Gondoskodó óvárosi nyugdíjas délután másként

Tornagyakorlatokból sem volt hiány az újszerű idősnapi programon (Fotó: Györkös)

A közösségben megélt örömök hatványozódnak. Mindegy, hány éves az ember, szüksége van arra, hogy mosolyogjanak rá, neki pedig legyen kire visszamosolyognia, fogalmazták meg a meghívottak a Gondoskodó Óváros program keretében tartott idősek napján.

Dorner László, a településrész önkormányzati képviselője, aki maga is az óvárosban nőtt fel, első alkalommal szervezte meg a rendezvényt a Velvet étteremben október 10-én. A képviselő 60-70 vendégre számított, ám csaknem kétszer ennyien fogadták el a meghívást. A fél háromra meghirdetett kezdés után percekkel még hordták az étterem dolgozói és a képviselő segítői a székeket, hogy mindenki helyet tudjon foglalni. Sütemény és üdítő várt a megjelentekre.

Dorner Lászlóné mindenkit megmozgatott

Dorner László köszöntőjében megfogalmazta, hogy egy vidám délutánt és közösségi élményt kíván nyújtani azoknak az óvárosiaknak, akik egyetlen nyugdíjas klubhoz sem tartoznak. Ajkán élénk a szépkorúak klubélete, jól szervezetten telnek a korosztály mindennapjai, ugyanis több, mint húsz nyugdíjas klub működik városszerte. Vannak, akik nem tudják vállalni a klubélettel járó kötöttségeket, de nekik is kell érezniük, hogy tartoznak valahova.

A délutánon a kulturális programok mellett hasznos információkat is kaptak a 60 éven felüliek. Dorner Lászlóné, a Magyar Imre Kórház nyugalmazott gyógytornásza előadásában elmondta, hogy a rendszeres, életkornak megfelelő mozgás egész életünkben fontos. Az időseknél különösen lényeges, hogy az izomzatuk és az ízületeik rendben legyenek, akkor ugyanis nehezebben esnek el, vagy szenvednek csonttörést. A mozgás, a szív és a tüdő egészséges működéséhez is nélkülözhetetlen, valamint a gyomor-és bélműködést is javítja.

Ének és tánc

A gyógytornász bemutatott néhány egyszerű gyakorlatot, amit a szépkorúak is végezhetnek. Kérte a megjelenteket, hogy sétáljanak rendszeresen, ha van szobakerékpárjuk, használják és ha tehetik, táncoljanak. A vendégek meg is fogadták Dorner Lászlóné tanácsát, Szimeiszter Imre harmonikazenéjére táncra is perdültek. Dorner László Csiza Imrénével táncolt. Aranka néni volt a legidősebb résztvevő, májusban töltötte be ugyanis a 92. életévét.

Kérdésünkre elmondta, hogy aktív életet él, otthon ellátja magát és a háztartást, csak a nagytakarításban kér segítséget. Szeret olvasni, rejtvényt fejteni, minden vasárnap templomba megy. Nemrég szülőfaluja, Pácsony polgármestere hívta meg egy rendezvényre, ahol ugyancsak a néni volt a legidősebb. Aranka néni nemrég még külföldre is utazott, járt Erdélyben és Horvátországban. Lánya Ajkán él, az idősek napjára is ő kísérte el. Hét unokája és hét dédunokája van. A hosszú élet titka szerinte abban áll, hogy szeretünk és bennünket is szeretnek. Elmondása alapján a szerető, összetartó család a legnagyobb boldogság.

Mihályi Melinda közérdekű információkat osztott meg a szépkorúakkal

Az 1960-as és 1970-es évek slágereiből adott elő a nemesgörzsönyi Némethné Kovács Magda. Az énekestől megtudtuk, hogy húsz éve, nyugállományba vonulása után kezdett komolyabban foglalkozni az énekléssel, ami mindig is vágya volt. Nótákkal kezdte, majd a régi slágerekkel folytatta. Tíz éve már hivatásos előadó, megszerezte az ORI engedélyt. Ma már több száz számot tud. Sokfelé hívják, Ajkára úgy jutott el, hogy egy programszervező hallgatta a világhálóra feltöltött dalait. Az előadó őszinte élvezettel és örömmel énekelt. Öröme átragadt a hallgatóságra is. Minden szám után zúgott a taps.

Az éneklés után a tánc következett. Katona Boglárka és Ramasz László latin táncokkal szórakoztatott mindenkit. A korosztályt érintő szociális szolgáltatások igénybe vételének lehetőségeiről Mihályi Melinda, a Szociális Szolgáltató és Gondozási Központ igazgatója elmondta, hogy az ellátást kérelmezni kell. A város gondoskodik az idős lakosairól, biztosítja a szükséges ellátási formákat. Működik az idősek klubja és három bentlakásos intézmény, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, illetve szociális étkezés is áll az igénylők rendelkezésére. Az igazgató javasolta, hogy aki bármely szolgáltatás igénybe vételét tervezi, az keresse fel őket.

Ördögi ritmusok a táncparketten

Az étterem üzletvezetője, Józsa Tamás kérdésünkre elmondta, hogy örömmel adtak helyet a rendezvénynek. Szerinte jó érzés volt látni, hogy a szépkorúak jól érzik magukat és a délután sikerének ők, a helyszín biztosítói is részesei lehettek.

-Évek óta nem voltam ilyen programon, de megérte eljönni, kellemes délután volt. Jó érzés, hogy olyan képviselőnk van, aki gondoskodik a körzetében élőkről, odafigyel ránk – fogalmazta meg búcsúzáskor Horváth Imre.

Ozorai Sándor képét lehetett elnyerni tombolán

A rendezvényre Ozorai Sándor alkotó egy festménnyel érkezett. Mindenki kapott egy-egy tombolajegyet, majd a program végén a rangidős kihúzta a nyertest. A képviselő mindenkit meghívott a bányásztelepi dióünnepre is, amit október 18-án tart.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás