Heti ötszáz gurítással a válogatott mezért

Falusi Liliána (Archív fotó: Györkös)

Falusi Liliána 2017-ben érettségizett a Bródy Imre Gimnáziumban, majd Veszprémben folytatta tanulmányait, így kevés hír érkezett városunk egyik legeredményesebb tekéséről az elmúlt néhány hónapban. A tósokberéndi tekepályán felnőtté vált tehetséges lány szorgalmának köszönhető, hogy versenyről versenyre jár Magyarországon és Ausztriában, legtöbbször dobogós helyezéseket ér el. Sikereiről kérdeztük a téli szünetben.

– Érettségi óta nem hallottunk felőled itthon. Milyen eredményeket értél el?

– Első helyezést szereztem korosztályomban a Bábolnán megrendezett területi teke leány ifjúsági egyéni döntőben. Második lettem a Pápai Vasas Teke Kupa igazolt viadalán. A Kristyán Zsuzsa Emlékversenyen Győrben a dobogó harmadik fokára állhattam fel. A Nyugat-Magyarország Ifjúsági Leány Egyéni Döntőben és a Szentgotthárdon megrendezett sprint bajnokságon szintén a harmadik helyezést szereztem meg. Ezek mellett számos jó eredményt értem el különböző bajnokságokban, viadalokon. Természetesen a tósokberéndi pályán is elindulok az itt rendezett versenyeken, sőt játékvezetőként is közreműködöm. Ezt a tevékenységemet nemrég plakettel ismerték el.

– Eredményeid alapján nem hívott be a szövetség a válogatottba?

– De igen. Néhány alkalommal volt lehetőségem a válogatott edzésein részt venni. Versenyeztem Szlovákiában Rimaszombaton és Füleken. Hamarosan az U23-as világbajnokság lesz Romániában és be szeretnék kerülni abba a keretbe is.

– Úgy tudjuk, hogy Ausztriában szintén sikeresen gurítasz.

– A Bundesligában szereplő Wiener Neustadt csapatát erősítem. Az itt rendezett U18-as versenyen első helyezést értem el. A csapat legfiatalabb tagjaként az egyéni csúcsomat is itt értem el 563 fával. Alkalmam nyílt versenyezni Ausztria néhány városában. Itt nemcsak a tekézésben szerzek nagyobb tapasztalatot, de a nyelv gyakorlására is van lehetőségem.

– Hogyan tudod beosztani az idődet, hogy Ausztriában és Magyarországon is megfeleljél az elvárásoknak?

– Délelőtt Veszprémben tanulok pénzügyi és számviteli ügyintéző szakon. Délután a Kristály tekepályán töltöm az időm nagy részét versenyzéssel, de segítek a versenyek lebonyolításában is. Itt edzek főként apukám irányításával. Természetesen mindenki a segítségemre van abban, hogy minél sikeresebben szerepeljek a versenyeken. Nagyon hálás vagyok ezért az ajkai egyesületnek, hogy lehetőséget teremtenek számomra. Szombatonként pedig apukám elvisz Ausztriába a bajnoki mérkőzésekre. Ott egy nagyon összetartó csapatba csöppentem bele, akiktől sok biztatást kapok és ők mindig ösztönöznek a nagyobb teljesítményre.

– A terveidről szólnál néhány szót?

– Néhány hete új dobó stílus kidolgozásán munkálkodunk, hogy eredményesebben tudjak gurítani. Az eddigi három lépésest felváltottam négy lépésesre, ezáltal nagyobb lendülettel tudok gurítani, így a pontosan lehelyezett golyó nagyobb erővel dönti le a bábukat. Ezzel a technikával próbálom most megdönteni az eddigi rekordomat, amely szükséges ahhoz, hogy a válogatott mezt magamra húzhassam. Továbbá az otthon beállított edzőpadon az erőnléti edzésekkel javítjuk a teherbírásomat, hiszen a tekében ez is nagyon fontos.

Mindezeket az eredményeket Falusi Liliána az egész család összefogásával tudja elérni. Édesanyja és édesapja az ő programjaihoz igazítják az időbeosztásukat, munkájukat, hiszen ők viszik Bécsújhelyre az ottani csapatához a versenyekre és ők biztosítják a nyugodt feltételeket a versenyzéshez.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás