Már 50 féle gyógynövényt termelnek az ajkai bolgárkert dolgozói.
Kovács Tibor régóta foglalkozik gyógynövényekkel. Fontosnak tartja, hogy a kertbarátok és a kert látogatói is ismerjék meg a gyógyteák fontosságát, a szervezetre gyakorolt jótékony hatását.
Egyre többen fordulnak a természetes gyógymódok, gyógynövények és vitaminokban gazdag zöldségfélék felé.
A téli és tavaszi időszakokban, amikor fokozottan ki vagyunk téve a megfázásos betegségeknek, immunrendszerünk gyengébb, fontos a vitaminok pótlása és az immunerősités.
A csipkebogyó tea C vitamin tartalma kiváló, 3 csészényi fedezi a napi 70-1oo mg szükségletet. A csalán, a citromfű, a galagonya és a hárs is mind jótékonyan hat a szervezetre.
Minden gyógynövénynek megvan a szedési ideje, szárítási módja, amelyeket fontos betartani, így akár két évig is fogyaszthatjuk. A gyógynövényeket naptól, fénytől védve tároljuk.
A gyógytea elkészítésének módja, hogy forráspont alatti vízbe tesszük, párszor megkeverjük és állni hagyjuk, majd leszűrjük.
A csipkebogyót inkább áztassuk, mert a C vitamin tartalma a forró vízben elveszik. A gyógytea édesítés nélkül is kiváló, ha valaki édesen szereti, akkor használjon cukor helyett mézet. A tea mellett fontos, hogy vitaminokban gazdag legyen a táplálkozásunk, a Bolgárkertben ezért nagy mennyiségben ültetnek céklát, káposztaféléket, sütőtököt, hagymát.
Leave a Reply