Gyermekorvosi és védőnői rendelő a padragkútiaknak

Fotó: Györkös

21,5 millió forintos Európai Uniós támogatásból újult meg az Ajka-Padragkút, Iparos utca 8. szám alatti orvosi rendelő, ami egyben Anya– és Gyermekvédelmi Tanácsadó is. A beruházás fél év alatt készült el, ám az ünnepélyes avató keserédesre sikeredett, Schwartz Béla polgármester ugyanis beszédében nyilvánvalóvá tette, hogy ez a pályázat ugyan sikeres volt, de a padragi térségben az 500 millió forintos kerékpárút hálózat fejlesztését és a 600 milliós bányarehabilitációt Fenyvesi Zoltánnak, a Megyei Közgyűlés alelnökének köszönhetően elfelejthetik a környéken élők, ő ugyanis „úgy segíti a városát, hogy Pápát támogatja, Ajkát pedig elnyomja”.

A polgármester rámutatott, hogy Ajka 3,5 milliárdnyi támogatásra pályázott, amiből mindösszesen 300 milliót nyert el, ez pedig tíz százalék sincsen.

– Azt gondolom, hogy ennek a felelőse egyetlen ember, akit Fenyvesi Zoltánnak hívnak. Fenyvesi Zoltán nélkül nem lehet ma ebben a körzetben pályázatot nyerni. Ő azt mondja, hogy úgy segít Ajkának és Tapolcának, hogy minél több pénzt fog a két városba hozni.  Hát itt van, amit hozott: 21,5 milliót. 1,1 milliárdot meg eltapsolt tudják hova? Pápára.  Úgy segíti a városát, hogy Pápát támogatja, Ajkát meg elnyomja, bünteti. A választásokon meg azt várja, hogy a büntetés fejében az ajkaiak rá fognak szavazni. Hát önökön múlik ezek után, ha rá voksolnak és mellette döntenek, de én nagyon csodálkoznék ezen. Rá ne szavazzanak semmiképpen se, akkor inkább válasszanak más megoldást  – fejtette ki a városvezető, majd áttért a beruházás ismertetésére hangsúlyozva, hogy a rekonstrukcióval az épület funkciója nem változott meg, hiszen továbbra is a térség gyermekorvosi- és védőnői rendelőinek helyiségei kapnak benne helyet.

A polgármester kiemelte, hogy az átalakítás során az épület elé egy új előlépcső-, valamint egy a mozgássérültek közlekedését biztosító rámpa készült. Az épület előtti területen a funkciónak és alapterületnek megfelelő számú parkoló rendelkezésre áll, ennek felújítása, akadálymentes megközelíthetősége szintén megtörtént. Az épületben egy akadálymentesített mellékhelyiség is kialakításra került, melyben egy lehajtható pelenkázó asztal is helyet kap. Az építési munka során a belső burkolatok, aljazatok, vakolatok, nyílászárók megújítására is sor került. Megújult az épület homlokzata, a padlástér pedig új, a mai szabványnak megfelelő hőszigetelést kapott. A fűtési rendszer melegvízes, radiátoros fűtés lett, új zárt égésterű kondenzációs kazánnal. Az épület üzemeltetési költségének csökkentése érdekében pedig 2,5 kilowatt teljesítményű napelemes kiserőmű került a tetőre.

Az épületben új elektromos és gépészeti hálózatot építettek ki. A védőnői rendelőhöz kapcsolódva pedig az új eszközök beszerzése is megtörtént.

A ceremónia hivatalos szalagátvágással folytatódott, majd az érdeklődők meg is tekinthették az intézményt zárásként, ami immár 21. századi környezetben, méltó színvonalon fogadja a betegeket.

 

Köztudott, hogy a város több település összeolvadásával jött létre anno, amelyek közül Padragkút településrésze a legnagyobb, közel háromezer lakossal. Az is nyilvánvaló, hogy Ajka-Padragkút a város központjától meglehetősen távoli, hét-nyolc kilométerre lévő peremkerület, ezért a gyermekorvosi és védőnői rendelő felújítása, eszközszintjének fejlesztése nagymértékben javítja a városrész és Öcs település kiskorú lakosságának egészségügyi ellátásának feltételeit.

A fejlesztés révén az egészségügyi alapellátás keretében a védőnő és a házi gyermekorvos el tudja végezni az alapvető szűrővizsgálatokat és egészségügyi állapotfelméréseket, ezáltal kiemelt szerepe van a prevencióban, a lakosság közvetlen környezetében. A Padragkúti alapellátás egészségügyi infrastrukturális fejlesztés révén a védőnő és gyermekorvos a megelőzést, a korai felismerést, a korai fejlesztést, az egészséges fejlődést, az életminőség javítását érheti el. A fejlesztést indokolta, hogy a város egyik leghátrányosabb helyzetű városrészét érinti. A két intézmény egyidejű fejlesztése révén az erőforrások koncentrálhatóak, hatékonyabb együttműködést, a szolgáltatások költség-hatékonyságának és minőségének javítását segítik elő.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás