Gyógyteával az egészségünkért

Kovács Tibor a feldolgozott gyógyteákat mutatja (Fotó:Györkös)

Már 50  féle  gyógynövényt termelnek  az ajkai  bolgárkert  dolgozói.

Kovács Tibor régóta foglalkozik gyógynövényekkel. Fontosnak  tartja, hogy  a kertbarátok  és  a kert látogatói  is ismerjék meg a gyógyteák fontosságát,  a szervezetre gyakorolt jótékony  hatását.

Egyre többen fordulnak  a természetes gyógymódok, gyógynövények és vitaminokban   gazdag  zöldségfélék felé.

A téli és tavaszi  időszakokban,  amikor fokozottan  ki  vagyunk  téve  a  megfázásos betegségeknek, immunrendszerünk  gyengébb, fontos a  vitaminok pótlása  és az immunerősités.

A csipkebogyó tea C vitamin tartalma kiváló,  3  csészényi  fedezi  a  napi  70-1oo mg szükségletet. A  csalán, a  citromfű, a galagonya és a hárs is mind jótékonyan hat a szervezetre.

Minden gyógynövénynek megvan a szedési ideje, szárítási módja, amelyeket fontos betartani, így akár két évig is fogyaszthatjuk. A gyógynövényeket naptól, fénytől védve tároljuk.

A gyógytea elkészítésének módja, hogy forráspont alatti vízbe tesszük, párszor megkeverjük és állni hagyjuk, majd leszűrjük.

A csipkebogyót inkább áztassuk, mert a C vitamin tartalma a forró vízben elveszik. A gyógytea édesítés nélkül is kiváló, ha valaki édesen szereti, akkor használjon cukor helyett mézet. A tea mellett fontos, hogy vitaminokban gazdag legyen a táplálkozásunk, a Bolgárkertben ezért nagy mennyiségben ültetnek céklát, káposztaféléket, sütőtököt, hagymát.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply