HANGHULLÁM: Falakat bont az energia, folyik a show tovább (videóinkkal)

hanghullam kozepdonto

Musical, jelelés, börtön-rock és örömzene egyszerre? Igen! A Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ színháztermében mindez megvalósult. A művészet határai összemosódtak a hétvégén, az élményt a meglepetések és a jóleső lúdbőrözés tette teljessé. A Hanghullám II. országos tehetségkutató verseny középdöntőjében egy kicsit mindenki ébren álmodott.

Döntősök

Harminckét induló várta izgalommal a nagyszabású show kezdetét. Megtelt az előtér, sorok kígyóztak a színpad felé. Fogytak a lufik és a frissítők, elfoglalta a helyét a közönség. Ezúttal közel teltház jött össze, hogy izguljon a tehetségesebbnél tehetségesebb szólóénekesekért és zenekarokért. Végre megmozdult a város, sőt mint kiderült, az ország számos pontjáról is érkeztek családok, csakhogy élőben élvezhessék a produkciókat. (Aki valamilyen oknál fogva mégis lemaradt a programról, az visszanézheti a www.facebook.com/ajkaiszo oldalon a videók fülre kattintva, vagy a TV AJKA Youtube csatornáján https://www.youtube.com/watch?v=NaPb0T6H6Qs).

Kettő után nem sokkal kezdetét vette a varázslat. Nincs rá jobb szó, ugyanis az előadók és a szervezők is mindent megtettek annak érdekében, hogy levegyék a lábukról a közönséget, illetve a zsűrit. A műsorvezetők – Rejtőné Csizmadia Márta és Csordásné Rejtő Anett – igazi energiabombaként robbantak be a színpadra, megadva az estig hömpölygő zenefolyam alaphangját, amit Kaszap István, az Euromédia Hangstúdió és Kiadó feje, a rendezvény ötletgazdája a versenyzők dalaihoz szabott látványtechnikával spékelt meg.

 

Az energiák felszabadítását a második középdöntőhöz hasonlóan ismét a Hangadók kezdték. Az ajkaiak körében jól ismert csapat, egy LGT klasszikussal, a Ringasd el magaddal rakta magasra a lécet, vastapsra ösztönözve a közönséget. A Molnár Gábor Műhely Alapítvány fogyatékossággal élő fiataljai a produkciót követően elárulták, hogy a Hanghullámról a város másik felébe sietnek fellépni, hiszen társaik számítanak rájuk az Autista Világnapon.

Forradalmárok a színpadon, helló Rajbizli!

Kutasi Lili Christina Aguilera számával, Hirschl Laura pedig egy Rúzsa Magdi feldolgozással hengerelte le a teremben ülőket. Mindketten vibráló, szinte megismételhetetlen atmoszférát teremtettek, hangjukkal betöltve a teret. A tíz éves Dávid Eszter pedig igazi dívaként énekelte Máté Péter: Most élsz című számát méghozzá olyan könnyedén, amit még a világsztárok is megirigyelhetnének tőle. Az ember háta szinte borsózott a kristálytisztán csengő szólamoktól, pedig ez még csak a kezdet volt az áramütésszerűen érkező ingerek sorában.

Az érzelmeket tovább húzta Majercsik Lili komplex produkciója, aki franciául énekelt, a dalt pedig ezzel egy időben jelelve is bemutatta a közönségnek. A zsűri – Abaházi Csaba műsorvezető, Beck Zoltán énekes, Szücs Krisztián dalszerző, Kiss Kamilka énektanár és Szászik Melinda helyett ezúttal Borvári László dalszövegíró – szerint a zene egyetemes nyelvét használta a budapesti tini, hogy olyanokhoz is szóljon, akik máskülönben nem érezhetnék a dallamok lüktetését, mondanivalóját. Megindító és meglepő volt egyszerre az előadásmód, na meg bizonyító erejű, hogy a nők igenis képesek egyszerre több mindenre is koncentrálni, míg a férfiak gyakran egyre sem.

Ignácz Péter ugyanis kölcsönzakóban lépett fel, mert félúton jutott eszébe, hogy otthon felejtette a fellépő ruháját. Még jó, hogy a hangját nem hagyta a Mecsek tövében, azzal ugyanis tarolt a pécsi fiú. Akárcsak Taylor Sol Nadia Alina, aki egy füstös bárba invitálta a közönséget karakteres orgánumával.

Arany Tímea

Történhet bármi énekelte Zab Johanna kissé flegmán egy vadóc csajszi bőrébe bújva. A tizennégy éves balatonalmádiból érkező lánynak jól állt a szerep, igazi előadóvá érett a színpadon, ám valamire még ő sem számított.

A szertelenségnek ugyanis ára van, börtön került a rivaldafénybe, csíkos ruhában, rabszámmal érkezett Iván Anna és Szűcs Tamás. A duó Elvis Jailhouse Rock-ját dolgozta fel. Karcos hang és ultramodern szintetizátor akkordok, azaz igazi ambivalencia töltötte be a teret. Menő volt a javából, amire még Borvári László is azt mondta a zsűriből, hogy a nem létező haját rázta, úgy szólt a rock and roll.

Ismét mindenkit meglepett a múltkor nagyot robbantó BadIsOn nevű tapolcai formáció. Ezúttal Rag’n’Bone Man Human című számával érkeztek. A hangzás most a punk-rock helyett inkább egy kissé az ír kocsmazene és az akusztikus hangzás felé hajlott, de nem vett el a produkció értékéből. Sőt. A zseniális kiállás vadító hangulatot generált.

Szólt a rock&roll az Ajka Rock Band tolmácsolásában

Némi őrültségre Mihálydeák Annamária is kapható volt. Igaz általa egy sajátos lelki utazás mélyére nyerhetett betekintést a közönség a Crazy-vel. Közönyösnek tűnve, füstös hangon adta át az érzést, ami alapján akár egy vérbeli néger énekesnő is állhatott volna a pódiumon.

A Rajbizli forradalmárai egy korai Kispál nótával vágták fejbe a jelenlévőket. Felszabadultan játszottak. Ég és föld volt az elődöntőben és most a csapat. Pedig már ott is mindenkit megvettek kilóra… Egy hónap alatt úgy tűnik hihetetlen színpadi rutint szereztek, ami szerencsére azért továbbra is hordozza a kezdő garázs feeling báját. Ők a rock and roll folytatói és egyben tagadói is a zsűri szerint.

Az este végén igazi örömzenélésben lehetett része a közönségnek. Gráncsa Ferencről már messziről látszott, hogy a kisfiús mosolyt nem lehet letörölni az arcáról és élvezi, ami csinál. Ja és nemcsak élvezi, de tudja is mikor, hogyan érdemes a lábáról levenni a hallgatóságot. Egyedinek, elképesztőnek, mégis rendkívül alázatosnak bizonyult. Jó kombináció későbbre, hogy sikeres előadó lehessen a hazai rock piacon.

Újdonság volt a verseny alatt, hogy a nézők világító karkötőket kaptak, amivel a fellépőknek jelezhették tetszett-e, amit hallottak, vagy kevésbé. Természetesen a produkciók többségében a kezek a magasba lendültek. A szünetekben ajándékokkal és a döntőre szóló belépőjegyekkel gazdagodhattak a szerencsések.

Mihálydeák Annamária és Gráncsa Ferenc is készülhet a döntőre

Az eredményhirdetés a megszokott módon zajlott. A kiesettek csomagot kaptak, a továbbjutókkal közös fotó készült. Kiderült, hogy a Le Bélier Zrt. különdíjat ajánlott fel és a döntőben közönségdíjast is hirdetnek a szervezők, amire május 14-én kerül sor a vmk-ban.

Döntősök: Majercsik Lili (Budapest), Kutasi Lili (Budapest), Hirschl Laura (Herend), Ignácz Péter (Pécs), Taylor Sol Nadia Alina (Budapest), Zab Johanna (Balatonalmádi), Iván Anna&Szűcs Tamás (Sümeg-Ajka), Faluvégi Fanni (Budapest), Sinka Tünde (Gyál), BadIsOn (Tapolca), Mihálydeák Annamária (Székelykeresztúr), Arany Tímea (Veszprém), Víg Orsolya (Heves), Rajbizli zenekar (Ajka), Gráncsa Ferenc (Székelykeresztúr)

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás