Közel 140 millió forint jut az ajkai iskolákra

A Borsos Miklós Általános Iskola két tagintézményének fejlesztésére 69,3 millió forintot, míg a Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium Fürst Sándor és Iskola utcai épületének korszerűsítésére 70,5 millió forintot nyert el a Pápai Tankerületi Központ az EFOP-4.1.3-17-es pályázat keretében – tájékoztatta a médiát Egyházi Andrea tankerületi igazgató egy sajtótájékoztató keretében.

A médiaeseményt Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke nyitotta meg. Bevezetőjében hangsúlyozta, hogy az iskolakezdés plusz terhet jelent a családoknak, ezért a kormány figyelmet fordít a gyermekétkeztetésre és az ingyen tankönyvek biztosítására 9. osztályig. Rámutatott, hogy az első nyelvvizsga megszerzése 2018-tól ingyenessé válik abban az esetben, ha elsőre teljesíti a diák a vizsga feltételeit. Zárásként az oktatás színvonalának emelését szolgáló komplex pályázatokról beszélt.

Egyházi Andrea már konkrétan a helyben megvalósuló fejlesztéseket ismertette. A tankerületi igazgató szerint egy új átfogó iskolafejlesztési program van megvalósulóban országosan, ugyanis az EFOP pályázatok célja az, hogy Magyarország egész területén azonos tanulási környezet valósuljon meg, ami megfelel a XXI. századi követelményeknek, hogy a tanulók minőségi oktatásban részesülhessenek.

A tájékoztatóból kiderült, hogy az ajkai járásban a Borsos Miklós Általános Iskola és a Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium mellett a Nyirádi Erzsébet Királyné Általános Iskola is sikeresen pályázott, ahol a két ajkai iskolához hasonló összeg jut a fejlesztésekre.

A Boros Miklós Általános Iskola két tagintézményében közel 500 diákot érint a felújítás. Az iskola Eötvös utcai épületében a tornaterem burkolata újul meg, a Móra Ferenc utcai intézményben pedig a tornaterem burkolatának felújításán túl, az öltözők és a vizesblokkok is megújulnak és kicserélik az elöregedett gépészeti-, illetve villanyvezetékeket. Egy korszerű szaktanteremmel is bővül az egykori Kossuth iskola épülete, ahol idegennyelv-oktatásra lesz lehetőség, ezt egy régi terem átalakításával valósítják meg.

A Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium két épületében közel ezer tanuló oktatási körülményei javulnak a pályázat által. A Fürst Sándor utcában a tornaterem új burkolatot kap, hőszigetelt nyílászárók kerülnek az üvegtéglák helyére és lecserélik a már elavult világítótesteket is korszerű védőhálóval rendelkező darabokra. Felújításra kerülnek az öltözők, valamint a gépészeti vezetékek cseréje is megtörténik. Az Iskola utcában pedig a tornaterem burkolatának cseréje mellett az öltözők, vizesblokkok, közlekedők felújítása várható. Mivel a tornaterem szigetelő lemez fedése beázik, ez is cserére szorul, akárcsak a gépészti és villamossági vezetékek.

A projektek fizikai befejezésének várható időpontja 2018. október 31-e, ami még több mint egy év. Egyházi Andrea rámutatott, hogy az iskolákban a fennakadás elkerülése végett a felújításokat igyekeznek tanítási szünetekben megvalósítani

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás