Farsangkor fánkot kell enni

Terítéken a fánk (Fotó: Futó)

A farsangi időszak egyik legkedveltebb desszertje a fánk. És mióta tartozik össze a farsang és a fánk? Az egyik legismertebb legenda szerint Marie Antoinette királyné egy karneváli éjszakán ismerte meg a csemegét.

A királyné  egy udvari farsangi álarcosbálról megszökött, álöltözetében elvegyült a bálozó tömegben. Eközben megéhezett, s így egy utcai árustól vásárolt egy fánkot, ami igencsak ízlett neki. Ezért a kíséretében tartózkodó lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosárnyi finomságot. A karnevál elmúltával a fánksütő mestert  a palotába rendeltette, s elmeséltette a fánk receptjét. Ettől kezdve vált a királyi lakomák kedvenc finomságává.

Rengeteg fajtája van, ezerféleképpen elkészíthető, éppen ezért szinte megunhatatlan. Az egyik legismertebb változata talán a szalagos fánk. Ezt a vizespohár nagyságú, aranybarna színű, gömbölyded, olajban sült kelt tésztát, szinte mindenki ismeri és kóstolta már.

A szalagos fánk a nevét a barna fánkon körbefutó, fehér csíkról kapta. Ahhoz, hogy ez a szalag és a fánk is tökéletes legyen, bizony kell némi rutin és néhány fortély. A másik legismertebb fánk, főként a kezdő háziasszonyok körében, a csöröge vagy forgácsfánk. Ennek a tésztáját egyszerűbb elkészíteni mert nem tartalmaz élesztőt, ezért keleszteni sem kell és sütése is sokkal egyszerűbb.

Már kevesebben ismerik és még kevesebben készítik a rózsafánkot, ami egy igazi különlegesség. Ennek talán az az oka, hogy bonyolultabb elkészíteni. A rózsafánk három méretű tésztakorongból áll. Ezeket tojással összeragasztják, késsel bevágják, így megkapva a rózsa szirmait, majd közepesen forró, bő olajban sütik. Ha elkészül porcukorral megszórva finom házi lekvárral tálalják.

Az USA-ban nagyon elterjedt, közkedvelt az amerikai fánk. Jellegzetessége, hogy középen lyukas. Legtöbbször valamilyen cukor vagy csokoládé mázzal vonják be.

Ha a forró tejbe keverünk lisztet és a többi hozzávalót, majd forró olajban kisütjük, pillanatok alatt elkészíthető az egérke, ami egy égetett fánk, ez készülhet akár sós változatban is.

További fánkváltozatok még az ekler, vagy eclair fánk, ami a  francia cukrászat nagy klasszikusa, vagy a churros, ami a spanyolok nemzeti desszertje.

Mindegy hányféleképpen készül, vagy éppen minek hívjuk, fánk, pampuska, pánkó vagy siska, még a legnagyobb akaraterővel rendelkezők sem bírják ki, hogy legalább farsangi időszakban ne csábuljanak el, egy finom farsangi fánk kedvéért akár töltetlenül, sósan vagy édesen.

Hagyományos farsangi fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál porcukor
  • 5 dkg ráma margarin
  • 3 dkg élesztő
  • csipet só

Elkészítés:

1 dl langyos tejben csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztbe beletesszük az olvasztott margarint, a porcukrot, a sót, a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, majd hozzáadjuk a maradék tejet és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk, amíg egy szép sima, könnyű tésztát nem kapunk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 45 percig a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, egy lisztezett sík felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kiszúróval kiszaggatjuk. Újból letakarjuk és 20 percig pihentetjük.

Közepesen forró, bő olajban kisütjük, úgy hogy a fánknak a felső része kerüljön sütéskor alulra, és az első oldalát fedő alatt süssük. Ha megsült, megfordítjuk őket és már fedő nélkül sütjük szép világos barnára.

Amikor  kihűlt, megszórjuk porcukorral és lekvárral kínáljuk.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply