Kis artisták a levegőben

Légtornászok bemutatója már többször szerepelt tudósításainkban különböző sport- és egészségnapok kapcsán. Felkeltette érdeklődésünket ez az akrobatikus elemeket tartalmazó rendkívül látványos sport, ezért ellátogattunk a Bognár Adrien által vezetett edzőtáborba, ahol zömében óvodás korú csöppségek látszólag könnyedén kúsztak a magasba a rugalmas selymeken. Legyezőt vagy éppen pillangót formáltak a színes anyagból, spárgáztak felettünk, vagy denevérként lógtak fejjel lefelé a bátor és hajlékony kisebb-nagyobb gyermekek.

Tölgyesi Regina a levegőben, mellette edzője Bognár Adrien

A légtorna vagy légtánc nem azonos a sokunk által ismert kötéltánccal. Itt ugyanis eszközként trapézt, karikát vagy úgynevezett hammock-ot, azaz selymet használnak – ez utóbbi 300 kilót is elbír! Igaz ugyan, hogy a cirkuszból indult ez a sport, de aztán bekúszott a fitnesz világába. Megtudtuk azt is, hogy hazánkban nincs olyan iskola, ahol ezt oktatnák, ezért külföldön és hazai porondokon artistáktól szerezte meg tudását a szakember, amit szenvedéllyel végez és ad át a lelkes csemetéknek.

Mint minden tevékenységben, a rendszeresség itt is lényeges, ezért a nyári időszakot sem ajánlatos kihagyni. Az elegáns és légies mozgásformának ezúttal egy edzőteremben lehettünk tanúi, aminek viszonylag egyszerűbb elemeit a kicsik már néhány órás gyakorlás után sikeresen el tudják sajátítani, ez pedig önbizalmat ad nekik. Emellett javítja a hajlékonyságot, erőfejlesztéshez is kiváló, megtanulható a mozgáskoordináció, fejlődik általa a koncentráció és megfigyelhető az egyensúlyérzék javulása is.

A táborban tapasztaltuk, hogy az oktató igyekszik szeretettel segíteni az apróságokat. Bízik benne, hogy erős önbizalommal rendelkeznek majd. Arra tanítja őket, hogy mindent elérhetnek az életben, amire vágynak, mert képesek azt megvalósítani.

Az edző a tanítványok mellett személyes fejlődésére is gondot fordít, hiszen folyamatosan képzi magát. Nagy tervei vannak a jövőre nézve, azt is elárulta nekünk, hogy Herkules Mozgás- és Táncszínház néven szeretné megvalósítani újabb ötleteit, ahol a légtánc mellett talaj- és akrobatikus torna eszközeivel mutatnának be színdarabokat.

Akinek felkeltette érdeklődését ez a sportág, és szeretné kipróbálni vagy beiratkozni az órákra, az megteheti szeptember 4-én 16 órakor. Helyszín a Mozdulat Mozgás Tér, Kosztolányi u. 14., ahol nyílt napot is tartanak. Az edzéseken való részvétel feltétele csupán az öt éves kor betöltése, lányoknak és fiúknak egyaránt testhez álló választás.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Mentés

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás