A halott hősök nem mentenek életet!

Fotó: Györkös

Az újraélesztés szakszerű kivitelezése a legnagyobb segítség, amit egy laikus nyújthat embertársának, ha baj van, de a körültekintés ugyanolyan fontos, amennyiben egy földön fekvő eszméletlen személyt látunk, hiszen ha nem biztonságos a helyszín, akkor az akár dupla tragédiához is vezethet – vonhatták le a következtetést a diákok Molcsán András mentőállomásvezető interaktív előadásából, aki a Bercsényi Napok kapcsán tartott gyakorlással egybekötött minikurzust az intézményben.

Évente húszezer ember hal meg hirtelen szívhalálban, akiknek a hetven százaléka (!) megmenthető lenne, ha a közelükben lévők 4-5 percen belül cselekednének. Hiszen attól, mert valaki a földön fekszik, az nem jelenti automatikusan azt, hogy részeg, lehet cukorbeteg, de szimplán „ájulós” típus is. Igazából mindegy ki, miért esik össze, ha van olyan, aki hajlandó segíteni. Most még az a tapasztalat, hogy az emberek nem mernek odamenni, mert fogalmuk sincs, mit kellene csinálni, pedig ez is az „alapműveltség” része kellene, hogy legyen.

Molcsán András, az Ajkai Mentőállomás vezetője pont ezért tartott előadást a bercsényis diákoknak, hogy felhívja a figyelmet a segítségnyújtás fontosságára. A hegesztőknek különösen jól jött a bemutató, hiszen nekik szintvizsga az újraélesztés.

Az állomásvezető hangsúlyozta, hogy ez a téma mindenkit kell, hogy érdekeljen, ezért az alapoktól magyarázta el és mutatta meg a részleteket a fiataloknak. Kiemelte, hogy először a helyszín biztonságáról kell meggyőződni, hiszen ha különböző veszélyforrásoknak, például lelógó áramvezetéknek, vagy savnak van kitéve a laikus, akkor a szakszerű segítség hívása a legjobb megoldás (katasztrófavédelem, mentők), hogy ne történjen még nagyobb baj. Azonban ha nem áll fenn külső veszély, akkor viszont életmentő lehet a gyors beavatkozás.

Ha tud válaszolni, akkor valószínűleg kisebb a probléma. Ilyenkor elég stabil oldalfekvésbe helyezni, (ha nincs kizáró oka), hogy a légutak szabadon maradhassanak és hívni a mentőket, na és az illetővel maradni, amíg oda nem ér a segítség.

 

Amennyiben nem válaszol, akkor meg kell kezdeni rajta a légzésvizsgálatot, szemmel tartva, hogy a mellkas emelkedik-e, füllel hallgatva a lélegzetvételt és bőrrel érezve a kiáramló levegőt. Tíz másodperc alatt két kielégítő légzés esetén nincs szükség reanimációra, de értesítsük a mentőket, hiszen annak oka van, hogy eszméletlen. Ha viszont nincs meg ennyi idő alatt a megfelelő számú légvétel, akkor azonnal kezdjünk hozzá az újraélesztéshez és szóljunk valakinek, aki felhívja a mentőket, jelezvén a megkezdett újraélesztést. 30 mellkas lenyomás a szegycsont aljánál tenyérrel az Irie Maffia új slágerének, a Wake up!-nak a ritmusára tökéletes, hiszen a zeneszám „100 bpm” ütemű, így a ritmusa épp illeszkedik a mellkasnyomások tempójához. (Ugyanez érvényes a Bee Gees Stayin’ Alive című slágerére is). Ezután két befúvás szájból-orrba, majd ismét 30 mellkas lenyomás. Mindezt addig ismételve, amíg az illető légzése helyre nem áll, vagy meg nem érkezik a mentő a helyszínre.

– A legtöbb, amit mindenki megtehet az az, hogy nem gondolkodik hosszasan, mit csináljon, hanem cselekszik. Ezért fontos, hogy rutinná váljon a mozdulatsor az emberek fejében. Az újraélesztést csakis stabil felületen lehet megkezdeni, így ha valakinek a szerette kerül hasonló állapotba otthon, akkor felejtse el az ágyat.

Az interaktív előadás közös gyakorlással ért véget. Tavasszal az intézmény pedagógusainak tartanak hasonló képzést a mentőállomás dolgozói.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás