Ha gyermek születik a világra, család is születik

Archív fotó: Györkös

A családok idén nagyobb odafigyelést, megbecsülést kapnak, mivel 2018-at a Családok évének nyilvánították Magyarországon.

Legutóbb az 1996-ban alakult Nagycsaládosok Veszprémi Egyesületének évzáró rendezvényén hangsúlyozta ezt Kapot Ildikó, az egyesület elnöke. Ünnepi gondolataiban az alakuló és a meglévő családokat állította követendő példaként, akik jelenlétükkel, a programokon való részvételükkel mindenütt felhívják a figyelmet ennek a közösségnek az összetartó erejére.

– Életre szólóan szülővé válunk egy-egy gyermek érkezésekor. Határtalan az öröm, amikor megszületik, amikor kézbe foghatjuk, szerethetjük gyermekeinket. Öröm a családnak, öröm a közösségnek, ahol élünk. A szocializálódás valahol a családban kezdődik és a legjobb ajándék a kistestvér. Ha boldoggá akarsz tenni egy gyereket, gondoskodj róla, hogy legyen testvére. Ha nagyon boldoggá akarod tenni, legyen több testvére, mert testvéreink a legjobb barátaink. Velük együtt növünk fel a családban, élmények sűrű szövedékét éljük meg közösen. Mindez megismételhetetlen és egyedi, életünket örökre meghatározza. Ehhez nekünk, nagycsaládosoknak, nem kell mást tenni, mint megmutatni a szép családi élet példáját – mondta az elnök, majd később folytatta.

A Lőrinte-tavi gyermekhorgász versenyek állandó résztvevői a családok

– Egyesületünk a programjain keresztül, de a gyermekeink szemével figyel a generációk közötti együttműködés fontosságára, előnyeire és szükségességére. Fontos leszögezni, hogy az együttműködés mindkét – a fiatal és az idősebb – generáció javát egyszerre szolgálja. A harmonikus, kiegyensúlyozott életre törekvés alapvető emberi tulajdonság. Azt valljuk, hogy ennek megtalálására családi körben van a legnagyobb esélyünk, akkor, ha nap mint nap keményen dolgozunk érte.

Véleményünk szerint kulcsfontosságú továbbá, hogy a gyerekeket is már pici koruktól bevonjuk, eleinte játékos formában, aztán nagyon tudatosan a családi teendőkbe. Valljuk, hogy a család a társadalom alapsejtje, a szülők a nemzet tartópillérei és mindannyian felelősek vagyunk a következő generációért. A jövő nemzedékek annál nagyobb biztonságban vannak, minél több gyermek születik és minél többen kapnak lehetőséget a méltó életkezdéshez. Legjobb esély erre egy szerető családban van. A gyerekek személyiségfejlődése szempontjából lényeges, hogy a közvetlen környezetüktől visszajelzést kapjanak, hogy fontosak és rájuk is valakinek szüksége van – szögezte le Kapot Ildikó.

A nagycsaládosok rendszeresen jelen vannak az Ajkán rendezett kenuversenyeken

Veszprémben, a Hangvillában tartott rendezvényen ötszáz regisztrált család háromezres tagságát magába foglaló egyesület nagyszabású évzáró ünnepségén részt vettek ajkai családok és támogatók is. A rendezvényről minden jelenlévő nagycsalád meglepetés csomagot vihetett haza, amelyben többségében tartós élelmiszereket rejtettek el a szervezők. A finanszírozást a Védőháló a nagycsaládosokért pályázati pénzből valósították meg. A legtöbb segítséget nyújtó önkéntesek az Ozorai házaspár festményeivel gazdagodhattak. A sztárvendégek – Korda György és Balázs Klári – pedig Papp Bélának, az Ajkai Képzőművészeti Egyesület elnökének eddig féltve őrzött festményét kapták ajándékba.

A kellemes hangulatú programon az ünneplésen túl alkalom nyílt a számadásra. Tevékenységük csúcspontja, tartalmas munkájuk elismerése 2018 júliusában következik el, amikor a 14 000 nagycsalád képviseletében megközelítőleg hatezer résztvevő közreműködésével megszervezik a Családkongresszust Veszprémben.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás