Gyerekhez hívták a mentőt, de részegek miatt nem ért oda..

(Illusztráció) Fotó: Györkös

Leterhelt a Magyar Imre Kórház, ugyanis a sümegi, illetve a tapolcai járásból is Ajkára irányítják betegeket, mivel a kormány 2012-ben struktúraváltás néven megszüntette a tapolcai kórház aktív ágyait, a szakma és a lakosság érdekeivel valamint akaratával szembemenve – tájékoztatta portálunkat Rig Lajos országgyűlési képviselő, aki szerint az átszervezések nemhogy segítenék, tovább nehezítik az egészségügy amúgy sem rózsás helyzetét a régióban.

Az országgyűlési képviselő szerint hiába újult meg az ajkai kórház néhány évvel ezelőtt, ám egyre inkább napi problémát jelent a betegek megfelelő ellátása, hiszen nincs elegendő orvos, ápoló és eszköz a megnövekedett igényekhez. A túlterheltség a mentőket is érinti, hiszen sokkal többször hívják őket és hosszabb távokat kell megtenniük a betegekkel, ami időkiesést jelent, ha újabb riasztás érkezik.

Rig Lajos elmondása alapján a hosszútávú cél tehát a tapolcai kórház aktív ágyainak visszaállítása lenne, de véleménye szerint a sürgősségi fogadóhely kialakítása is nagy előrelépést jelentene a mostani helyzethez képest, ami közelít a tarthatatlan felé.

– A megalapozatlan intézkedésektől szenvednek mai napig a környékben élők, hiszen nemcsak a várólisták, de az ellátásért megtenni szükséges kilométerek hossza is nőtt és a környező kórházak is, ahol nem tudtak megfelelően alkalmazkodni a megnövekedett számú feladatokhoz. A tapolcai kórház-átalakítás nagymértékben megnövelte a környező egészségügyi intézmények terheit, a feladatátszervezéseket azonban nem követte arányos forrásbővülés. A Magyar Imre Kórház vált a leginkább leterheltté, ahol immár az ajkai járás mellett a sümegi és a tapolcai járásból érkező betegeket is el kell látni. Közérdekű adatigényléssel fordultam az ajkai kórházvezetéshez, hogy megvizsgáljam a betegszámok alakulását 2011. július-augusztus, illetve 2016. július-augusztus vonatkozásában. Az adatok alapján a betegek száma lényegében másfélszeresére emelkedett Ajkán, a tapolcai és sümegi járásból érkezők száma pedig megsokszorozódott a 2012-es kórházcsonkolás után. Az OMSZ adataiból azt is megtudtam, hogy a betegek több mint fele mentővel jut el a sürgősségire, ami másfélszeres futásteljesítményt eredményez a tapolcai mentőjárműveknél a 2011-es kilométerekhez viszonyítva – fejtette ki az országgyűlési képviselő.

Rig Lajos (Fotó: Györkös)

Rig Lajos arra is rámutatott, hogy jelenleg minden tapolcai beteget Ajkára, tehát minimum 35 kilométer távolságba szállít a mentő, ami hatalmas időkiesést jelent. Pont ezért sokszor olyankor nincs szabad kocsi, amikor „valójában szükség lenne rá”.

– A közelmúltban egy nyílt koponyatöréses gyermeknek nem jutott Tapolcán mentő, mivel épp két ittas embert szállítottak az ajkai sürgősségire, ezért a szülőknek kellett kocsival az ajkai kórházba szállítani a sebesült gyermeket. Egy másik esetnél egy autószerelő munkavégzés közben erősen beütötte a fejét, amikor leesett az autó platójáról, a mentőket azonnal kihívták, de a túlterheltség miatt csak háromnegyed órával később ért ki a mentőkocsi az agyrázkódást szenvedett férfihoz – fogalmazta meg az egykori egészségügyis szakember.

– A kormányzati felelősségvállalás hiányát jól mutatja, hogy nem elég, hogy a tapolcai kórház aktív ágyait megszüntették, nem elég, hogy a betegeket Tapolcáról Ajkára kell átszállítani, még a két várost összekötő út felújítására sem hajlandó az állam, amelyen a mentők oda-vissza járnak. A Tapolca-Nyirád közti útszakasz állapota katasztrofális, tele van kátyúkkal és sebességkorlátozó táblákkal. Ezen az úton kell a betegekkel, sérültekkel végigdöcögnie a mentőautóknak minden egyes nap. A közútkezelő tájékoztatása alapján az út 2,7 milliárd forintból teljesen felújítható lenne, az erre vonatkozó javaslatomat azonban lesöpörték a kormánypárti képviselők a parlamentben. A visszautasítások ellenére nem adom fel. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnál kezdeményeztem egy sürgősségi fogadóhely létrehozását Tapolcán, hogy ne kelljen mindenkit átszállítani Ajkára. Ez a funkcióbővítés már nagy segítség lenne, hiszen a 24 órán belül elbocsátásra kerülő betegek nagy része így Tapolcán maradhatna, ami kettős célt szolgálna. Az ápoltak komfortérzetének növelését, valamint az ajkai kórház, illetve a mentők leterheltségének enyhítését – összegezte a jelenlegi helyzetet Rig Lajos.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás