Gyakorlat teszi a mestert – vagyis ezúttal a művészt

Fotó: Györkös

Olvasóink talán emlékeznek rá, hogy tavaly novemberben már beszámoltunk az ajkai Művészeti Stúdió alakulásáról. Csabai Tibor és Horváth Réka grafikusművészek alapították és egyben vezetik is a csoportot. Utánajártunk, mennyire bizonyult sikeresnek és népszerűnek a kezdeményezés. Az alkotó tevékenységhez tágas teret választottak, a vmk József Attila utcai épületét, ahol szerda délutánonként gyűlnek össze a tehetségek.

A csapatmunkára, a hangulatra és a köztük lévő kapcsolatok alakulására felesleges lett volna rákérdeznem, ugyanis a teremben egészen sajátos nyugalom és elmélyülés vett körül. Egy nehéz nap után jólesett megpihenni a csendben. „A béke szigete” – gondoltam, mielőtt óvatosan beszélgetést kezdeményeztem volna a “meditáló” művészekkel.

Pillanatképek: Művészek egymás közt

Ez persze nem azt jelenti, hogy némaságba burkolózva, magányosan üldögéltek, miközben belefeledkeztek műveikbe. Verbális kommunikációt is folytattak: Réka és Tibor türelmesen és közvetlen stílusban magyarázták a feladatot, mindenkinek egyesével, személyre szabottan. Tanítványaikról elmondták, hogy önbizalmuk nagyobb lett, sokat fejlődtek az első alkalom óta. Lendületesebben látnak hozzá egy-egy új munkához, bátrabban tónusoznak (árnyékolnak) és mernek nagyban gondolkodni. Esetükben ez azt jelenti, hogy már nagy felületekre rajzolnak, javult az arányérzékük. A grafikusművészek terelgetik őket, megtanítják nekik a szakmát, – például a mérést – mert a rajztudás elsajátítása az alapja még a festészetnek is.

Íme a végeredmény: grafikából papírmetszet

Ivanics-Rieger Klaudia – neve az Úrkúti Csillagászati Klubból ismerős lehet – hit- és erkölcstan tanár elmondta, hogy már gyerekkorától rajzol, így az új ismeretek sem jelentenek számára nehézséget, ellenkezőleg: kifejezetten üdítően hatnak rá a délutánok. Rádl Nikolett, a Borsos Miklós Általános Iskola tanulója művészeti középiskolába készül és tanulmányrajzokat készít a felvételijéhez.

Egy asztalnál tusba mártott cikória pálcával készültek érdekes alakzatok. Eközben az emeleti teremben sorra kerültek ki a grafikai présgép alól a papírmetszetek, ez egy különleges magasnyomású nyomdai technika: az eredeti rajzhoz “modellül” egy párna szolgált.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás