Felszállott a páva – gálaelőadások Ajkán

Fotó: Györkös

Szólt a muzsika, zengett a dal és ropták a táncot március nyolcadikán, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ színháztermében a Felszállott a páva két gáláján, ahol az eddigi pávák szereplői közül léptek néhányan színpadra. Délután ingyenesen nézhették a diákok, este pedig a felnőttek vették birtokukba a nézőteret.

Nem véletlen, hogy városunkban tartották első alkalommal ezt az országban több helyszínre szervezett előadássorozatot, hiszen nagy hagyománya van nálunk a néptánc kultúrájának. A nézőtéren helyet foglaló közönség soraiban számos régebbi és mai néptáncos volt látható, de többen az apróságaikat is elhozták, így biztosítottnak látszik e kultúra megőrzése és átörökítése.

A “Mesterek” előadás közben Kovács Norbert Cimbivel és Kádár Ignáccal

Kovács Norbert Cimbi, (az ajkai táncosok egykori vezetője) Élő Forrás Hagyományőrző Egyesülete karolta fel azt a kezdeményezést, hogy ne csak a Felszállott a páva versenysorozat idején irányuljon a figyelem a Kárpát-medence kultúrájára, hanem a köztes időszakban is. Így a közönség láthatott autentikus magyar népzenét, néptáncot és népdalt különböző tájegységeket megjelenítve a tévéből megismert előadóktól.

Legtávolabbról a gyimesi fiatalok érkeztek, akik kosteleki hagyományokat hozták el 900 kilométer távolságból. A Zugató zenekar kíséretével számunkra szokatlan programot adtak elő. Megható volt látni, hogy ilyen messzeségben is őrzik magyarságukat a fiatalok.

A gyimesi fiatalok a Kosteleket idézték fel a színházteremben

Bátonyterenyéről, a tíz gyerekes család Haraszti ikrei Julcsi és Marcsi, a 2015-ös gyerekek részére szervezett verseny nyertesei énekeltek, majd bátyjuk Haraszti József, a Táncművészeti Egyetem hallgatója, leendő néptánctanár ropta. Mindkét produkció Felvidéket hozta el a műsorba.

Fodor Mátyás Gyenesdiásról, a legutóbbi győztes a gravitáció törvényeit figyelmen kívül hagyva cifrázta táncát. A páva versenyre Kádár Ignác készítette fel, aki az ajkai együttes vezetője volt több, mint tíz évig.

Haraszti Julcsi és Haraszti Marcsi felvidéki dalokat adott elő

 

Két ifjonc táncos rendkívüli tehetségét is láthatta a közönség. Molnár Péter fiát, Bencét Dozmatról és Szabó Sándor tanítványát, Baka Leventét Papkesziről. Bizonyára mindkettőjükről sokat fogunk még hallani.

Szórakoztató, népes előadásokat nézhetett a közönség a Rába Néptáncegyüttes és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola trónkövetelő Pulutyka csoportja produkciójában. Szabó Csaba tanítványai a Tördemic Néptáncegyüttes Kukonyák csoportja Bakony és balaton-felvidéki gyűjtéseket adott elő.

Szalonna és bandája húzza Cimbinek a talpalávalót

Lenyűgöző élmény volt látni a „mesterek” előadását. A nagy öregek – közöttük aranysarkantyús táncosok – akik évről évre felkészítik a fiatalokat a versenyre, bemutatták, hogy még bírják szuflával. A két műsort Szalonna és bandája kísérte, akik a Magyar Örökség díj kitüntető cím birtokosai.

A programok nagyon magas színvonalúak, változatosak voltak, melyeket a közönség vastapssal köszönt meg. Kijár az elismerés Cimbinek és csapatának, valamint a fogadó művelődési háznak is e káprázatos eseményért.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás