Jubileumot ünnepelt a Látássérült Klub

Fotó: Györkös

Kilencven éve annak, hogy a francia Guilly d Herbemont grófnő Párizs utcáin sétálgatva felfigyelt arra, hogy a megnövekedett forgalom bizonytalanná tette a vakok közlekedését. Ezért egy olyan jól megkülönböztethető eszköz bevezetését találta ki, amelyet a járművek vezetői és a gyalogosok is felismernek. Ez lett a „fehér bot”, amely aztán elterjedt az egész világon. Ettől kezdve különös figyelmet kaptak a fehér bottal közlekedők. Világnapja október 15-én van és október hónapot a látás hónapjaként tartják számon.

Mindezeket Utassy István önkormányzati képviselő köszöntőjéből tudhatták meg a Látássérült Klub jubileumi rendezvényén a Kaszinóban ünneplők. A klub 1997 szeptemberében alakult Németh Márta, Szlotta Zoltánné, Pálinkás Istvánné, Kató Lajosné szorgalmazásával Angermayer Judit segítségével. Hamarosan harmincra duzzadt a létszámuk és felpezsdült az életük. Útjára indították a „Gyertyafény” Alapítványt, hogy a vak és látássérült gyerekek oktatását, tanulását segítsék. Számos tekintetben felkarolták Fekete István író munkásságát. Országos vetélkedőt szerveznek mindig más művet helyezve a középpontba, gondozzák az emlékhelyét és a szigeten kiállított állatszobrok környezetét. Egykori sorstársuk Molnár Gábor író nyughelyét ápolják. Egyedi az a segítség, amelyet a művelődési házban tartanak sorstársaiknak fogadóórák keretében. Az eltelt húsz év eredményeit Szabados Gyuláné ismertette.

Szemben a klub első vezetője Németh Márta és jelenlegi vezetője Horváth Árpádné

Ezen programok mellett élik a csoportok megszokott életét. Klubszinten megünneplik a jeles napokat. Kirándulnak, kulturális és sport rendezvényeken vesznek részt. Sorstársi versenyek állandó szereplői. Hogy milyen sikerrel azt a Kaszinó báltermének az oldalára felhelyezett 130 oklevél, elismerés bizonyítja. A „fehér bot” rendezvényen Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének elnöke elismeréssel beszélt az eltelt húsz évről. Méltatta a klub látássérültek érdekében, kifejtett munkáját. A „Látássérültekért” emlékplakettet Molnár Csabánénak adta át, a rendezvényeken tanúsított munkájának elismeréseként. Szabados Gyuláné, Horváth Árpádné, Sallai Jánosné és Vallerné Horváth Andrea emléklapot vehetett át. A klub oklevelekkel jutalmazta a kulturális munkát, társadalmi munkát és a Fekete István emlékversenyeken nyújtott teljesítményeket is. Az alapító tagoknak a húsz éves jubileumot megörökítendő emléklapokat adtak át. Külön köszöntötték Németh Márta első klubvezetőt és Horváth Árpádné jelenlegi klubvezetőt, a csoport érdekében kifejtett áldozatos munkájukért.

Utassy István, az önkormányzat nevében méltatta a klub sokszínű tevékenységét és elismerő oklevéllel, ajándékkal jutalmazta meg a csoportot. Zábrák Béla, az „Életet az Éveknek” Ajkai Nyugdíjas Klubok Egyesülete elnöke is oklevéllel ismerte el a közösség áldozatos munkáját. Az elismeréseket Horváth Árpádné klubvezető vette át.

Az ünnepi programot a köszöntések mellett versekkel, dallal tették hangulatossá. A klub tagjai előadták a Fehér bot fogadó című humoros jelenetet. A rendezvényen Rezneki József szolgáltatta a zenét. A jelenlévőket vacsorával és süteményekkel vendégelte meg a Látássérült Klub.

Cs.B.É.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás