Falusi disznótor élő zenével

Nevetés hallatszott a padragkúti művelődési ház udvaráról szombaton, december 3-án hajnalban. A vidám csapat falusi diszóölésre készült. Ezúttal nem egy család fogyasztotta el az állat húsát, hanem a padragkútiak nagy családja.

A művelődési házban minden évben megtartják a disznóölést majd este a disznótort bállal, élő zenével, finom vacsorával. Parrag Leonóra művelődésiház-vezetőtől megtudtuk, hogy a helyiek már várják a programot, sokan jönnek segíteni is. A csapat összeszokott, így gyorsan meg a munka.

Balogh Józseftől, aki az állat levágását és a munkálatok irányítását vállalta, megtudtuk, hogy a 136 kilós állatot egy helyi lakostól vásárolták. Hajnalban érkeztek a telepre, a kiválasztott disznót elkábították, leszúrta, majd traktorral vitték a művelődési ház udvarára. Ott már várta őket a csapat és az előkészített eszközök. Később még többen csatlakoztak hozzájuk. Darabolták a húst, darálták, töltötték a hurkát, a kolbászt. Az épület előterében a tűzhelyen már délelőtt főtt a toros káposzta és sütötték a húst. Egy másik csapat a tombolán kisorsolt húsokat csomagolta.

A bál este hét órakor kezdődött. A város képviseletében dr. Horváth József alpolgármester és Johanidesz Sándor képviselő vett részt azon. A résztvevőket Réfi Attila és Homlok László szórakoztatta élő zenével. A két zenész gyakori vendége a padragi programoknak. Most is hajnali egy óráig húzták a talpalávalót. A bál 80 fős közönsége jól szórakozott, a tombolán pedig többen megnyerték a karácsonyi vagy szilveszteri ünnepekre elegendő húsmennyiséget. A fődíjat, egy nagy méretű üvegfestményt, Járomi Kovács Éva Padragkúton élő alkotó munkáját Pásztorék nyerték. A Fortuna bizonyára hallotta, amikor a délelőtt folyamán mondták, szeretnék, ha nekik kedvezne a szerencse. Számukra duplán is emlékezetes maradt a nap, a többi résztvevő is sokáig beszél majd a munka közbeni tréfálkozásról, majd a finom vacsoráról.

gyj_disznotoros-vigadalom-7601
A disznótoros vacsora a régi falusi recept szerint készült

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply