Kiérdemelte a közösségi házat Tósokberénd

A felújított Tósokberéndi Közösségi Ház épülete

Minden közösség életében nagyszerű dolog, ha gyarapodik, fejlődik. Sokszorosan érvényes ez, ha egy település olyan létesítménnyel gazdagodik, amely a közösséget szolgálja.

Tósokberénden október 27-én az összefogással felújított közösségi házat adták át ünnepélyes keretek között.  A rendezvényen részt vettek a város vezetői, a településrész lakói, a felújítást irányító önkormányzati csoport tagjai, néhány baráti településrész képviselői, továbbá a Regös Nyugdíjas Klub, a Tósokberéndért Egyesület tagjai, akik e jeles nap házigazdái voltak.

 

Az ünnepségen Tósok legrégebbi utcájának nevét viselő Váci Mihálytól hangzott el egy örök érvényű vers és egy musical részlet az Aidából Csendes Róbertné majd Rejtőné Csizmadia Márta előadásában. Ezután Schwartz Béla polgármester átadó beszédében elmondta, hogy méltó ünnepséget szervezett a közel négyezres közösség.

Leszögezte, hogy a városrésznek ilyen közösségi háza még nem volt. Az, hogy ez elkészült hosszú évek munkájának az eredménye. Összesen 40 millió forintból valósult meg a beruházás, amelyben kicserélték az elektromos hálózatot, új vizes blokkokat és két konyhát alakítottak ki. Hideg padlózatot cseréltek és szalagparkettát raktak le, festettek, nyílászárókat korszerűsítettek. Az épület külső hőszigetelését is elvégezték. A megvalósulásban nagy szerepe volt a városrészek közötti versenyben elnyert kilenc millió forintnak, amelyet a ház felújításához hozzátettek. De újabb lehetőséget kap Tósokberénd közössége azzal, hogy közösségi tér kialakítására alkalmas teret szerzett meg az önkormányzat a katolikus egyháztól, amely a ház közelében található egykori Papkert területe. Cserébe négy telket kap az egyház a beréndi temető bővítéséhez. A bejelentés után a polgármester megköszönte a ház munkálataiban részt vett közösségeknek és a beruházás irányítóinak a munkáját.

Az ünnepség résztvevői. Előtérben Tilhof Endre és Áment Márton írók, helytörténet kutatók

Majd a „hatvan éve nyilvánították várossá Ajkát” versenysorozatra hívta fel az ünneplők figyelmét a polgármester, amely kibővül néhány lakóközösséggel. Így Csikólegelő, Babucsa városrész és a Bányásztelep külön csapattal indul. Ekképpen 10 városrész vesz részt a két évig tartó versenyben. Szerepet kap ebben a vetélkedésben a közösségi házat kiegészítő Papkert is. Ugyanúgy, ahogy a Bódén a Bolgárkert, Padragon a Bányakert és a Gyepesen a Templomkert.

Schwartz Béla beszédét követően Geri Gyula, az egyesület elnöke visszaemlékezett a 800 éves vetélkedés főbb momentumaira, amely részben elindította, majd folytatta azt a folyamatot, amelynek eredményét most itt láthatják a házátadó résztvevői. Büszkén beszélt a katolikus iskola megújulásáról, de a legfelsőbb osztályban szereplő Szuper Ligás Ajka Kristály teke szakosztályát is méltán megemlítette, amely Tósokberénden működik és rendkívüli a város életében. Köszönetet mondott  azoknak, aki sokat tettek a közösségért, a ház felújításáért, így többek között Horváth Magdának, a Csendes házaspárnak, Venczel Antalnak és Bodor Gézának. Az avató alkalmával kiállított 31 képért az Ozorai házaspárnak fejezte ki köszönetét.

Horváth Magda köszöntő beszédét mondja

Felszólalt a nemrég nyolcvanadik születésnapját ünneplő Horváth Magda tanárnő, Tósokberénd kulturális életének kiemelkedő egyénisége is, aki méltatta azt az összefogást, amely révén a Mozaikok című produkcióval megnyerték a városrészek közti vetélkedést. Megköszönte a résztvevőknek és nem titkolta, hogy mennyire büszke falujára Tósokberéndre.

Ezt követően a Regös Nyugdíjas Klub énekkara vidám népdalokat adott elő, amelyek főként Sármelléki dalokat és Kodály gyűjtést tartalmaztak. A két csoport vezetője által kifeszített nemzeti színű szalagot Schwartz Béla polgármester átvágta, így megnyitotta a frissen felújított házat a lakóközösség számára.

A műsorban a Tósokberéndért Egyesület Art stúdiója egy Presser Gábor dalt adott elő, majd Máté Péter Ez itt az én hazám címmel, az alkalomhoz illő dalt énekeltek meghatva a jelenlévőket, akik érezték minden szónak az időszerűségét, a jelentőségét ezen az estén.

Az ünnepi percek után bemutatták az érdeklődőknek a felújított házat, az emeleti szintet, ahol kisebb közösségek foglalkozásait lehet majd megtartani. A nyugdíjas klub helytörténeti és klub emlékekből kisebb kiállítást szervezett a számára kialakított teremben. Egyöntetű vélemény szerint meg kell tölteni a házat élettel, amely a felújítási munkák után újabb kihívást jelent mindkét szervezett közösség számára, annál is inkább, mivel előtte be kell rendezni a termeket, hogy funkciójuk szerint használhatóak lehessenek.

A program késő estig tartó beszélgetéssel zárult, amelyen az egyesület saját disznóvágásából származó sonkával, szalonnával, kolbásszal, hidegtállal továbbá frissítő italokkal, a nyugdíjasklub pedig finom süteményekkel vendégelte meg a résztvevőket.

Cs.B.É.

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás