Ismét iskolapadba ültek a nyugdíjasok

Bakonyi Zoltánné szakfelügyelő ápoló, az ANTSZ nyugdíjasa mindenre kiterjedő előadást tartott (Fotó: Györkös)

Az eddigi legnagyobb érdeklődés mellett indították útjára a Nyugdíjas Szabadegyetem 22. évfolyamát a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ színháztermében január 29-én. Vallerné Horváth Andrea, az „Életet az Éveknek” Ajkai Nyugdíjas Klubok Egyesülete elnöke köszöntötte a közel 500 bérletet váltó „öregdiákot”.

A sorozat első előadója Bakonyi Zoltánné szakfelügyelő ápoló, az ANTSZ nyugdíjasa volt, aki Az idős kor sajátosságai címmel tartotta meg nagyon színvonalas előadását. Az öregedés társadalmi és tudományos megítélését taglalta. A WHO meghatározása alapján bemutatta a különböző szakaszokat. Így az időskor, vagy öregkor 75 év felett kezdődik, az ennél fiatalabbak csak idősödők, vagy öregedők, a 90 évesek és a náluk korosabbak az agg korba lépők.

A szerencsés idős emberek számos kiváltsággal bírnak. Megnövekszik a szabadidejük, megszületnek a sok örömöt hozó unokák, de gyakran vállalnak önkéntes munkát, alkotnak, sőt az ismereteiket is bővítik. Sajnos negatív hatások is érik az öregedő embereket. Elkezdődik az emlékezet romlása, a fizikai állapot gyengülése és a lelki problémák halmozódása. Ezért mindenkinek becsben kell tartani az egészségét, ami ha jó, akkor meg kell őrizni, ha gyengélkedik, akkor javítani kell rajta, ha saját maga nem tud javítani, akkor segítséget kell kérni.

Az előadása során a szakember bemutatta az emberi test minden szervét, felépítését, funkcióját és a hozzájuk kapcsolódó betegségeket, az öregedés során történő változásukat, majd tanácsokkal látta el a hallgatóságot.

A jelenlévők szembesültek az időskor árnyoldalaival is

Felhívta a figyelmet az idős szervezet kóros elváltozásaira és az elkerülés lehetőségeire. A fertőző betegségek megelőzését szolgáló védőoltásokra, a szűrővizsgálatokon való részvételre, a gyógyszerek előírás szerinti beszedésére és az egészséges életmód kialakítására és megtartására. A végén néhány pozitív tanáccsal látta el a nyugdíjasokat, majd Szabó Zoltánt idézve fejezte be a vetítéssel egybekötött kerek, mindenre kiterjedő előadást.  „És mindig gondolj arra: Az élet nem azzal mérhető, milyen sokáig lélegzünk, hanem azokkal a pillanatokkal, amelyektől elakad a lélegzetünk”.

A szabadegyetem következő előadásán, február 12-én Dorner Lászlóné Az idős kori mozgásszervi problémákról fog beszélni. Február 26-án dr. Fazekas Magdolna tanácsait hallgathatják, Mi legyen a házi patikában? címmel, majd március 12-én Az időskor lélektanáról dr. Prikkel Jolán háziorvos tart előadást. Érdemes lesz odafigyelni a hallottakra, hiszen május 16-án, a Nyugdíjas Majálison számot kell adni a szabadegyetem alatt megszerzett ismeretanyagból.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás