Fő a biztonság!

A mindennapi közlekedés legvédtelenebb és legveszélyeztetettebb csoportját a gyerekek képezik, mivel életkoruknál fogva tájékozódási, észlelési és koordinációs képességeik még fejlődő szakaszban vannak, illetve kevés tapasztalattal rendelkeznek, ezért különösen fontos a biztonságos közlekedésre való felkészítésük. A Patakparti Óvoda Micimackó csoportja a Biztonságos Óvoda pályázattal lehetőséget kapott egy ilyen tréning megtartására az intézményben.

Pauer Magdolna óvodapedagógustól megtudtuk, hogy az Ajka Városi Óvoda valamennyi tagintézménye benyújtotta pályázatát a felhívásra, de a Patakparti tagintézmény kapott csak lehetőséget arra, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Közlekedéstudományi Intézet által meghirdetett 2014-2016. évi Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram keretében a megbízott trénerekkel, a gyermekek életkori sajátosságaiknak megfelelő közlekedésbiztonsági tréningen részt vegyenek.

A program az óvodások biztonságosabb közlekedésre való felkészítésének elősegítését, valamint az óvodák, óvodapedagógusok közlekedésbiztonsági szakmai támogatását, illetve a közlekedésbiztonsági ismeretek széles körben történő terjesztését segítette.

Gyermekek esetében ugyanis különösen fontos, hogy a biztonságos közlekedésre való felkészítésük minél hamarabb megkezdődjön. Ebben az életkorban a biztonságos közlekedésére vonatkozó kiemelt figyelmet két tényező is indokolja. Az első, hogy a gyermekek a legveszélyeztetettebb és legvédtelenebb képviselői a közlekedésnek, másrészt pedig ők lesznek a jövő felnőtt közlekedői, gépjárművezetői.

A Patakparti Óvodában a közel egy órás foglakozáson drámajátékokon keresztül és kooperatív csoportmunkában elevenítették fel közlekedési ismereteiket és szereztek új tapasztalatokat a gyermekek és az óvodapedagógusok közösen. Felidézték és gyakorolták a gyalogos és kerékpáros közlekedés, az úttesten való átkelés szabályait, megismerkedtek a közlekedési táblákkal, alkalmazták az irányoknak megfelelő mozgást, finomították a biztonságos közlekedéshez szükséges képességeiket.

A gyerekek közlekedési ismeretszintjének felmérése és a tudás elmélyítése végett a tevékenység végén az óvodások kitöltötték a Közlekedéstudományi Intézet által összeállított játékos, rajzos feladatlapot, amiért „ovis jogsit” kaptak jutalmul a hozzá tartozó matricákkal.

A tréninget követően a város minden óvodája lehetőséget kapott a mintatevékenység megtekintésére, ahol a közlekedésbiztonsági koordinátorok átvehették azokat az oktatási és módszertani segédanyagokat, a gyermekbiztonsági rendszerek használatát bemutató magasságmérőket, ovis jogsikat és matricákat, amik nagymértékben segíthetik az óvoda közlekedésre nevelési tevékenységét. A tagintézmények így jogosulttá váltak a „Biztonságos Óvoda” címet igazoló plakett kihelyezésére is.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás