez nyújtanak és köszönetet mondott minden ajkai magánszemélynek, aki építő véleményével, vagy anyagilag támogatja a városban folyó munkát.

Lékó Sándor

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás