Jégcsarnok épül Ajkán

Augusztus 31-én, sajtótájékoztató keretében jelente be Schwartz Béla polgármester, Pákai Gergővel, az Ajka Sport 2005 Kft. ügyvezető igazgatójával és Geri Gyulával, a Sportváros Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával közösen, hogy az önkormányzat ismét komoly sportberuházásba kezd a Városi Uszoda teljes körű rekonstrukciója után, hamarosan ugyanis elkezdődik az új jégcsarnok építése.

Ajkán a mozgás mindig is kedvelt tevékenységnek számított, amit a város színes sportélete alá is támaszt. Az elmúlt évek tapasztalatai igazolják, hogy a fiatalok körében a jégkorong, mint sportág is egyre népszerűbbé vált. TAO támogatással pedig lehetőség nyílt egy építészeti szempontból is kiemelkedő létesítmény felépítéséhez a korábbi ideiglenes jégsátrak helyett, amely a jégkorong és korcsolya sport mellett kulturális-, és egyéb közösségi események színteréül is szolgálhat a településen. Ajka Város Önkormányzata az Ajka Sport 2005 Kft.-vel, illetve a Sportváros Nonprofit Kft.-vel együttműködve kívánja megvalósítani beruházást.

A polgármester hangsúlyozta, hogy az új létesítmény megvalósításánál számítanak a helyi vállalatok segítségére. Több cég, mint például a Poppe+Potthoff Hungária Kft. már eddig is sokat tett a város sportéletének és kultúrájának fejlődéséért és most is jelezték a városvezetésnek az együttműködést.

Becze Zoltán vezetőedző, Pákai Gergő, a Sport 2005. Kft ügyvezetője, Schwartz Béla polgármester, Geri Gyula, a Sportváros Nonprofit Kft. ügyvezetője és Palkovics Krisztián 223-szoros válogatott jégkorongozó a sajtótájékoztatón

Pákai Gergő az Ajkai Óriások Jégkorong Klub eddigi elért sikereiről és a későbbi tervekről tájékoztatta a média képviselőit. Kifejtette, hogy az Ajka Sport 2005 Kft. által működtetett klub 2015 tavaszán alakult, amikor a tavaszi szezonban az új csapat csak néhány tornán tudott részt venni, de azóta egyre sikeresebbek, így napjainkra már három korosztályban (U8, U10, U12) játszanak. Az edzői keret háromtagúra bővült. A klub játékosai országszerte azóta számos tornán vannak jelen, így Ajka felkerült Magyarország hokitérképére, amiben az edzők mellett a szülőknek is szerepe van, hiszen lelkesen támogatják az óriásoknál folyó munkát.

Az Ajka 2005. Sport Kft ügyvezető igazgatója a jégkorong, mint sportág mellett a korcsolyaoktatásra is kitért. Hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják az ovisok megismertetését a jéggel, ezt bizonyítja az ovi-korcsolya sikere is, ugyanis évről évre több mint 200 apróságot tanítanak meg korcsolyázni. Rámutatott, hogy azoknak a gyermekeknek a száma, akik rendszeresen kori és hoki edzésre járnak már elérte a 70-80 főt, így kiemelt célnak tekintik újabb korosztályok (általános iskolások) bevonását, hogy a klubnak 2020 után felnőttcsapata is legyen a gyermek- és ifjúsági csapatok mellett.

Pákai Gergő azt is elmondta, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség a város és a klub eddigi munkáját elismerve támogatja a tervezett városfejlesztési elképzelést, a jégcsarnok megvalósulását, amivel olyan infrastrukturális fejlődés valósítható meg Ajkán és térségében, ami hosszú távú célok elérését és az eredményes működést biztosítani tudja. A beruházás költsége több mint 1,4 milliárd forint, amit a Jégkorong Szövetség a sport, illetve az adópolitikáért felelős miniszter egyetértése mellett 658 millió forinttal támogat. Az új sportlétesítmény kivitelezője az Avép Építőipari Kft. lesz. A munkálatok még ebben a hónapban elkezdődnek és várhatóan a 2018/19-es sportévadot már az új jégcsarnokban kezdhetik meg az Óriások.

A beruházás a volt Bányász Sporttelepen kap helyet. A több mint négyezer négyzetméteres létesítményben 28×58 méteres lesz a küzdőtér. A jégcsarnok megvalósításánál kiemelt szempont, hogy a sportolói igények maximális kielégítésén túlmenően a közönség számára is szórakozási lehetőséget biztosítson. Az épület elsősorban jégkorong mérkőzéseket tartanak majd, de adott esetben egyéb rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz. A tervezett befogadó képesség ezerötszáz fő. A jégpályán túl orvosi szoba, technikai helységek, öltözők, büfé és mobil ruhatár is kialakításra kerül, de lehetőség lesz korcsolyát bérelni és éleztetni is a csarnokban. Az emeleten az elképzelések szerint lelátó várja majd a szurkolókat 328 ülőhellyel.

A kiviteli tervek tartalmazzák a környezet rendezését, a közlekedési kapcsolatok, így az utak, járdák, térburkolatok kialakítását.

A csarnok üzemeltetését a Sportváros Nonprofit Kft. fogja ellátni. Geri Gyula tájékoztatójából kiderült, hogy terveik között szerepel a jégtánc, a curling és a gyorskorcsolya meghonosítsa is Ajkán a jégkorong sportág mellett.

A médiaesemény kiemelt vendége, Palkovics Krisztián 223-szoros jégkorong válogatott játékos volt. Az egykori élsportoló szerint országosan is kiemelkedő eredmény, hogy a mindössze két és fél esztendős múlttal rendelkező Ajkai Óriások Jégkorong Klub számára  jégcsarnok épül. A helyi hozzáállást pedig példaértékűnek nevezte.

jégcsarnok sajtóanyag Ajka

letölthető videóanyag

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás