Jubileumi ünnepségek voltak Tósokberénden

Fotó: Györkös

Kettős jubileumot ünnepel a tósokberéndi Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola. Hetven éve 1947-ben építették meg a jelenlegi iskola első két tantermét, amelyben elkezdődhetett a tanítás. Öt évvel ezelőtt pedig a veszprémi érsekség fennhatósága alatt nyitotta ki kapuit az iskola. 

Mindkét eseménynek nagy jelentősége volt a falu életében, hiszen az iskola léte forgott kockán. Hét évtizede Horváth István igazgató irányításával fogott össze a két település, hogy ne szűnjön meg az iskola önállósága. Ezért segélyből, közadakozásból három hónap alatt építették fel az új tanintézményt. Ajka iparosodását követően Tósokon és Berénden is folyamatosan növekedett a gyermeklétszám, így szinte állandóan fejlesztették, újabb tantermeket, szertárakat, politechnika termet, tornaszobát, könyvtárat és sportpályát építettek. A lassan 400-ra emelkedett tanulók száma ezt szükségessé is tette. Ezek után egy ideig az iskola nem építkezett tovább, sőt még az önállóságát és a gyerekeket is elvesztette, de hitét nem. Így 2012-ben a veszprémi érsekség átvette és megalapította a jelenlegi katolikus iskolát, nagy lehetőséget adva az intézménynek, amellyel éltek is Rieder András igazgatóval az élen. Ennek köszönhetően a megye egyik legszebb tanintézményében tanulhatnak a gyerekek, akiknek a létszáma öt év alatt több, mint 40 százalékkal növekedett.

Fuchs Tibor, Szijártó László, Bakos Frigyes és dr. Mail József atyák megtekintik a kiállítást

A jubileumok alkalmával december hetedikén Rieder András igazgató leszögezte, hogy rendezvényeikkel meg kívánják őrizni a múltat, feltárni a jelent és megteremteni a jövőt. Ezt szem előtt tartva iskolatörténeti kiállítást és ünnepi műsort szerveztek az iskola aulájában a jelenlegi diákok és a régi tanítványok közreműködésével. A szívet melengető összeállításban felelevenítették az iskola múltját.

Megemlékeztek az intézmény igazgatóiról Horváth Istvánról, Braun Pálról, Ertl Jánosról. Öröm volt látni a vendégek között Horváth Magdát és Pálházi Miklósnét, akik Rieder András érkezése előtt látták el az igazgatói teendőket. A széksorokban helyet foglalt dr. Mail József, az érsekség gazdasági helynöke, Szijártó László, a megyei karitász igazgatója, aki előbb tanúságot tett arról, hogy jól ismeri az iskolát majd megnyitotta az iskolatörténeti kiállítást.

Rieder András igazgató köszönetet mond Szijártó Lászlónak, a megyei karitász igazgatójának a kiállítás megnyitásáért

A programsorozat részeként keresztet állítottak az alsósok épületén hálájuk és köszönetük jeléül, amely összekapcsolja a múltat, a jelent és a jövőt. A helyet dr. Mail József áldotta meg. Itt díjakat adott át Rieder András a helynöknek és az érsekség dolgozóinak, a segítőkész munkájukért, amelyet az iskola érdekében kifejtenek. A kereszt alatt helyezték el az időkapszulát, amelyben az iskola címere, pen drive (az iskola öt évének az eseményeivel), az Ajkai Szó december elsejei száma, az Ajkai Szó további cikkei, meghívó az iskolatörténeti napra, aprópénz, golyóstoll, a tanulók munkái, osztálynévsorok, dolgozói névsorok és csoportképek találhatóak. Az eseményen Bakos Frigyes lelki igazgató, esperes, plébános megáldotta a kapszulát, majd elhelyezték. Kibontani 2042 szeptemberében lehet majd.

Horváth Magda egykori igazgató régi tanítványával Horváthné Tilhof Gyöngyi igazgatóhelyettessel

Az eseménysorozaton Horváth Magda, az iskola volt igazgatója előadás keretében felidézte emlékeit. Az aulában a felsősök és az érdeklődők előtt szólt a gyerekekkel végzett gyűjtő munkájáról, a néptáncosokról, az irodalmi színpadosokról, az úttörőmozgalomról és az elért sikerekről. A csínytevéseket sem hagyta ki a sorból. A tanárnő korát meghazudtolva tartotta meg emlékezését és örömest mutatta a féltve őrzött relikviáit. Igazán elmondható, hogy az ő élete az iskola volt – ennyi év távlatából talán még napjainkban is.

A jelenlegi diákokat is érdekelte az iskola múltja

A jubileumi események keretében iskolatörténeti vetélkedőt is szerveztek a diákoknak, amelyen számot adhattak múlt béli tudásukról a gyerekek, de sok-sok új információval is gazdagodtak, amelyekkel bizonyára erősödik az iskolához való kötődésük.

A kétnapos programsorozat a katolikus templomban megtartott adventi koncerttel zárult, ahol főként az iskola zeneiskolás növendékei mutatták be hangszeres tudásukat. Mellettük kórust alkotva énekeltek a nyolcadikosok, a másodikosok és a tanári kar. Az ünnepséget hangulatossá tette Reitter István versmondása és Horváthné Tilhof Gyöngyi Böjte Csabát idéző gondolatai a békességről, amely méltó befejezése volt a jubileumi eseménysorozatnak.

                                                                                                                                                  Cs. Bosits Évi

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás