Kiránduljunk sokat, de körültekintően

Fotó: Györkös

Alig vártuk a napos, kellemesen meleg hétvégéket, hogy a téli szobafogság után végre hosszabb időt tölthessünk a szabadban. Ajka fekvése olyan szerencsés, hogy számos kirándulóhely, tanösvény található körülötte. Tavasszal sokan indulnak ki a szabadba, hogy megcsodálják a természet szépségeit, mozogjanak, növényeket gyűjtsenek.

Az egyik legismertebb a csingeri Molnár Gábor Parkerdő. A kirándulóhely gépkocsival is megközelíthető, a tisztáson legalább félszáz autó számára elegendő parkolóhellyel. Onnan számtalan lehetőség, jelzett út, pihenő és tűzrakó hely várja a túrázókat. Szintemelkedés nélküli földút vezet be az erdőbe, ami időseknek és kisgyermekeseknek ideális. Aki nem riad vissza a hegymászástól, a különböző nehézségi fokú pályák közül választhat.

Ha a séta után szellemi táplálékra is vágyik, betérhet a Bányászati Múzeumba, ahol a bányászatban használt eszközök és az ágazat dolgozóinak az életét bemutató fotók mellett sok érdekeset tudhat meg a régi korokról az őslény és kőzettár kiállításán. Aki megéhezett vagy megszomjazott, a Park vendéglő kínálatából választhat.

Nem messze onnan az erdei iskola hívogatja a kirándulókat, a környékén  többek között a László-forrás, a Bujólik-barlang, a Sárcsi-kút, valamint a Molnár Gábor kilátó található. A Sárcsi-kúti tanösvény számtalan látnivalót nyújt. A Kab-hegy északnyugati oldalában, bükkösökön és  csereseken át vezető tanösvény 4 kilométer hosszú. Végigjárva megismerhetjük a Déli-Bakony és a Kab-hegy kialakulását, az erdei életközösségek tagjait, az erdőgazdálkodást. A tanösvény a jelzett turistaút mentén fekszik, a Hubertus erdei iskolánál a László-kút kezdődik. A  Kab-hegyen található  Pokol-lik, más néven Savanyó Jóska barlang hossza 19, mélysége 6 méter. Kissé távolabb a Padragi-sziklák és a Király-kút környéke ejti rabul a nézelődőket. Aki kicsit távolabbra is el szeretne jutni Úrkúton az Őskarszt, Kislődön a Három-forrás akár gyalog is megközelíthető.

A természetjárás szép és hasznos elfoglaltság, de ha nem vagyunk elővigyázatosak, veszélyeket is rejthet. Káldi Géza, a Bánki Donát Természetbarát Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke javasolja, hogy ha túravezető nélkül indulunk el, vigyünk magunkkal térképet, vagy töltsük le a telefonra a helymeghatározót. Csak feltöltött telefonnal induljunk útnak, kövessük a turista jelzéseket. Legyen  a csapatban legalább egy személy, aki jól tud tájékozódni. A forgalmasabb helyek biztonságosabbak, ha eltévednénk, van kitől segítséget kérni. Hirtelen rosszullétre hajlamos személyek ne kiránduljanak egyedül. Mindig vigyünk magunkkal vizet az útra, a folyadék hiánya rosszullétet okozhat. Fontos, hogy megfelelő ruházatban, a bokát tartó, kényelmes cipőben keljünk útra és az edzettségi állapotunknak megfelelő útvonalon induljunk el.

Aki növényeket, gyümölcsöt, gombát szeretne gyűjteni, győződjön meg róla, hogy nem természetvédelmi területen van-e, ott ugyanis minden ilyen tevékenység tilos, valamint nézze meg, hogy az adott növény védettség alatt áll-e. Ma már okostelefonnal is elérhetők ezek az adatok.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás