KÁNIKULA KÖRKÉP: Forróságban is tudatosan

[Tavalyelőtti cikk, de idén nyáron is aktuális]

Tikkasztó hőség, forró kalandok. Élményekkel teli utazás. Idősen esetleg gyerekkel? Állattal vagy növénnyel? Mindegy, hiszen nyakunkon a nyár. A legnépszerűbb hely ilyenkor a vízpart, de majdnem mindenhol lazábbak és felelőtlenebbek az emberek. A téma kapcsán lapunk szakembereket kérdezett meg arról, mire kell figyelni, hogy ne végződjön kellemetlenségekkel az évszak. Kánikula-körkép gyermekorvostól a virágboltosig.

Elsőként Csépányi- Barczi Petra tű. hadnagyot, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét kértük, hogy vázolja fel az általános tudnivalókat.

Csépányi- Barczi Petra tű. főhadnagy

A szóvivő kiemelte, hogy a déli órákban (11 és 15 óra között) lehetőleg mindenki tartózkodjon árnyékban, klimatizált helyiségben, vagy otthon, ahol viszonylag hűvösebb van. A lakásokban napközben érdemes besötétíteni és éjszaka szellőztetni. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a kánikulai napokon tanácsos többször zuhanyozni langyos vagy akár hideg vízzel is. Mivel a legnagyobb melegben a szervezetet megterheli a komolyabb igénybevétel, ezért a keményebb fizikai munkavégzéstől lehetőség szerint tartózkodni kell.

Az időseket, a gyerekeket és a beteg embereket különösen megviseli a hőség, ezért velük még körültekintőbben kell bánni a legmelegebb napokon. Mindenkire vonatkozik az a tanács, hogy az erős napsütéstől védekezzen széles karimájú (lehetőleg szalma) kalappal, napszemüveggel és napkrémmel, ugyanis a szabadban töltött idő néhány óra alatt rémálommá válhat, ha nem tartjuk be a legfontosabbakat. A leégés illetve a napszúrás nemcsak hogy kellemetlen árnyként vetül a pihenés emlékére, hanem fájó tünetekkel is jár.

Csépányi- Barczi Petra arra is felhívta a figyelmet, hogy hosszabb út során mindig legyen a gépkocsiban utazók részére – lehetőleg hűtőtáskában – megfelelő mennyiségű folyadék. Mivel a kánikula a járművezetők szervezetét is megterheli, reflexeik tompulnak, a vezetők türelmetlenebbé válnak, ezért érdemes két óránként rövidebb pihenőket tartani, felfrissülni.

Boldizsár Lajos mentőtiszt folyadékbevitellel, ruházattal és strandolással kapcsolatos tanácsokat adott az évszakra vonatkozóan.

boldizsar lajos 2275

Elsőként a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelt említette, ami nyáron 3-4 litert jelent naponta. Kiemelte azt is, hogy a szervezetnek szüksége van folyamatos utánpótlásra. Egyrészt mivel izzadás közben párologtat, másrészt a folyadékhiány dekoncentráltsághoz is vezethet. A folyadékháztartás felborulását fejfázás jelzi.

Továbbá kitért a cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmazó italok veszélyeire is. Szakemberként azt tanácsolta, hogy kerüljék az emberek ezeket a termékeket nyáron, mivel szomjat nem oltanak, csak fokozzák a szomjúságérzetet. Helyettük különféle ásványvizeket és teákat javasolt. A meleg tea különösen hatásos kánikulában, ugyanis „becsapja” a szervezetet, megívása után jobban viseli a hőséget a test. Az étrendben kerülendők a nehéz húsételek, inkább a könnyű krémleveseket és a hazai gyümölcsöket érdemes ilyenkor előnyben részesíteni.

A mentőtiszt beszélt a megfelelő nyári öltözet fontosságáról is. Rámutatott, hogy a sötét ruhák visszatartják, a világosak visszaverik a hőt, ezért a halványszínű öltözékek mellett érdemes dönteni hőségben, amelyek laza anyagból készülnek és jó a szellőzésük. A nejlont tartalmazó ruhadarabok viselése nem ajánlott nyáron. Boldizsár Lajos arra is felhívta a figyelmet, hogy mindig az adott napszaknak megfelelően válasszon mindenki öltözéket.

A vízpart kapcsán a felelőtlen és meggondolatlan viselkedés veszélyeire mutatott rá a szakember. Nyomatékosan kiemelte, hogy felhevült testtel senki ne ugorjon közvetlenül a hideg vízbe, tusolással hűtse le szervezetét a csobbanás előtt. Alkoholfogyasztás esetén szintén tartózkodni kell a fürdőzéstől. Sőt a társaságban lévőket is le kell beszélni a lubickolásról ilyen esetben. A legfontosabb az egymásra való odafigyelés. Ha mégis baj történne, szakembert kell hívni illetve nem szabad magára hagyni azt, aki rosszul érzi magát, vagy megsérült.

Némethné Dr. Major Zsuzsanna gyermekorvost, a kicsikkel kapcsolatos nyári tudnivalókról kérdeztük.

gyj_kanikulai tudnivalok 2744

A doktornő határozottan megkért mindenkit, hogy ne vigye ki a kisgyermekét tűző napra és strandra sem. A kicsik szervezete ugyanis nem igényli még a felfrissülésnek ezt a formáját, életritmusuk különbözik a felnőttekétől. A hőháztartásuk egy éves korúkig nem fejlődött még ki rendesen, ezért verejtékezéssel sem tudnak elegendő hőt leadni.

A gyermekorvos kiemelte azt is, hogy a csecsemők bőre nagyon érzékeny, ezért akár felhős időben is leéghetnek, így nélkülözhetetlen náluk a naptej 2 óránkénti használata. Nem kell 50-es faktorszámú, elég a 30-as, mivel napfényre nekik is szükségük van a D vitamin bevitel és a kalcium miatt. A fényvédő szereken túl könnyű, szellős ruhával és kalappal védheti a szülő a gyereket a túlzott hőtől. További hasznos tanács lehet még, hogy a csecsemőknek anyatejen kívül maximum egy-egy teáskanál vízre van szüksége két szoptatás között. A nagyobbaknál 120 milliliter folyadék az ideális, testsúly-kilogrammonként.

A szülői felelősségéről is beszélt a doktornő, a folyadékbevitel kapcsán. A nagyobbakat negyedóránként meg kell kínálni pár korty innivalóval. Ez azért fontos, mert a gyerekektől még nem várható el önállóan a tudatos folyadékbevitel, gondolataikat a játék köti le.

A kisgyermekek ritmusához kell igazítani az utazásokat is. Ezt főként éjszaka lehet zökkenőmentesen megtenni, amikor a gyerek alszik. Napközben viszont ajánlatos többször megállni, levegőzni, sétálni. Ilyenkor időt kell szánni a kocsi kiszellőztetésére is. Ha a csecsemő nyűgőssé válik, esetleg belázasodik, sír, vagy hisztis lesz akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni vele, hiszen az elővigyázatosság ellenére lehet, hogy napszúrást kapott.

Dr. Szinesi Andrást, a házi kedvencekre vonatkozó nyári praktikákról kérdeztük.

gyj_kanikulai tudnivalok allatorvos 3655

Az állatorvos kifejtette, hogy autóban vagy szellőzés nélküli helyen sosem hagyunk állatot. Mivel a kutyák és a macskák nem izzadnak, ezért könnyen hőgutát kaphatnak ilyen helyen. Az ebek lihegéssel próbálják hűteni magukat, a cicáknak még ez a lehetősége sincs meg.

Az udvarban tartott kutyáknál a megfelelő búvóhely biztosítására hívta fel a gazdik figyelmét Szinesi, ahova elvonulhatnak az égető napfény elől. A kennelbe zárást vagy a láncon tartást ellenzi, hiszen így az állat kiszolgáltatottsága tovább nő a környezeti hatásokkal szemben. Továbbá az elegendő mennyiségű ivóvizet emelte ki a szakember.

Lakásban tartott kisállatok esetén a terrárium vagy akvárium helyének megválasztására kell ügyelni. Nem szabad közvetlenül az ablakba tenni, mivel a hő hatására könnyen üvegház válhat belőle, sorolta tovább a jó tanácsokat az állatorvos.

Király Cecília, a növényeket illetően adott hasznos ötleteket.

gyj_kanikulai tudnivalok viragbolt 3859

A virágboltos szerint a kerti illetve balkonládában nevelt növényekről napi szinten kell gondoskodni nyáron. Mivel a hőmérséklet nagyon magas napközben, ezért kora reggel vagy későeste érdemes őket öntözni. Így elkerülhetővé válik a leveleken a napégés. Hasznos praktika kánikulában még az áztatásos módszer, ilyenkor az egész földlabdát merítjük bele a vízbe néhány másodpercre. Miután megszívta magát nedvességgel, visszahelyezzük a cserépbe a növényt. Előnye, hogy nem csak a föld felszíne lesz nedves, illetve nem csak a kaspó alján gyűlik össze a víz, hanem mindenhol egyenletesen szívja magába a folyadékot.

Nyári zápor esetén, nagyobb növényeknél, az esőre való kirakás is jó lehet, mert felfrissíti őket. Akárcsak a levelek letusolása. A tűző napot viszont érdemes kerülni a szobanövények esetében, mivel nem szokták meg a közvetlen, erős napsugárzást.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás