KIÁLLÍTÁS „Van olyan föld, amelyen felszikrázhat” – Évgyűrűk szorításában

A megnyitón közreműködő Ajka-Padragkút Táncegyüttes Czire Alpárnak ajánlotta koreográfiáját

Ez a kiállítás a barátság és a művészet jegyében jött létre – mondta Czire Alpár Évgyűrűk szorításában című fotókiállításának megnyitó beszédében Szőke Melinda, az Önkormányzati és Humánszolgáltató Iroda vezetője.

A székelykeresztúri fotóst ugyanis baráti kapcsolatok fűzik Ajkához, az Ajkai Fotóklub tagjaihoz. Ez a kiállítás a fotós harmadik egyéni tárlata Ajkán, ahova ezúttal is barátként érkezett és ötven fekete-fehér fotón hozta el egy erdélyi kisfalu, Énlaka mindennapjait közénk. Művészetről pedig azért szól a kiállítás, mert a fotós egy kicsit másképpen lát, és a fotóin keresztül mi, szemlélők is másképpen láthatjuk a világ nagyszerűségének pillanatait, amelyek ott vannak egy-egy megragadott életérzésben, egy-egy megragadott természeti jelenségben, életsorsban. Ezt a másképpen látást közvetíti művészi szinten a fotóin keresztül felénk Czire Alpár.

– Évek óta próbálom megfejteni Alpár fotóművészetének titkát, amelyhez a tárgyi eszközökön túl a profi fotós technika, a felfedezésre váró megannyi csoda elengedhetetlenül szükséges. De mindez mit sem érne Alpár látásmódja és szívművészete nélkül – fogalmazott Szőke Melinda. – Igen, jól hallották, a szív és a lélek művészete az, amit ezek a fotók közvetítenek – tette hozzá. – Czire Alpár fotóinak ereje van, ám ez a képekről sugárzó erő szelíd, mert nem csupán az értelem inspirálja az alkotót, hanem szíve és lelke is. Ezek a fotók mesélnek. Mesélnek a fotós tehetségéről, és mesélnek azokról a külső lehetőségekről, csodákról, amelyeket a fotós szeme meglátott, és amelyek a fotós szívét, lelkét megérintették.

Czire Alpár, Bábics Valéria és Szőke Melinda a megnyitón

A falakon elhelyezett fekete-fehér fotókról falusi életképek néznek vissza ránk, amelyekben érezzük az emberi összetartozást, az elkapott és rögzített pillanatok varázsát, az emberek által elfogadott és megélt sorsokat. Az egyéni tárlat fotóit az igazabbnál is igazabb, a valódinál is valódibb ún. Czirés ábrázolásmód és a már-már költői címválasztás teszi különlegessé, szívre, lélekre erős befolyással bíróvá.

– A kiállítás fotóit szemlélve időutazásra indulunk egy letűnőben lévő kor emlékképei segítségével. Czire Alpár képei lenyomatok, a múlt, a múló idő lenyomatai egy-egy törékeny pillanatba sűrítve. A múlt lenyomata ott van a fotókról ránk néző csendes, békés arcokban, a tettekben megragadott dolgos hétköznapok rögzített pillanataiban. Egy falu pillanatai ezek, amelyeket Czire Alpár a fekete-fehér megjelenítéssel különösen meghitté varázsol – folytatta a köztisztviselő.

– A képek üzenete többet mond minden szónál, a fotók a tömör valóságot hordozzák, egy-egy rögzített pillanatból olykor egész élettörténet bontakozik ki a szemlélőben. A fotókról árad a kézzel fogható magányosság, a múlandóság, és közben sugárzik az életerő, az élni és tenni akarás – foglalta össze a tárlat lényegét Szőke Melinda, aki nemcsak beszédet mondott, hanem nyílt színi interjút is készített a kiállító művésszel. (Beszélgetésüket szerkesztett formában olvashatják következő számunkban – A Szerk.) Megnyitó beszéde végén pedig azt kívánta: – Legyen ünnep a szemünknek ez a kiállítás!

Az ünnepi hangulathoz nagyban hozzájárult a megnyitón közreműködő Ajka-Padragkút Táncegyüttes, amely bemutatott koreográfiáját kimondottan Czire Alpárnak ajánlotta, valamint Bábics Valéria, a vmk igazgatója, a kiállítás háziasszonya, aki a résztvevők köszöntése és az előadók felkonferálása mellett két szavalattal is segített a megjelenteknek ráhangolódni a képekre. A bevezetőben Ratkó József Egy ágyon, egy kenyéren című versét idézte, a végén pedig Magyari Lajos szavaival búcsúzott: „Van olyan föld, amelyen felszikrázhat lelkünknek lelke, legszebb lényegünk”.

A kiállítás megtekinthető október 20-ig, munkanapokon 9.00-16.30 óráig, szombaton 9.00-15.00 óráig.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás