Felelősségteljes életmód és életvitel legyen a cél

Fotó: Rücker

Gyermekeinknek nyugodt, biztonságos és szeretetteljes otthonra van szükségük ahhoz, hogy egészséges felnőttekké váljanak – remélhetőleg mindenki egyetért ezzel a kijelentéssel. Ám vannak olyan családok, akiknek segíteni kell abban, hogy mindezt meg tudják adni csemetéiknek.

A közelmúltban Kiss Istvánné járási vezető védőnő tartott előadást az Ajkai Család- és Gyermekjóléti Központban. A szociális segítségnyújtás több területéről érkeztek kíváncsi szakemberek, hogy megismerjék kollégájuk gyermekvédelmi feladatainak változásait. A megbeszélés érdekessége, hogy meglepő módon a téma szorosan összefüggött a felelős állattartással is.

A védőnő többek között kiemelte, hogy a gyerekek veszélyeztetettségét fontos megelőzni, ezért az a cél, hogy lehetőleg hét éves korig kiszűrjék a problémákat. Hangsúlyozta a jelzőrendszeri tagokkal való gyors és hatékony együttműködés szükségességét, valamint a jelzést tevő személy vagy intézmény adatainak zárt kezelését. A kiskorúak érdekében több jogszabályi módosítás is történt: a szülők a védőnői szolgáltatást nem utasíthatják vissza, a védőoltásokat meg kell kapnia minden gyereknek és nagykorúságuk betöltéséig részt kell venniük a kötelező szűrővizsgálatokon. A szakemberek abban bíznak, hogy a változásokkal sikerül majd megelőzni a jövő nemzedékének esetleges súlyos tragédiáit.

A beszámoló második felében a kisállatok felelősségteljes tartásának fontosságára hívta fel a figyelmet. A gyerekek számára meghatározóak az első élmények a család kedvenceivel, ideális esetben kifejezetten harmonikus, barátságos viszony alakulhat ki közöttük. Ügyelni kell azonban arra, hogy az állatok a megfelelő ellátásban részesüljenek, beleértve a betegségekkel szembeni védelmet is.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás