A fogyatékkal élőknek leginkább szeretetre van szükségük

Akadálypálya kerekesszékkel..

Az Európai Mobilitási Hét gazdag programjai között szerepelt az Esélyegyenlőségi Nap, amit szeptember 22-én rendeztek meg a Sportcentrumnál. Szervezője Ajka Város Önkormányzata, a Molnár Gábor Műhely Alapítvány és a Védőháló az ajkai családokért projekt keretében a Kristály-völgy Egyesület volt. Önkéntesek és az Egészségügyi Nyugdíjas Klub tagjai is segédkeztek az eseményen.

A műsor elején Czeglédi Nagy Zsófia: a „Ne szeress engem” című dalt énekelte el – ami eredetileg Deák Bill Gyulának íródott -, megalapozva ezzel az együttlét legfontosabb mondanivalóját.

Sajnos nehéz hinni abban, hogy egyszer majd türelemmel fordulnak a mozgássérültekhez, a fogyatékkal élőkhöz, ezért arra bíztatok mindenkit, hogy ne féljen sérült embertársaitól. Hajoljon le hozzájuk, hiszen csupán szeretetre van szükségük – fogalmazott megnyitójában Lovas Irén, a Molnár Gábor Műhely Alapítvány vezetője, aki műsorvezetőként végig aktívan közreműködött.

Színes táncprodukciók is helyet kaptak a színpadon a sérültek tolmácsolásában

A továbbiakban városi és területi fellépők váltották egymást a színpadon. A Kavalkád Táncegyüttes vidám táncokat adott elő. Csényi Tímea egy Dsida Jenő verset szavalt, mosolyt varázsolva ezzel az arcokra. Majd táncparódiák pörgették fel a hangulatot, de a régi slágerek is népszerűek voltak. „A rendetlen rendelés” című humoros színdarabot mutatták be a dákai otthonból érkezők, amit Magyar Tamás szociális szakember segítségével állítottak össze.

A Rolling Country Kerekesszékes Tánccsoport, mint mindig, most is tapsra ösztönözte a közönséget. A nagy sikerű Hangadók zenekar folytatta a műsort, akik sokat fejlődtek az elmúlt évek során, ehhez Pallagi Attila is hozzájárult munkájával az utóbbi időszakban. Hanghullámos fellépő is gazdagította a műsort, ezután a Dinamik Rock n’ Roll Klub tagjai szórakoztatták az egybegyűlteket.

A nap folyamán számtalan érdekes feladat és program várta az érdeklődőket a sátrakban, a szabadtéren és a sportcsarnokban. A Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, valamint az Ajkai Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai is rendelkezésre álltak. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagjai tesztekkel várták a jelentkezőket. A Kristály-völgy Egyesület Védőháló projektje is bemutatkozott, náluk óriási tér társasjátékokat lehetett kipróbálni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kézműveskedéssel készült. Mesterházy Zsolt segítő kutyás bemutatóját is megtekinthették. A Vöröskereszt véradásra invitálta az embereket. A sportcsarnokban szívesen játszottak kerekesszékes kosárlabdát a fiatalok.

Csocsóban is összemérték tudásukat az érdeklődők

A bátorságpróba nyolc állomásán a sérültek és az épek mérték össze tudásukat és képességeiket. Az „Okosabb vagy mint egy fogyatékossággal élő?” nevű interaktív kvíz játékban beugratós kérdésekkel is várták őket, kipróbálhatták a kerekesszékes akadálypályát, belekóstolhattak a jelnyelv világába, voltak vakon elvégezhető egyszerűnek tűnő feladatok, memória és tükör játék, esélyegyenlőségi kvíz csocsóval és ízfelismerés.

Legnagyobb sikere mégis az LGT Emlékzenekar esti koncertjének volt, különösen a Hangadókkal közösen előadott dal hozta közel a közönséget az előadókhoz.

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás