Korom: Folytassák a tiltakozást, míg célt nem érnek! (videóval)

Az erőműnek működnie kell, hiszen a város nem maradhat sem távhőszolgáltatás, sem meleg víz nélkül és a munkahelyeket se kívánjuk megszüntetni, de a tulajdonosok tartsák be a környezetvédelmi előírásokat – hangsúlyozta Baranyi Krisztina, az Együtt környezetvédelmi szakpolitikusa szombati sajtótájékoztatóján, amit Molnár Tiborral, az Együtt regionális politikai igazgatójával és képviselőjelöltjével közösen tartott.

Baranyi Krisztina kiemelte, hogy a magyar környezetvédelmi szabályozás  az uniós jogszabályokkal harmonizáló és szigorú, ami a lakosokat védi. Már csak be kellene tartani azokat.

Az alkotmányban rögzített alapjogok egyike a tiszta és egészséges környezethez való jog.  A szakember hozzátette, a gond nem a jogszabályokkal, hanem a szabályok betartását ellenőrző hivatalokkal van. A környezetvédelemnek 2010-ig minisztériuma volt, jelenleg a Földművelési Minisztériumhoz tartozik és ezt a témát például a hungarikumokkal azonos fajsúlyú kérdésként kezelik.

Ha megfelelő lett volna az ellenőrzés, akkor ilyen károsanyag-kibocsátás mellett az erőmű már  rég nem működhetne. Milliárdokat kellett volna beruházni, hogy a károsanyag-kibocsátást megszüntetve működhessen.

A politikus kérte a probléma megszüntetését sürgető civil mozgalom tagjait, hogy ne hagyják abba a tevékenységüket mindaddig, amíg célt nem érnek. Az új tulajdonos tudta, hogy milyen feltételek mellett működtethet erőművet, milyen szabályok vonatkoznak rá és azt az első naptól fogva be kell tartania, annak tudatában döntött a vásárlás mellett. Az ajkaiaknak joguk van és nem joguk lesz egészséges környezetben élni.

 

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás