A környezet támogatása lényeges az anyatejes táplálás során

Az újszülött csodálatos képességekkel érkezik a világra, amik biztosítják számára a túlélést, az édesanyjához való kötődést és az emberiség fennmaradását – hívta fel a figyelmet dr. Kovács Ágnes főorvos az Anyatejes Táplálás Világnapja alkalmából megszervezett programon szeptember 19-én, a Magyar Imre Kórházban. Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére a 2017-es év mottója: „Tegyünk együtt a szoptatásért”, ami azt jelenti, hogy a program résztvevői egymással együttműködve érjék el hosszú távú céljaikat. A rendezvényre elsősorban az édesanyákat várták.

Dr. Nagy Zoltán főigazgató nyitotta meg az ünnepséget, aki hangsúlyozta az anya-gyermek kapcsolat fontosságát. 2011 óta tartják meg az intézményben a világnapot, hirdetve ezzel az anyatejes táplálás jelentőségét.

Dr. Kovács Ágnes gyermekorvos, neonatológus, laktációs tanácsadó az év mottóját választotta előadása témájául. Kifejtette a magzat méhen belüli és a csecsemő méhen kívüli képességeit. Meglepő, de minden újszülött koraszülöttként jön a világra, ugyanis a várandósság becsült ideje 12-18 hónap lenne, ami az evolúció során csökkent 9 hónapra. Kiemelte, hogy a csecsemő hordozásra született, ezért egészséges fejlődésének alapja a testkontaktus és a gyakori szoptatás.

Az anyatej a fertőző betegségek ellen is véd, ezért nevezhetjük a baba első védőoltásának is. Hazánkban az újszülöttek 8-8,5%-a idő előtt jön a világra, őket nem minden esetben tudják anyatejjel táplálni –, hangzott el André Olga vezető szülésznő beszámolójában, aki a megelőzésre hívta fel a figyelmet, valamint módszerekről és irányelvekről tájékoztatta a jelenlévőket.

Molnár Lajosné gyermekápolónő az újszülött osztályon végzett munkát mutatta be gyakorlati szemszögből.

A várandós kismamák pszichoszomatikus felkészítését végzi a kórházi védőnő a sikeres szoptatás támogatása érdekében – derült ki dr. Szalayné Halász Orsolya előadásából, aki a veszélyeztetett állapotuk miatt osztályos ellátásban részesülő édesanyákat segíti, illetve a területről érkezőknek tart szülésfelkészítő foglalkozást.

Dr. Fülöpné Szűcs Hajnalka édesanya a terhesgondozással és a szüléssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, aki a császármetszéssel világra hozott kislányát kizárólag anyatejjel táplálja.

Alább az Ajka TV riportja tekinthető meg a témával kapcsolatban:

https://www.facebook.com/ajkatelevizio/videos/152046465385621/

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás