Hercegnők és szuperhősök – mi legyen a gyerek a jelmezbálon?

Csak a képzelet szab határt, hogy mi lesz a gyermekből farsangkor.. (Archív fotó a Fekete iskola mulatságáról - Györkös)

A kisgyermekes szülők számára a farsang a jelmezekről, álarcokról és a farsangi fánkról szól. Olykor nem is könnyű kitalálni, mibe öltöztessük a kisfiúkat, kislányokat. Nem beszélve az állandó időhiányról, amiben folyamatosan szenvedünk. Egy szó, mint száz, ez is egy plusz feladat: kitalálni, beszerezni, elkészíteni.

Praktikus megoldásnak tűnik, hogy egyszerűen ellátogatunk egy jelmezkölcsönzőbe, kiválasztjuk, melyik tetszik a gyereknek, letesszük a foglalót és megkönnyebbülve távozunk. „Legalább ezzel már nem kell bajlódni” – gondoljuk. Kétségtelen, hogy leegyszerűsíti a dolgainkat ez a megoldás. Meglepő, hogy nem is kerül sokba, hiszen néhány ezer forintért már tökéletes öltözetbe bújtathatjuk csemetéinket. A kisfiúk lehetnek rendőrök, tűzoltók és katonák – no és persze szuperhősök! Újabban nagyon menő vámpír, nindzsa, kalóz vagy Pókember bőrébe bújni, de a Star Wars rajongóknak is van lehetőségük válogatni a divatos jelmezek között. Mivel a pörgős szoknyás kislányok valójában mind hercegnők, a Jégvarázs, illetve A kis hableány című mesék főszereplői a leggyakrabban keresettek.

Az iskola küszöbét átlépve már nem ebben kell gondolkodnunk. Itt ugyanis a saját kezűleg elkészített jelmezek, álarcok a befutók – a zsűri elsősorban a fantáziát díjazza. Érdemes tehát a gyerekünkkel közösen kitalálni, mit kézműveskedjünk, varrjunk, barkácsoljunk össze. Tapasztalatból mondom, nem kell hozzá különösebb kézügyesség – valljuk be nem mindenki őstehetség ezen a területen. Ha a saját képzeletünk nem elegendő, szerencsére lehet kölcsönözni könyveket, vásárolhatunk újságokat, szörfözhetünk az interneten ötleteket keresgélve. Szabásmintákat, pontos leírásokat találhatunk az anyagok beszerzéséről, összeállításáról. Az elkészítést pedig végezzük közösen, családilag! Felfoghatjuk egyfajta társasjátéknak is. Tudom, hogy ez időigényes és az is biztos, hogy nem lesz olyan tökéletes, mint a „bolti”. De mi készítjük a gyerekekkel, miközben nagyokat nevetünk (leginkább magunkon), jól szórakozunk, remekül érezzük magunkat – és ez a lényeg! Hiszen a farsangi időszak a vidám mulatságról szól. Gyorsan eljön a böjt, használjuk ki addig a lehetőséget!

„Van még pár nap eldönteni, mi legyen a tuti jelmez

Az a fő, hogy nemsokára felvonulós jelmezbál lesz:

ágyú dördül, sípszó harsan: fület sértő-bántó fals hang.

Dudafújó, kerepelő, télkergető, zsongó farsang.”

Nyulász Péter: Farsang (részlet)

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás