Közös út, közös jövő!

Több mint 300 mű érkezett a rajzpályázatra (Fotó: Györkös)

Az Európai Mobilitási Hét több rendezvénnyel zárult szeptember 22-én, amelyeket a Sportcentrum környékén tartottak a szervezők. Az érdeklődők egyidejűleg vehettek részt az Esélyegyenlőségi Napon, az Ajka Rajtján, valamint az Autómentes Napon is, a helyszíneket mindössze pár perces séták választották el egymástól.

Az európai autómentes napot 1998 óta minden évben megtartják a kontinensen, hogy felhívják a városlakók figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, illetve a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének fontosságára. Ez Ajkán sem volt másként, ugyanis színes programot állított össze az önkormányzat, a helyi egyesületekkel és szervezetekkel közösen.

Az Avar Ajka Nonprofit Kft-nél például a korszerű hulladékgazdálkodás és a szelektív gyűjtés volt a téma, amit interaktívan (kipróbálható és megnézhető gépekkel, kvízekkel, illetve totókkal) ismerhettek meg az érdeklődők Vági Károly telephelyvezető és kollégái segítségével.

Hokis próbálkozások

A parkolóban feltűnő jelenség volt a zöldrendszámos elektromos autó (más gépkocsit be sem engedtek a területre), ami szintén a környezettudatos választás fontosságára hívta fel a látogatók figyelmét. A jármű az E-on birtokában van tudtuk meg Tóth Árpádtól, a cég munkatársától, akinek felügyeletével nemcsak szemlézi, de kipróbálni is lehetett a járgányt. Az elektromos autó most még csak kevesek számára alternatíva, mindössze nagyjából hétezer van belőle Magyarországon, mivel az ára elég borsos. Újonnan kilenc millió forint körül lehet megvásárolni és egy töltéssel nagyjából 120-140 kilométer megtételére alkalmas, de mégiscsak ez a jövő, hiszen nincs károsanyag kibocsátása és telefonos applikációval is koordinálhatók egyes funkciói.

A sportcentrumhoz látogató fiatalok kipróbálhatták a jégkorongos akadálypályát Becze Zoltán, az Ajkai Óriások vezetőedzőjének útmutatásai alapján és a rendőrség gokartját is Gyuris Mónika rendőr főhadnagy kiemelt megelőzési főelőadó segítségével, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat légvára mellett, így a helyes közlekedés elsajátítására és mozgásra is volt lehetőség az autómentes nap keretében.

Egy helyen volt az autómentes nap, az esélyegyenlőségi nap és az Ajka Rajtja is..

Ajka Város Önkormányzata a mobilitási héthez kapcsolódva kreatív pályázatot is szervezett, amelynek eredményhirdetése szintén a program része volt. Délben Dorner László önkormányzati képviselő és Baracska Vivien, az önkormányzat munkatársa díjazta ajándékcsomaggal a legjobb huszonkét alkotás készítőjét, korcsoportonként. A pályázatra több mint háromszáz mű érkezett. (A díjazottak névsorát a cikk alatt olvasható).

Az autómentes nap kapcsán a Sport utca Spar és Civil Ház közötti szakasza reggel hét és este nyolc között le volt zárva. A szervezők ezzel is próbáltak hatni a lakosságra, hogy kevesebbet autózzanak és helyette inkább kerékpárral, vagy gyalog érkezzenek a programra.  Szeptember 22-én a helyi buszjáratokat forgalmi igazolvány felmutatásával ingyenesen vehették igénybe az autósok.

Rajzpályázat legjobbjai:

Óvodások: 1. Országi Gergő (Patakparti ovi), 1. Erdélyi Botond (Patakparti ovi), 2. Jagadits Eszter (Hétszínvirág ovi), 3. Sári Lilien (Hétszínvirág ovi), Különdíj: Baráth Bátor Levente (Patakparti ovi)

Alsósok: 1. Tamás Lara Ivett (Fekete-Vörösmarty), 1. Kardos Tamás (Borsos), 2. Hamar Belián (Borsos), 2. Kalocsai Benedek (Fekete-Vörösmarty), 3. Pésó Marcell (Borsos), 3. Hornyák Janka (Szent István Király)

Felsősök (5-6. évfolyam): 1. Szakáll Zoé (Fekete-Vörösmarty), 2. Csiza Ádám (Borsos), 3. Pernesz Levente (Fekete-Vörösmarty), 3. Rácz Zsófia (Szent István Király)

Felsősök (7-8. évfolyam): 1. Mód Kinga (Borsos), 2. Fáskerti Virág Kitti (Laschober), Hoffmann Andrea (Borsos), 3. Hornyák Bianka (Szent István Király

Középiskolások: 1. Makkos Veronika (Bródy), 2. Varga Fruzsina (Bánki), 3. Tatai Boglárka (Fekete-Vörösmarty)

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás