Június 23-tól, azaz mától megváltozik a kenyerek összetétele

A kenyerek minőségének javítása és a fogyasztók védelme érdekében június 23-tól lép életbe a sütőipari termékekre vonatkozó előírás. A Földművelésügyi Minisztérium 2016. december 19-én módosította a Magyar Élelmiszerkönyvben azt az utasítást, ami 15 féle kenyér esetében szabályozza azok összetételét.

Magyarország Kormánya számára fontos, hogy a fogyasztók egyre jobb minőségű élelmiszerekhez jussanak hozzá. Éppen ezért az új kenyerek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételű termékek, közöttük a teljes kiőrlésű, a kukoricás, rozsos, graham-, tönkölybúza-, és búzakenyér, vagy a rozskenyér. A sütőipari termékre vonatkozó változás részeként az összetevők közé alapanyagként bekerültek álgabonák (hajdina,
amaránt), melyek szintén egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének. Az Élelmiszerkönyv szabályozza a lisztkeverékekből készített kenyereknél a lisztek pontos arányát.

Június 23-tól például a rozskenyérnek minimum 60 százalék, míg a rozsos kenyérnek legalább 30 százalék rozslisztet kell tartalmaznia. A 6 hónapos átállási idő lejártával, csak olyan sütőipari termékeket állíthatnak elő a gyártók, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, kivéve azok a termékek, melyeket
június 22-én állítottak elő vagy kerültek forgalomba. A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt célja a jó minőségű termékek elterjedése és ezzel párhuzamosan a gyenge minőségű árucikkek visszaszorítása.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply