Idén is vízre szállt a flotta

Tartalmas vizes programokon van túl az Üveggyári Ifi Flotta legénysége. A jó idő beálltával három magyarországi nagy folyó egy-egy szakaszát vették birtokukba. A Mosoni-Duna, a Tisza, a Rába közkedvelt túrázó útvonalain eveztek. Útjukról Ozorai Sándor, az egyesület legtapasztaltabb evezőse, korelnök számolt be portálunknak.

A Jeli arborétumban pihenték ki az evezés fáradalmait a túra résztvevői a Rododendronok között sétálva

Májusban Körmendről Püspökmolnárig 28 folyamkilométert tettek meg 18-an, a százhalombattai anyaegyesületi barátaikkal együtt. A nagy Dunához szokott battai evezősöknek nehéz volt alkalmazkodni a Rába hirtelen kanyarjaihoz, a bedőlt fáihoz. Szükség volt az ajkai flotta tapasztalatára, így a borulásokból nem lett nagyobb baj. A kétnapos evezést követően sok élménnyel gazdagodva pihenésképpen megtekintették a Jeli arborétumot, az éppen virágzó Rododendronokat. Felkeresték Ambróczy István, az arborétum megalapítójának a szobrát, majd a közelben lévő hétforrásnál ért véget a programjuk.

Várépítésre megfelelő helynek bizonyultak a homokpadok

Az év nagy túráján, a Felső-Tisza vidéken eveztek. A Nagycsaládosok Veszprémi Egyesületének a felkérésére kísérték el a népes, 40 evezősből álló csapatot, akik között a legfiatalabb 7 évesen, a legidősebb 75 évesen tette meg a 150 folyamkilométer távot. Kilenc kenuból és egy katamaránból álló flotta Tiszamogyorósról indult. Útjuk elején 24 folyamkilométer távolságot az Ukrajnával közös határszakaszon tették meg. Számos homokpadot maguk mögött hagyva érkeztek Tokajra, ahol érdekes élményben volt részük, amikor a kis katamarán csónakjukkal egy hatalmas folyami katamarán alatt siklott át.

A Tiszalöki Vízlépcső zsilipje között öt métert süllyedtek.

Másik rendkívüli eseményük az volt, amikor a Tiszalöki Vízlépcsőhöz értek. Ott a zsilipkamrába beeveztek a vízi vándortúra résztvevői és öt méteres süllyedés után folytatták útjukat a végállomásig Tiszalucig.

Harmadik evezésüket egy augusztusi hétvégére szervezték meg, amikor egy kisebb csapat Rajkától Győrzámolyig hajózott a Mosoni-Dunán. Ezt az útvonalat már többször megtették, így a már ismert vadkacsa telepet éppen úgy megtekintették, mint a virágzó sárga vízitök mezőt. A 97 foylamkilométer távolság evezése közben megcsodálták a mindig lenyűgöző sértetlen vízpart állat- és növényvilágát.

Az evezések közepette rendszeresen alkalmat találnak egy kis pihenésre, fürdésre, de a közös táborozások, étkezések folyamán mód nyílik az összekovácsolódásra. Legközelebb az októberi Rába túrán lesz lehetőség érezni a természet közelségét és a közös hajózás élményét.

                                                                                                                                                                                       Cs.B.É.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás