Fűben, fában az orvosság

Fotó: Györkös

Dr. Szalai Miklós esperes, – akit halimbai gyógynövényes papként ismer az ország – életét és munkásságát mutatta be Dékán Péter, a veszprémi Vitalitás Klub vezetője a Városi Múzeumban. A telt házas előadáson a résztvevők többsége egyetértett azzal, hogy szükség van egy olyan közösségre, amely az egészséges életmódot és táplálkozást helyezi előtérbe.

Dékán Péter rámutatott, hogy ismét előtérbe került az egészségtudatos életmód, a táplálkozás, a gyógynövények használata, mivel az élelmiszerek nem olyanok, mint 50 éve. Ma már ritka a teljes kiőrlésű liszt, helyette finomlisztet használunk. Kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Az sem mindegy, hogyan készítjük el az ételeinket, vagy milyen formában visszük be a szervezetünkben. Angliában például már sok mindent kapszula formájában árulnak. A C vitamint, ha aszkorbinsavként vásároljuk meg, egy kilóért 4000 forintot fizetünk, ha mindezt kapszula formájában kérjük, akkor ugyanez a mennyiség 76 ezer forintba kerül.

A Szalai Miklósról készült filmben megszólalt többek között dr. Tolnai Pál háziorvos, aki visszaemlékezésében elmondta, hogy Halimbára kerülését követően három hónappal meghívta magához az esperes. Később egy országos lapnak adott interjújában úgy nyilatkozott az egyházi méltóság, hogy egyedül Tolnai Pál támogatja a betegek gyógytea fogyasztását. Az orvos, aki az előadáson is jelen volt, hangsúlyozta, hogy miután az ország másik végében már nagyüzemileg gyártották és gyógyszertárban árusították az epebetegségek gyógyítására szolgáló teát, az esperes sorra kapta a leveleket, hogy ez a tea már hatástalan. Kiderült, hogy az összetevők közül három fontosat kihagytak. Az esperes ezt követően, 80 évesen ismét elkezdte gyűjtetni és feldolgozni a gyógynövényeket és ő postázta a teát egészen az 1990-ben bekövetkezett halála előtt fél évig.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás