A kert az ő szentélye

A természet szeretete, a család és a munka tartják jó karban Hajdú Ferencnét vagy, ahogy a Juhar soron sokan ismerik Marika nénit, akit a kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntöttek.

A szépkorú asszony elmondta, hogy dolgos élet van a háta mögött, az évek alatt sok munkában volt része. Főleg az állattartást és a házimunkákat említette, amelyekben egytől egyig helyt kellett állnia, édesanyja ugyanis beteges volt, így már kislányként is sokat segített a ház körül és ápolta őt.

– Szerintem a hosszú élet titka a munka és a józan élet. Nem fogyasztok alkoholt, ám annál több időt töltök a kertben, ez éltet. Gyermekkoromban elláttam az állatokat, megfejtem a teheneket, trágyáztam az istállót és sámlin dagasztottam a kenyeret, mert eleinte fel sem értem a teknőt. Megtanultam mindent, amire a háztartás vezetésénél szükség volt, így nekem máig ez a természetes – mesélte vendégeinek a családi házban az ünnepelt. Mellette az asztal roskadozott a virágcsokroktól, ajándékoktól és csomagoktól. Nem hiába, a család becsüli és tiszteli Marika nénit, aki máig süt-főz, tevékenykedik. A városi küldöttséget például saját készítésű sajtos rúddal ejtette ámulatba.

Marika nénit dr. Horváth József alpolgármester köszöntötte a város nevében

Az idős, de rendkívül fitt asszonyt dr. Horváth József alpolgármester és Péntek Magdolna, az Ajkai Közös Önkormányzati Hivatal Szociális és Igazgatási Irodájának vezetője miniszteri oklevéllel és virágcsokorral köszöntötte a jeles napon, a család jelenlétében.

Az ünnepségen az alpolgármester felidézte Marika néni életútját, amelyből kiderült, hogy a néninek valóban dolgos életművet adott a sors. Palotai Mária néven 1927. augusztus 26-án Tósokberénden látta meg a napvilágot, édesapja üvegcsiszoló, édesanyja háztartásbeli volt. Bátyjával hamar megismerték a kétkezi munkát édesanyjuk betegsége miatt. A kislány az elemi iskola elvégzése után rögtön dolgozni kezdett az Állami Gazdaságban és a beréndi majorban. A férje Lőrinte-pusztáról származott, sokszor átjárt bálba Tósokra, így ismerkedtek meg. 1952-ben házasságot kötöttek majd a szülői házba költöztek, ahol a néni ma is él fiával. A párnak három gyermeke született: 1953-ban Hajnalka, 1955-ben Mária és 1960-ban Ferenc.

Családi körben

1969-ben a tósoki Cipő Ktsz-ben folytatta a munkát Mária, egészen az 1981-es nyugdíjazásáig ott dolgozott. Nyugdíjas évei alatt öt éven át a Hotel Étterem konyháján foglalkoztatták. A férje bányász volt, 1996-ban halt meg.

Marika néninek négy lány unokája és öt fiú dédunokája van. A gyermekei és az unokák, dédunokák többsége is Ajkán él, így gyakran találkoznak.

Marika néni munka után a kertet művelte, állatokat gondozott és a mai napig ezt teszi minden nap. A háztartást is ő vezeti. A telet nem szereti, mert akkor nem lehet a kertben tevékenykedni. Az újságokat minden nap elolvassa szemüveg nélkül! Memóriája máig jó.

Aktívan éli a mindennapjait, sosem volt beteges. A vérnyomása ugyan ingadozik és az ízületei fájnak, ám nagy szeretettel és tapasztalattal süt. Pogácsáit, süteményeit nem csak a család imádja, hanem a tósokiak is. Legutóbb díjnyertes finomságot készített, amit azóta is emlegetnek városszerte. Fittségét bármelyik fiatal megirigyelheti, vendégeit például kertjébe is beinvitálta, ahol látszott a befektetett sok munka és erőfeszítés. Takaros udvar, rendes ház és ez így van jól.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás