Fókuszban a magyar puli a Patakparti Óvodában

Fotó: lgyg

Az Állatok Világnapját a Patakparti Óvoda pedagógusai és gyermekei rendhagyó módon, közös összefogással, egy hetet átölelő projekt formájában ünnepelték. Az ötlet megálmodója és szervezője Papné Takács Ágnes Mazsola csoportos óvónő, aki immár ötödik éve vezeti a „Buksi-suli” kutyaterápiás foglalkozásokat az intézményben.

A csoportok óvónői tudatosították a gyermekekben, hogy valamennyi, a Földünkön élő állat megérdemli, hogy tisztelettel, emberségesen bánjunk velük. A témát minden korcsoport az életkorának megfelelő szinten dolgozhatta fel.

A tartalmas, színes programsorozat a Hungarikumként elismert magyar puli kutya köré épült. A gyerekek rajzpályázat keretében csillogtathatták meg fantáziájukat és kézügyességüket, „Puli kutya munkában” címmel. Valamennyi kis alkotó díjazásban részesült. A szebbnél-szebb produktumok mindenki örömére az óvoda folyosóját díszítették. A sikeres rajzok elkészítéséhez nélkülözhetetlen volt a témában való búvárkodás, beszélgetés. Észrevétlenül megismerkedhettek történelmi múltunkkal, a pásztorélet mindennapjaival. A téma szervesen kapcsolódott a Mihály napi népszokásokhoz, az állatok betereléséhez.

Fotó: Györkös

Az óvoda folyosója az ismeretgyűjtést segítve kiállítási csarnokká változott ezekre a napokra. A falakon tablók mutatták be a kilenc magyar kutyafajtát. Tappancs nyomokat követve, játékos formában jutottak el a kiállítóterembe az érdeklődők, ahol újságok, képek segítségével mélyíthették tudásukat. A kiállítóasztalokon fotók segítségével bemutatták, milyen sokrétű segítséget nyújtanak kutyáink a mindennapi életünkben. Nem véletlen a mondás, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Meglepődve tapasztalták, hogy négylábú kedvenceink társunkká válnak a munkában, szánhúzásban, vadászatban és a sportolásban is. Megismerkedhettek a terápiás és segítőkutyák világával. Ezen a héten minden csoportban meghallgatták a gyerekek az Ebengubák mesekönyvből a Puli mese című kedves történetet. A csoportok is készítettek kutyás tablókat, kiemelten kezelve a magyar kutyafajtákat. Különböző hulladékok újrahasznosításával puli kutyákat, birkákat barkácsoltak, ezzel is mélyítve a környezetvédő szemléletet. A magyarságtudat, a hazaszeretet érzésének felkeltése nemcsak nemzeti ünnepeinken valósítható meg, hanem egy ilyen alkalom keretében is belopható szelleme az óvoda falai közé.

A Mazsola csoportos óvodások lelkesen kapcsolódtak be a plüsskutya kiállítás gyűjtőmunkájába, amelyet csoportszobájuk meghitt sarkában rendeztek be. Az otthonról hozott kedvenceket nyakörvvel és a nevükkel, jelükkel ellátott bilétával gondosan megjelölték és büszkén látták vendégül az óvoda valamennyi csoportját.

Fotó: Györkös

Az Állatok Világnapjának legfontosabb küldetése a felelős állattartásra ösztönzés, a szemléletformálás, amit nem lehet elég korán kezdeni. A Patakparti Óvoda kis lakói a „Buksi-suli” közvetítésével napi szinten magukévá tehetik, gyakorolhatják ennek aranyszabályait. A projekt keretében a kicsik képek segítségével, a nagyobbak és a felnőttek írott formában ismerkedhettek meg ezekkel a tudnivalókkal. A kiállítóteremben a felelős állattartáshoz nélkülözhetetlen eszközöket, tárgyakat megnézhették, megnevezhették, kézbe vehették. Beszélgettek a funkciójukról, fontosságukról.

Meghirdették a Vahur kutyamenhely lakói számára kutyaeledel, takarók, játékok gyűjtését, amelyek felajánlásával javíthatnak a család nélkül maradt árva négylábúak életkörülményein. A kapcsolattartás az óvoda és menhely között folyamatos, hiszen azon túl, hogy a lehetőségekhez mérten többször szerveznek gyűjtéseket, a menhely vezetője, Antal Laura is a Patakparti Óvoda Mazsola csoportjában nevelkedett négy évig, Ági óvónéni szerető gondoskodása mellett.

Fotó: Györkös

A projekt csúcspontjaként az óvoda udvarán, valamennyi óvodás részvételével, zenés, kutyás bemutató szórakoztatta a közönséget. Alíz, a belgajuhász terápiás kutya, „tiszteletbeli vendégként” szinte már hazajár, hiszen Kissné Laczay Ágnessel már ötödik éve segíti az óvodás gyermekek fejlődését. Olyan fantasztikus állatok szerepeltek, mint Éden, egy labrador retriever terápiás kutya, gazdájával, Ramasz Vandával. Cherry, a törpe pincher, Ramasz Lászlóné Marika irányításával csillogtatta meg ügyességét. Valódi magyar puli kutyát is vendégül láthattak Buksi személyében, aki Pap Károly vezetésével mutatta be trükkjeit és számolási tehetségét. Démon, egy belga juhászkutya, elvarázsolta a kicsiket ugrásaival, ügyességével, látványos mozgásával. A gyerekek jó ismerősként fogadták Mese golden retriever kutyát, aki már több alkalommal is ellátogatott hozzájuk, és gazdájától Papné Takács Ágnes óvónőtől, sokat hallottak már róla. A kutyák bemutatója után a gyerekek közvetlenül is megismerkedhettek ezekkel a jól nevelt, békés állatokkal, megsimogathatták, szeretgethették őket, barátkozhattak velük.

A projekt záróeseményeként, az óvoda valamennyi csöppsége táncra perdült a Buga Jakab együttes Puli nótájára.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás