Kertész Krisztián a nehezebb utat választotta

kertesz krisztian es galambjai

A közel a húszhoz érő fiatalember azt a magasztos célt tűzte ki, hogy nem hagyja a galambászkodást a feledés homályába veszni Ajkán. Ennek érdekében napjainkban háromszáz kisállat és díszmadár felelősségteljes tulajdonosa. Korosztályában egyedüliként.

Kertész Krisztián, a Borsos Miklós Általános Iskolában végezte el az alapfokú tanulmányait. Innét a Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumba vezetett az útja, ahol tavaly fejezte be a pék szakma elsajátítását. Kényszerből választotta ezt a foglalkozást, mivel a hőn áhított kisállat gondozó képzés nem indult akkor a Dunántúlon. Napjainkban pékként dolgozik, de mellette gondozza szárnyasait.

– Az első szerzeményem egy törpe tyúk volt 2010-ben. Akkoriban költöztünk Tósokberéndre a városból. Az udvarban akadt bőven hely, így szép lassan növekedett az állományom. Kisállatokkal és díszmadarakkal teltek meg a ketrecek. Segítségem is akadt a faluban. A tartás rejtelmeibe Hinger Károly, Vér Géza és Csipszer János vezetett be. Minden támogatást megadott az új hobbihoz  a papám, Gere István is. Időközben megörököltem Tóth Jenő Angol Modena galambjait, amelyek meghatározták a jövőmet. Az idősebbek tanácsokkal láttak el, közben gyűjtöttem a tapasztalatokat és könyvekből tanulmányoztam az állattartást és tenyésztést. Így napjainkra itáliai, araucana, porcelán törpe, selyem és holland törpe tyúkok, néma, vad és futókacsák mellett számos értékes galambfajta képezi az állományomat. Ezek az állatok nagy odafigyelést, gondoskodást igényelnek. Tanulmányozom a viselkedésüket, így már a betegségek kialakulásakor ellátom őket gyógyszerekkel. A tisztaságukra is gondot kell fordítanom. A helyüket takarítom, fertőtlenítem, az élősködők, az atkák elterjedését próbálom megakadályozni. A fürdetésüket sem szabad elhanyagolnom, hogy a tollazatuk szép formás legyen – számolt be a fiatalember.

Nem olcsó mulatság a több száz állatot ellátni, ezért a nagypapa anyagi segítségén túl munkát vállal a kertekben, az abból összegyűlt zsebpénzből finanszírozza a tartásukat. Egyre több kiállításra, versenyre viszi el a megmutatni kívánt szárnyasait. Mivel városunkban megszűnt az egyesület, ezért a Csabrendeki Galamb és Kisállattenyésztők Egyesületének tagjaként vesz részt a rendezvényeken. Két éve egyre több dicsőséget szerez. Például a magyar páva galambja kiállítás győztes lett Csabrendeken. Pápán az Angol Modena galambja kiváló és fajta győztes elismerést kapott.  A tapolcai kiállításon Kiváló, tiszteletdíjas lett a röp postagalambja. Azért, hogy az állományát bővíteni, fejleszteni tudja, idén pályázatot nyújtott be az Ajka Városért Alapítványon keresztül az önkormányzathoz. Szeretne minél kényelmesebb, komfortosabb helyet kialakítani az állatok számára.

Célul tűzte ki, hogy szélesebb körben ismerjék meg az állományát, minél több kiállításon eredményesen szerepeljen. Szeretne eljutni az Országos Galamb és Kisállat Kiállításra, ahol több ezer egyed között mutathatná be a féltve őrzött értékesebb szárnyasait.

Ezen elfoglaltsága mellett vasárnaponként a tósoki református istentiszteleteken orgonál. Csizmadia Márta orgonaművész tanította meg a hangszer alapjaira. A megszerzett tudást folyamatosan fejleszti és az adventi koncertek állandó szereplője a helyi katolikus templomban. Ahogy ideje engedi, segíti volt iskolájának a rendezvényeit és a civil programok aktív résztvevője. Nem a fiatalok átlagos életét éli Krisztián, kevés ideje marad a kikapcsolódásra, szórakozásra, de ő ezt a nehezebb utat választotta, amelyben remélhetőleg idővel teljesülnek a vágyai.

Cs.B.É.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás