A gyümölcsből és a zöldségből sosem elég, télen fogyasszunk még többet

Illusztráció (Fotó: Györkös)

A birsalma nem talál vevőre, a 450 forintos körtéért viszont sorban álltak szombaton a Vásárcsarnokban, a piacon. Van körtéből olcsóbb, akár 180 forintos is, de úgy látszik, a nagyobbat kedvelik a többnyire középkorú vásárlók. A piacozóknak ugyanis nem csak az ár számít, hanem a minőség is.

Január második felében már csak alma, birsalma és körte van a hazai gyümölcsök közül, ami az őstermelőktől származik. Kun Gézáné őstermelő Szentgálról jár Ajkára a piacra árusítani. Télen havonta egyszer, tavasztól őszig, amikor érik a gyümölcs hetente. Kérdésünkre elmondta, hogy csaknem két hektár a családi gazdaság területe, megterem minden. A nyugdíjas korú hölgy arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a birsalmát nem sokan keresik, azzal ugyanis sok a munka mire ízletes lekvár lesz belőle. Az alma és a körte viszont jól fogy. Mindenki legalább egy kilót vásárol.

Lengyelné Katalin három kiló almát vitt. Válogatás közben kérdésünkre elmondta, hogy azért szereti a piacot, mert megkérdezheti az árust, aki gyakran a termelő is, hogy mivel és mikor permetezett, hogyan tárolta a gyümölcsöt vagy zöldséget. Ő és családja  is szereti a déligyümölcsöt, de egészségesebbnek tartja azt, ami itthon, a mi éghajlati viszonyaink között termett, nem kellett nagy távolságra szállítani. Kedvenc gyümölcse az eper, de csak akkor vásárolja, amikor már vegyszerezés nélkül is terem. Szőlőből szintén a hazait választja ősszel. Egészségtudatosan él, vallja, hogy a megfelelő táplálkozással sok betegség elkerülhető.

A piacot kedvelik a vásárlók és az eladók, ugyanis a városközpontban jól megközelíthető helyen van, megfelelő az infrastruktúrája, elegendő a parkolóhely és a közelben van a buszmegálló is.

Magyarországon egy felmérés szerint a leggyakrabban fogyasztott  gyümölcs az alma, a körte és a narancs, de keresett a sárgabarack, a szőlő, a kiwi, a dinnye, az őszibarack és a mandarin is.  Déligyümölcsöt és almát leginkább télen fogyasztunk sokat, tavasztól őszig a friss gyümölcsre van kereslet. A magyarok közel 90 százaléka fogyaszt  hetente több alkalommal zöldséget,  és több mint 80 százaléka gyümölcsöt.

A vásárlók, ha valami új gyümölcs vagy zöldség jelenik meg, először kóstolni visznek egy keveset, majd ha beválik, már bátrabban vásárolnak. A kiwi, a mangó, a datolya már megszokottnak számít idehaza. Azt többen kérdezik, hogyan kell fogyasztani a pomelot vagy a gránátalmát, tudtuk meg az egyik multi eladójától. A citrusfélékhez tartozó pomelot fogyasztás előtt meg kell tisztítani, a hártyás válaszfalat a gyümölcshúsról eltávolítani, mert az íze különben élvezhetetlen. Leve gyümölcsléként fogyasztható, húsából ízletes saláták készíthetők. A gránátalmának a belsejében levő magvai az értékesek.

Finom és egészséges, fogyasszunk sok gyümölcsöt

Azoknál a felnőtteknél, akik napi rendszerességgel fogyasztanak almát vagy narancsot, harmadával csökkent a szívroham és a stroke esélye azokkal szemben, akik szinte sosem esznek gyümölcsöt – derült ki egy kínai akadémiai tanulmányból. A gyümölcsöket fogyasztóknál ugyanis átlagosan sokkal alacsonyabb a vércukorszint és a vérnyomás. A gyümölcsökben rengeteg vitamin és ásványi anyag található, valamint emészthető rostok és sok más olyan anyag is, amely az egészséges sejtműködéshez elengedhetetlenek. Az alma sok  A és B vitamint és egy kevés C-vitamint tartalmaz, valamint  magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, kalciumot, foszfort, vasat. A banán A, B, C vitaminban gazdag, jótékonyan hat az agyműködésre, szerepet játszik a vastagbélgyulladás és a gyomorfekély megelőzésében, hátrány, hogy hizlal. Érdemes viszont fogyasztani, mert sok kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, enzimeket tartalmaz. A citrom gazdag C vitaminban, hatásos a megfázás ellen, így télen a náthás, influenzás időben fogyasztása ajánlott. A kiwi nagy mennyiségű A,C és K vitamint, valamint káliumot tartalmaz, ezért jó  a koleszterinszint csökkentésére. A körte szerepet játszik számos bélbetegség megelőzésében, jótékonyan hat a reumatikus fájdalmakra,  légúti panaszokra. A narancsnak jelentős vitamintartalma van, valamint az egyik legerősebb antioxidáns, kedvezően hat a gyomorra.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás