Jó móka az Arany Deszka – bár a fődíjat “elvitte az ördög”

Fotó: Györkös

Városunk művelődési központja évek óta szívesen ad otthont az Arany Deszka Minősítő Színjátszó Fesztiválnak, amit hiánypótló szándékkal hívtak életre. Az egész ország területéről jelentkeztek az amatőr felnőtt színjátszó csoportok, hogy immár XIV. alkalommal méressék meg magukat, találkozzanak és tanuljanak egymástól.

A szakmai zsűrinek kezdetektől fogva tagja Pataki András,a Soproni Petőfi Színház igazgatója. Két éve csatlakozott hozzá az ajkai származású Komáromi Sándor, aki a pápai Teleszterion Kulturális Egyesület művészeti vezetője. A rendezvényt a veszprémi Alig Színpad szervezte, a munka oroszlánrészét Cseh Katalin, Makai Márton és Szabó Dániel vállalta magára.

A szakmai zsűri tagjai: balra Komáromi Sándor, jobbra Pataki András

A programra kamaradarabokkal lehetett jelentkezni október közepéig. A szakmai zsűri nagyon színesnek, változatosnak találta a műsort, ami az előadók és a művek széles spektrumát ölelte fel. Leginkább maguk a színészek alkották a közönséget is, hiszen kölcsönösen figyelemmel kísérték egymás munkáit. Így láthattak klasszikus és kortárs feldolgozásokat, drámákat, vígjátékokat, versjátékot, kabaréjeleneteket.

Az értékelésben a zsűri és a közönség is egyaránt részt vett: előbbiek részletes kritikát fogalmaztak meg a látottakról, utóbbiak pedig szavazó lapokon állítottak sorrendet színésztársaik és a darabok között.

A szakmai zsűri a Magyar Szín-Játékos Szövetség által megállapított minősítéseket alkalmazta, amely szerint bronz, ezüst, arany és úgynevezett minősített kategóriával jutalmazhatták az alkotásokat. Emellett szakmai különdíjakat és fődíjat is megállapítottak.

Aranyat egyik csoportnak sem adtak, de ezüsttel három színkör is gazdagodott. A Móka Színjátszó Csoport Molnár Ferenc: Az ördög című színművét dolgozta fel nagy sikerrel, mert egyúttal a zsűri szakmai fődíját is nekik ítélték oda. A Színlelde és a Thezeusz KKT-SK. Társulat szép eredményét fokozta, hogy kiemelkedő színészi alakításáért különdíjat kapott Zádori László (Színlelde) M.Varga Vera és Szabó Szilárd (Thezeusz).

A szervező csapat, az Alig Színpad előadása

 

A Club Színház előadásának főszereplői

Két csapat kapott bronz minősítést. Az Alig Színpad, akik szakmai különdíjat is kaptak ígéretes munkájukért, és a Club Színház, akik a különleges színházi formakeresésért kaptak különdíjat. Minősített elismerésben szintén két társulat osztozott, ők a saját írásaik színpadi adaptációját tárták a közönség elé. A szerzőket kortárs irodalmi tevékenységükért különdíjban részesítették: Katona Ninettát (Komiszak), Zalavári Andrást (Parapács Tandem).

AHA Színpad-Fecske Színkör kocsmai jelenete

Társadalmi küldetése miatt különdíjjal ismerték el Füsti Molnár Sándor rendező munkáját, aki az AHA Színpad-Fecske Színkör vezetője. Móricz Zsigmond: A világ végén már szép és jó című novelláját mutatták be hiteles színjátszókkal: fedél nélküli felnőttekkel, illetve állami gondoskodásban élő gyerekekkel. A kezdeményezés egyik célja az érzékenyítés, ám ahhoz, hogy beszélni tudjunk ezekről a komoly problémákról, kellő érettség is szükséges. Az előadásnak természetesen voltak hiányosságai, hiszen a valódi értékét a mondanivalója adta. Komáromi Sándor zsűritag felajánlotta segítségét a további színpadi munkájukhoz.

Szabó János kezében az Arany Deszka díjjal és az oklevéllel

A közönség számára egyértelműen a Móka Színjátszó Csoport volt a favorit, hiszen az első helyet, a legmegtisztelőbb elismerést is megszavazták nekik, vagyis az Arany Deszkát ők vehették át. Ezen felül a legjobb epizódszereplőnek járó díjat Musteán Sándornak, a legjobb női szereplőnek Boros Emőke Blankát, férfi szereplőnek pedig Szabó Jánost választották, akik a győztes csapat társulatának tagjai. Bronz minősítéssel a Komiszak csoportját, ezüsttel a Club Színházat jutalmazták.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás