Hiteles maradni minden körülmények között: Szent Istvántól a Hősökig

Gyorsan múló égi tünemény (Fotó: Györkös)

Miért maradhattunk meg mi magyarként, már több mint ezer éve? – Ezt a kérdést boncolgatta Horváth Tibor, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke augusztus 20-án ünnepi beszédében, az Agórán szervezett ünnepségen, amelyet városunk idén immár három naposra bővített az Ajkai Randevú keretében.

A magyar államiság megszületése és Szent István előtt tisztelgünk minden évben István napján, augusztus 20-án. A széles látókörű, művelt és rendkívül elhivatott államférfi időtálló örökséget hagyott ránk. Szilárd jogrendet alkotott, szorgalmazta a keresztény egyház kiépítését és a hazai írásbeliség megteremtését, kijelölve azt az utat, amin haladhatunk.  Van hazánk, nyelvünk, kultúránk és egységes szabályrendszerünk, ezért országszerte tiszteletadással, a hagyományok ápolásával és ünnepléssel adózunk ilyenkor államalapítónk előtt.

Városunkban az Ajkai Randevú részeként bonyolították le a szervezők a nemzeti ünnepet. Az augusztus 18-19-ei esti koncerteket követően, huszadikán már délelőtt elkezdődtek a programok.

Gyerekek és felnőttek együtt mókáztak az Alma koncerten

Tíz órától színes kavalkád töltötte be a színpad előtti teret, apróságok gyülekeztek a szülőket is kézen fogva az Alma együttes koncertjére várva. A népszerű csapat kicsiket és nagyokat is megmozgatott, instant tánc- és játszóházat varázsolva a lelkes közönség elé. A családok alig fértek a bőrükbe, minden játékban és csínyben benne voltak. A Nád a házam teteje és a Ma van a szülinapom című nótákat, na meg az összes többit is kívülről fújták együtt. Kacajoktól és mocorgástól gazdag buliba csöppent, aki akkor ért ki az Agórára.

Készülnek a szív-virágok

Délután a jó időt kihasználva a családok visszatértek a belvárosba, hogy ismét együtt vessék bele magukat az ünnepi forgatagba. A vmk előtti parkban mindenki ott ragadt a népi játszótéren egy kicsit, ahol a fajátékokon túl ugrálóvárat is felállítottak. Népszerű volt a gyermekek körében a kézműves sarok is, ahol nemzetiszín papírvirágot és fali díszt készíthettek.

A tánc már önmagában varázslat

A színpadon az Ajka-Padragkút Táncegyüttes fokozta az ünnep szellemiségét egy látványos műsorral. Rendhagyó produkcióval készültek, ugyanis a folklór és más műfajok elemeit vegyítve a hagyományos népi vonalat követően erotikus töltetű koreográfiát mutattak be a lányok. Az izgalmas tánc után amolyan ki mit tud-dal és géppuskalábakkal folytatódott az összeállítás a táncegyüttes fiútagjainak prezentálásában. A közös táncoknál Németh Dénes és zenekara húzta a talpalávalót. Este fél nyolctól a Pannon Várszínház művészei szórakoztatták az egyre gyülekező tömeget hazafias dallamokkal. Felcsendült az István, a király című rockopera egyik betétdala: a Szállj fel szabad madár is.

Baranyai Emma, Gazdag Tibor és Szente Árpád Csaba a Pannon Várszínházból

A társulat dalcsokrát követően Horváth Tibor beszéde következett, amelyből kiderült, hogy azért maradhatott meg máig is a magyarság, mert Szent István fel merte vállalni, hogy szakítani kell a szellemet és lelket is a múlthoz kötő régi hitvilággal, illetve szokásokkal. A jövő felé forduláshoz az irgalmasságon, a türelmen, a becsületességen és a mértékletességen keresztül vezet az út az önös érdekek előtérbe helyezése helyett. A Fekete István Irodalmi Társaság elnöke szerint ezt kell nekünk 2017-ben is példaként vennünk István királytól. Tehát az önfeláldozó munkálkodást másokért, egymásért, a mértéktartást és az együttélést, ugyanis nemcsak hogy Európába tartozunk, hanem európaiak vagyunk évszázadok óta. Nem jobbak, de nem is rosszabbak egyetlen európai nemzetnél sem.

Színpadon a Hősök

Az elgondolkodtató szép szavak után az erőteljes csápolásé volt a főszerep a Hősökkel. Az országszerte elismert, hip-hop zenei formáció teljesen új arcát mutatta meg a közönségnek. Míg tavaly a Fiatalok Napján az ajkai Dj Gozth-tal kiegészülve tolták az élet nagy igazságait az arcokba, most komplett zenekarral, illetve Tkyd-del kiegészülve érkeztek a srácok. A tér megtelt a csapat tiszteletére. Onnan pedig nem volt megállás. Jöttek a szókimondó szövegek Eckütől és Menthától, na meg az intenzív lúdbőrözés Vörös Janka füstös hangjától. Ők és a zenekar többi tagja is kitettek magukért. A legszimpatikusabb azonban az volt a bandában, hogy nem felejtették el honnan indultak. Szülővárosuk, a zene és a közönség iránti alázatuk megmaradt, így még hitelesebb volt jelenlétük a színpadon. A publikum tapssal, sikítással és Hősök-hősök skandálással hálálta meg a bulit, amelyet a csapat egy giga-szelfiben örökített meg a meghajlást követően.

Pálmafa a fények között

Negyed tíz után már a szivárvány minden színében pompázó tűzijáték kötötte le az emberek figyelmét. A látvány lenyűgözte a jelenlévőket. A hivatalos program ezzel véget ért, ám ennek ellenére sokan maradtak az Agórán beszélgetni a tűzijátékot követően is. A vmk belső teraszára pedig egy instant after party szerveződött az interneten.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

https://www.facebook.com/ajkaiszo/videos/1316217428500692/

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás